www.what2do.co.il

הגשת בקשה לביטול צו הריסה מנהלי, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

הגשת בקשה לביטול צו הריסה מנהלי, באילו מקרים?

בקשה לביטול צו הריסה מנהלי ניתן להגיש כאשר הבנייה חוקית ואין הצדקה להריסת המבנה שבגינו הוצא הצו, או כאשר הצו אינו נדרש לצורך מניעת עובדה מוגמרת, או אם נפל פגם בהחלטת הרשות המקומית להוציא את הצו, אשר מבטל את תוקפו.

 

באילו מקרים ניתן צו הריסה?

 

הרשות המקומית רשאית להוציא צו הריסה למבנה שחרג או נבנה ללא היתר, כדי להתמודד במהירות עם בנייה בלתי חוקית, ולמנוע את השלמת הבנייה והיותה עובדה מוגמרת. סעיף 238א לחוק התכנון והבניה עוסק במתן צו הריסה מינהלי. על פי סעיף זה, כאשר הוקם בניין חורג, לרבות ללא היתר או בסטייה מהיתר או מתכנית, או הוחל בהקמתו, רשאי יושב ראש הוועדה המקומית להורות כי הבניין, או חלק ממנו ייהרס, יפורק או יסולק.

 

חוות דעת מנומקת של מהנדס

 

כדי להוציא צו הריסה, יש צורך בהגשת חוות דעת מנומקת חתומה ביד מהנדס הוועדה המקומית או מהנדס הרשות המקומית או מהנדס אחר או אדריכל, שאחד מהם הסמיכו לכך, המציינת כי על פי הידוע לו, הבניין או חלק ממנו הוקם ללא היתר או שהוא חורג, וכי לא הסתיימה הקמת הבניין או שהסתיימה לא יותר משישים ימים לפני יום הגשת התצהיר, וכי ביום הגשת התצהיר, אין הבניין שלגביו מבוקש הצו מאוכלס, או שהוא מאוכלס במשך תקופה שאינה עולה על חודש ימים.

 

ביטול צו הריסה מינהלי

 

סעיף 238 (ז) לחוק עוסק בביטול צו הריסה מינהלי, וקובע כי אדם הרואה עצמו נפגע על ידי צו הריסה רשאי לבקש מבית המשפט לבטל אותו. הגשת הבקשה לא תתלה את תוקפו של הצו אלא אם בית המשפט נתן צו זמני לעיכוב ביצועו של הצו.

 

בית המשפט רשאי לתת צו זמני במעמד צד אחד, אם שוכנע כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין, ובתנאי שתוקפו לא יעלה על 15 ימים, ואולם לאחר שבית המשפט קיים דיון במעמד הצדדים, הוא רשאי להאריך את תוקפו של הצו הזמני לתקופות נוספות. בית המשפט לא יבטל את הצו אלא אם הוכח שהבנייה שבגינה ניתן הצו בוצעה כדין או שביצוע הצו אינו דרוש לשם מניעת עובדה מוגמרת.

 

הגשת בקשה לביטול בתוך שלושה ימים

 

בעל נכס שהוצא נגדו צו הריסה מנהלי, רשאי לפנות אל בית המשפט לעניינים מקומיים ולהגיש בקשה לביטול הצו, או לבקש לדחות את הפעולה הננקטת נגדו. חובת ההוכחה מוטלת על בעל הנכס והוא נדרש לפעול במהירות האפשרית לפני שיהיה מאוחר מדי, עד שלושה ימים ממועד קבלת הודעה על הוצאת הצו.

 

את הבקשה ניתן להגיש אם מתקיים לפחות אחד מהמקרים הבאים: האחד, הבנייה שבגינה הוצא הצו חוקית - בניגוד לחוות דעת המהנדס. השני, קיימת הוכחה שביצוע הצו אינו דרוש לצורך מניעת עובדה מוגמרת. והשלישי, נפל פגם בצו המנהלי המבטל את תוקפו. לאחר בחינת המקרה, רשאי בית המשפט על פי שיקול דעתו, להורות על עיכוב הביצוע לתקופה קצרה, על ביטול הצו או על דחיית הבקשה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

תכנון ובניה - מהי בניה ?

החוק קובע כי בעוד שבנייה בתוך הבית פנימה איננה בגדר בנייה המחייבת היתר בנייה – והיא מותרת, הרי שכל בנייה ואף תיקון או שיפוץ הבית מבחוץ – אסורה ... 

תכנון ובנייה - בקשה לביטול כתב אישום

בניגוד לענישה ללא הרשעה כאן מבקש הנאשם כי המאשימה תחזור לחלוטין מכתב האישום נגדו ללא כל סנקציה שהיא ותוך מחיקתה ומשיכתה מביהמ"ש.  

תכנון ובנייה - טענות הגנה

סגרת מרפסת? כבר בנית? הוגש נגדך כתב אישום? איך מתמודדים ... 

תכנון ובניה - בקשה להארכת מועד, דחיית דיון

לעיתים דחייה מוצדקת עניינית בהיות המדובר בהליך מתקדם בהוצאת ההיתר והנאשם מבקש להגיע לדיון הקרוב כשהיתר כבר בידיו.  

תכנון ובנייה - תלונת אזרח על מפגע חורג, כתב אישום

הלשנות – מה לעשות, הן המקור, בהרבה מיקרים להגשת כ. אישום. הפקחים מידגמית, ביקורות, בהעדר כח אדם אינם מסוגלים לראות הכל ... 

תכנון ובניה - ייצוג ע"י עורך דין - בית משפט

ייצוגך ע"י עו"ד פוטר אותך בדר"כ מהצורך בהופעה ונהוג (הגם שהדבר תלוי בשופט) בנוסף ליפוי כח מחתימך על בקשה לשפיטה בהעדר.  

תכנית מתאר ארצית, מחוזית, מקומית

המועצה הארצית רשאית להורות על עריכת תכנית המיתאר הארצית חלקים חלקים לפי שטחים שונים של המדינה או לפי הענינים שהם נושא התכנית, ודין כל חלק כאמור כדין תכנית המיתאר הארצית.  

חלוקת או איחוד מגרשים, קרקעות

הופקדה תכנית לחלוקה חדשה, יעביר יושב-ראש מוסד התכנון שהפקיד את התכנית העתק ממנה ללשכת רישום המקרקעין הנוגעת בדבר, ורשם המקרקעין ירשום הערה על יד כל חלקה רשומה העשויה להיפגע על ידי התכנית. 

עבודות טעונות היתר, שימוש חורג ומתי נקבל הקלות

לא יעשה אדם אחד מאלה ולא יתחיל לעשותו אלא לאחר שנתנה לו הועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית, לפי הענין, היתר לכך ולא יעשה אותו אלא בהתאם לתנאי ההיתר 

מה אומר חוק התכנון והבניה על הפקעות מגרשים ושטחים?

הועדה המקומית רשאית, בכל עת לאחר תחילת תקפה של תכנית מיתאר מקומית או של תכנית מפורטת, להפקיע מקרקעין בתחום התכנית, כשהפקעתם דרושה, לדעת הועדה המחוזית, למטרה ציבורית שלה נועדו בתכנית האמורה 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.