האם מס שבח על נכס שהועבר בין בני משפחה?
דרגו את המאמר |
|

העברת בעלות על מקרקעין דורשת תשלום מיסים שונים כגון מס שבח. בדרך כלל, העברת נכס במקרקעין פטורה מתשלום מס שבח כל אימת שבמשך ארבע השנים שקדמו לה לא הועברו מקרקעין נוספים על ידי הנותן. תקופת הצינון של ארבע השנים מתקצרת פעמים רבות כאשר מדובר בהעברת נכסים בין בני משפחה.
יש להדגיש כי תקופת הצינון מתקצרת אך לא מתבטלת. גם במקרים בהם נכסים מועברים בין בני משפחה, רוב המעורבים בהעברה אינם יודעים כי יש לשלם מיסים מסוימים. מס על מקרקעין יש לשלם גם כאשר מדובר בסיוע של ההורים ברכישת מקרקעין וגם במקרים בהם מדובר בנכס משפחתי אשר מועברת הבעלות עליו לאחר.
מה בין העברת נכס במתנה לבין מכירת מקרקעין?
הורים רבים אינם מודעים לכך שהעברת נכס מקרקעין לילדיהם נחשבת למעשה כמכירת מקרקעין. מדובר אפוא בעסקה שהינה כעסקת מכירה אשר הפטור ממס השבח עליה הוא אחת לארבע שנים. דהיינו, העברת נכס במקרקעין לבן משפחה אחד, והעברת נכס אחר בתקופה של ארבע שנים לאחר מכן, מחייבת את הצדדים לשלם מס שבח.
עורכי דין המתמחים בתחום מעידים על כך שמרבית ההורים המעבירים נכסים לילדיהם בתקופה הקצרה מארבע שנים, מתפלאים על כך שהם נדרשים לשלם את מיסוי המקרקעין.
העברת נכס הנמצא בבעלות אחד מההורים, האם פטור ממס לגבי בן זוגו?
לעיתים, אחד ההורים מחזיק באופן בלעדי בבעלות על נכס. במקרים בהם נכס זה מועבר לילד משותף, נחשבת העברה זו כהעברה מטעם שני בני הזוג. אי לכך, במידה ובן הזוג השני יבקש למכור נכס הנמצא בבעלותו הבלעדית בטרם חלפו ארבע שנים מהעברת הנכס הראשון, יחויב הוא במס שבח.
ההורה סייע ברכישת הדירה, האם פטור ממס שבח?
ישנם מקרים רבים בהם ההורים מסייעים לילדיהם לרכוש דירה כאשר הסיוע הכספי הניתן מההורים גבוה מ-50% מערך הנכס. ייתכן שבמקרים אלו העסקה לא תיחשב בתור עסקה לרכישת מקרקעין. עם זאת, ייתכן ויהיו לכך השלכות כאשר יבקש הילד למכור את הנכס בהמשך.
מהן ההגבלות אשר חלות על ילדים שקיבלו נכס במתנה מהוריהם?
במידה וילדים רכשו נכס מקרקעין תוך קבלת סיוע מהוריהם בשיעור של למעלה ממחצית שווי הנכס, או במקרים בהם הילדים קיבלו נכס מהוריהם במתנה, תחולנה עליהם הגבלות עתידיות. הילדים יאלצו להמתין תקופת צינון מסוימת בטרם יבצעו עסקאות במקרקעין זה.
הרציונאל העומד מאחורי תקופת צינון זו הינו למנוע מהליכים עסקיים המנסים לעקוף את החוק ואת תשלום מיסוי המקרקעין. תקופת הצינון משתנה ממשפחה למשפחה ונקבעת על פי ההרכב המשפחתי של הילד ומהות השימוש במקרקעין (האם מדובר בדירת מגורים). תקופת הצינון הינה בת שנה כאשר הילד גר בנכס והינו נשוי. במידה והילד רווק, תקופת הצינון תיארך שנתיים. תקופת צינון של שלוש שנים תחול על ילד אשר איננו נשוי ואינו גר בנכס.