בתום הליך הפרטה ישויכו דירות בקיבוצים - פסיקה של בית המשפט העליון
דרגו את המאמר |
|

בית המשפט העליון קובע – שיוך דירות בקיבוצים רק לאחר תום הליך ההפרטה
בית המשפט העליון פיזר בפסיקה עקרונית את הערפל סביב הסוגיה העוסקת בדבר מועד העברת נכסי הדיור בקיבוצים הנמצאים בהליכי הפרטה. אי בהירות זו הינה מקור בשנים האחרונות למחלוקות קשות בין יורשי חברי קיבוצים שנפטרו לבין האגודות הקיבוציות השונות.
פעמים רבות, פלשו יורשי הנכסים לדירות תוך שהם טוענים כי ההחלטה על הפרטת הדיור התקבלה על ידי הקיבוץ כאשר היו הוריהם בחיים. אי לכך, לטענתם, זכאים הם לרשת את הזכויות בדיור זה במסגרת הפרטת נכסי הקיבוץ.
מנגד, הקיבוצים טענו כי ההפרטה איננה בתוקף כל אימת שלא יסתיימו כל הליכיה הנוגעים להסכמים ואישורים ממשרד החקלאות, רשויות התכנון, ומינהל מקרקעי ישראל (שהינו בעל הקרקע). על פי רוב, הפסיקות בדבר מחלוקות אלו, בהגיען לפתחן של הערכאות המשפטיות, נטו לטובת הקיבוצים תוך דחיית טענות היורשים.
לפיכך, קיבלו הקיבוצים צווי פינוי כנגד היורשים ולא אחת נאלצו הם לבצע את הצווים הללו בכוח הזרוע. במקרים חריגים פעלו הקיבוצים אף בדרכים אגרסיביות כגון ניתוק החשמל והמים מן הדירות נשוא המחלוקת. כעת, בעקבות פסיקתו של בית המשפט העליון, יאלצו כ-150 יורשי חברי קיבוץ לפנות את הדירות ולהשיב את הנכסים לידי הקיבוצים. יש לציין כי שווים של הנכסים נאמד בכ-30 מיליון שקלים, וזאת ללא חישוב שווי המגרש.
במסגרת פסיקתו העקרונית של בית המשפט העליון, בדבר ערעור אשר הוגש על ידי יורשת של חברת קיבוץ שדות ים אשר הלכה לעולמה, נקבע כי אין ליורשת כל זכות קניין בדירה וזאת בשל אי השלמת מועד הפרטת הקיבוץ ביום פטירת האם. הבת היורשת טענה כי היום הקובע הינו היום בו קיבלה האסיפה הכללית של הקיבוץ את דבר ההפרטה. טענה זו נדחתה ועל כן נדחה הערעור.