www.what2do.co.il

מימוש אופציה בהסכם חכירה לדורות ומשמעותו מבחינת מיסוי מקרקעין

דרגו את המאמר

מימוש אופציה בהסכם חכירה לדורות ומשמעותו מבחינת מיסוי מקרקעין

מימוש אופציה בחכירה לדורות איננה אירוע מס


הארכת חכירה לדורות בעת מימוש אופציה לא תגרור תשלום מס רכישה בגין עצם המימוש. כך נקבע לאחרונה על ידי בית המשפט העליון. בפסק הדין בעליון נקבע כי מימוש האופציה לא היה "אירוע מס" גם כאשר בעת המימוש הוגדלו באופן ניכר אחוזי הבניה על הקרקע המדוברת. נקבע כי ניתן למסות את החוכרים אך ורק בגין התוספת של ההגדלה. מדובר אפוא בפסק דין אשר ניתן על ידי השופט יצחק עמית ובמסגרתו נדחו ערעורים הדדיים של עיריית תל אביב ורשות המיסים.


חוק מיסוי מקרקעין קובע כי בעסקאות חכירה לתקופות של למעלה מ-25 שנה, חישוב המיסוי יעשה על בסיס מלוא תקופת החכירה, כולל תקופת האופציה, וזאת על מנת למנות פיצול חכירה באמצעות אופציה לשם ניצול פרצת מס. בשנת 1993, רשות המיסים קבעה כי כאשר עסקינן בעסקאות חכירה אשר כוללות אופציה, מס רכישה ימוסה כבר בתקופת החכירה הראשונה וחישובו ייעשה על בסיס החכירה כולל האופציה. לאור הנחיה זו, בית המשפט העליון פסק דווקא כנגד רשות המיסים במסגרת הסכמי חכירה אשר נכרתו על ידי עיריית תל אביב.
 

פרטי המקרה


עסקינן בעסקאות חכירה ל-49 שנים עם אופציה אשר נכרתו על ידי עיריית תל אביב בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת. בתחילת שנות האלפיים, העירייה כרתה עם חלק מהחוכרים הסכמים שונים לשם הארכת תקופת החכירה, ובמסגרתם הוגדלו זכויותיהם של החוכרים בקרקעות, וזאת לעומת הזכויות אשר ניתנו להם במסגרת ההסכמים המקוריים. זכויות הבניה על הקרקע הוגדלו ל-200% (מ-150%) ומטרת החכירה שונתה אף היא (לתעסוקה מתעשייה). החוכרים שילמו לעירייה, תמורת הארכת החכירה, עשרות מיליוני שקלים.


רשות המיסים ביקשה למסות את התמורה אשר הועברה לעירייה במס רכישה ובמס מכירה. הרשות טענה כי על פי דוקטרינת המיסוי הדו שלבי, עסקינן בעסקאות חדשות. לטענתה, בתקופת החכירה הראשונה המיסוי חל על החכירה ושווי האופציה, ואילו תקופת האופציה הייתה צריכה להיות ממוסה בנפרד בעת מימושה. בית המשפט העליון דחה את טענות רשות המיסים.


הכרעה


בפסק הדין נקבע כי הרשות לא נקטה בפועל בגישה הנ"ל, ומכוח הנחייתה שלה נקבע כי יש למסות כבר בעסקה המקורית את כל התקופה, לרבות תקופת האופציה. אי לכך, נקבע כי לא היה מקום להטיל מיסוי חדש על העסקאות בעת מימוש האופציה. בית המשפט קבע אפוא כי אין מניעה מהרשות לשנות את מדיניותה ולפעול לשם החלתה של דוקטרינת המיסוי הדו-שלבי, אך זאת רק לגבי הסכמים בעתיד (ובכפוף לשינוי הדרוש בהנחיות הפנימיות).


"מימוש אופציה כשלעצמו אינו עולה כדי 'רכישת זכות במקרקעין'. זאת, לאור ההגדרה הקבועה בסעיף 1 לחוק, לפיה תקופת החכירה כבר כוללת את "התקופה המרבית שאליה יכולה החכירה להגיע לפי כל זכות שיש לחוכר או לקרובו מכוח הסכם או מכוח זכות ברירה הנתונה לחוכר". הווי אומר, מאחר שהזכות להמשיך ולחכור את המקרקעין היתה נתונה מלכתחילה בידי החוכר, ממילא אין במימוש האופציה, אשר הזכות לממשה ניתנה לחוכר כבר בעת כריתת החוזה המקורי, משום רכישת זכות חדשה", קבע השופט עמית בפסק דינו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

מס רכישה, מהו?

מהו מס רכישה? מהו המס על רכישת דירה שנייה? האם יש לשלם מס רכישה בעבור דירה שנתקבלה במתנה? כיצד ניתן להעריך בעצמך את שווי הדירה? 

העברת בעלות בדירה בין קרובים - מס רכישה?

האם העברת בעלות בדירה בין קרובים חייבת במס רכישה? כיצד משפיעה עובדת מגורים בדירה בעת העברת הבעלות? מה עם ידועים בציבור? 

האם מס שבח על נכס שהועבר בין בני משפחה?

העברת בעלות על מקרקעין דורשת תשלום מיסים שונים כגון מס שבח. בדרך כלל, העברת נכס במקרקעין פטורה מתשלום מס שבח כל אימת שבמשך ארבע השנים שקדמו לה לא הועברו מקרקעין נוספים על ידי הנותן... 

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

מהו חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה? מהן מטרות הוראת השעה? 

השגה על שומות מקרקעין - הנוהל המעודכן

מקורו של הנוהל בהחלטה 1181 אשר הצביעה על הצורך שיש בהפרדה בין הגוף אשר אמור לדון בהשגות וערעורים על השומות, לבין הגוף אשר עורך את השומות... 

הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין

מהי הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין? מהו ניכוי מס במקור? מהם המכשולים הנובעים מרפורמה זו? 

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

האם עירייה רשאית לפעול לגביית חוב ארנונה עתיק? אימתי מתיישן חוב ארנונה? 

שיטת המיסוי החדשה בעסקאות נדל"ן

בעקבות רפורמת המיסוי בעסקאות נדלן, כל מי שבידו שתי דירות מגורים ומעלה, וברצונו למכור אחת מהן נדרש לשלם מס שבח במכירה, למעט במקרים חריגים כמו דירות שנתקבלו בירושה בתנאים מסוימים.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.