www.what2do.co.il

האם בנה של דיירת מוגנת זכאי להסבת זכויותיה בדירה?

דרגו את המאמר

האם בנה של דיירת מוגנת זכאי להסבת זכויותיה בדירה?

בתחילת שנות השישים נחתם חוזה שכירות מוגנת עם בעלי הדירה לבין אמו של הנתבע. לאחר מותה של האם, המשיך הבן להתגורר בדירה מתוקף היותו בנה של דיירת מוגנת. אולם בעלי הדירה הגישו נגדו תביעת פינוי וסילוק יד, בטענה להפרת תנאי החוזה. לאחר שתביעתם נדחתה, הגישו ערעור בבית משפט המחוזי בתל אביב יפו.

 

אמו של הנתבע היתה דיירת מוגנת בדירת מגורים בתל אביב. בשנת 1968 נחתם חוזה השכירות בין הבעלים הקודמים של הדירה לבין האם, ומאז התגוררה בדירה, עד לפטירתה בשנת 1991. הנתבע אשר תפס במושכר חזקה, סרב להחזיר לידי בעלי הנכס את הדירה לאחר פטירת אמו.

 

לאחר הגירושין הנתבע התגורר בדירה עם אמו כשנתיים עד שנפטרה

 

הנתבע טען כי נפרד מאשתו בשנת 1989, ומאחר שלא היה לו מקום מגורים אחר עבר לגור עם אמו בדירתה. הוא סמך את זכותו על פי הוראות חוק הגנת הדייר, וטען כי התגורר עם אמו כשנתיים לפני מותה, ולא היתה לו דירה אחרת למגורים בעת פטירתה. עוד הוסיף כי בעלי הנכס היו ערים לכניסתו אל הדירה ואף התריעו על כך בקול רם וברור.

 

בית משפט השלום סבר כי זכותו של הנתבע להוסיף ולהחזיק במושכר, מאחר שהתמלאו שני התנאים שעניינם מגורים עם אמו כחצי שנה לפחות לפני מותה, והיעדר דירה אחרת למגורים בעת פטירתה. על כן קיבל את טענת הנתבע ודחה את התביעה לסילוק ידו מן הדירה.

 

הדייר נכנס למושכר וגר עם אמו בלא שנתקבלה לכך רשות מבעלי הדירה

 

בנסיבות אלו פנו בעלי הנכס אל בית משפט מחוזי בתל אביב יפו, בטענה כי השופט העדיף את הוראות חוק הגנת הדייר, על פני התנאים המגבילים שבחוזה השכירות, לפיהם נדרשה הדיירת לקבל אישור להחזיק במושכר בידי אדם אחר כדייר מוגן.

 

בית המשפט ציין כי הגנת הדייר נקבעה לפני כ-35 שנים, כאשר מצוקת הדיור היתה בעיצומה, והיה צורך חברתי להגן על זכויותיהם של הדיירים בדיור מוגן וגם על זכויות קרוביהם, כדי שלא ימצאו עצמם חסרי קורת גג עם פטירתו של הדייר המוגן.

 

במקרה זה, הנתבע עבר להתגורר בדירה לאחר גירושיו, והתגורר בה עם אמו במשך שנתיים עד למותה, ואף הצהיר כי אין לו מקום מגורים אחר. לכן על פי החוק, הוא קיבל את זכותו כבן המשפחה בהסבת זכותו של הדייר המוגן אליו. אולם לנוכח שינוי הזמנים והמציאות החברתית, סבר השופט כי יש להפעיל מנגנון זה בזהירות ובאורח מצמצם, לעומת השימוש שנעשה בו בעבר.

 

אין הצדקה להעדיף את הוראות החוק על פני חוזה השכירות

 

במקרה זה, הנתבע עסק במסחר הן כשכיר והן כעצמאי, ולא היתה כל סיבה נראית לעין שיבוא להתגורר עם האם לאחר גירושיו, במקום לקנות או לשכור דירת מגורים לעצמו, אלא אם התכוון להשתלט על הדירה לאחר אריכות ימיה של אמו.

 

בסופו של דבר קבע בית המשפט כי על פי מצב הדברים אין הצדקה להסבת זכויותיה של הדיירת המנוחה אל בנה הנתבע, גם אם נמלאו התנאים החוקיים אשר מכשירים את ביצוע ההסבה. לפיכך קבע כי יש לקבל את הערעור ולבטל את פסק דינו של בית משפט השלום. בנוסף חייב את הנתבע לשאת בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בשתי הערכאות בסך 15,000 שקלים.

 

ע"א 441/94 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.