העברת בעלות בדירה בין קרובים - מס רכישה?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |

תקנה 20 לתקנות מס רכישה קובעת כי בעת מכירת זכות במקרקעין מיחיד לקרובו ללא תמורה, מס הרכישה יעמוד על שליש מערכו הרגיל. התקנה קובעת למעשה כי מדובר בהעברת בעלות בדירה מיחיד (שאיננו חברה) לקרוב משפחה (אשר גם הוא אינו חברה).
קביעת שומת המקרקעין
היות ולא מדובר בהעברת בעלות לרוכש מרצון ממוכר מרצון, בידי רשויות מס שבח מקרקעין אין כל מידע ישיר לגבי שוויה וערכה של הזכות העתידה לעבור. עורכי דין העוסקים בענף המקרקעין ממליצים אפוא לפנות לשמאי מקרקעין אשר יעריך את ערכה של הדירה בטרם תוגש השומה.
לחילופין, הצדדים לעסקה יכולים לפנות גם לייעוץ כלכלי מטעם מתווך דירות המתמחה באזור זה. הצהרה על העברת דירה ללא תמורה, וללא צירוף שומה עצמאית, הינה אפשרית אך איננה מומלצת. במקרה זה, עלולות רשויות מס שבח להעריך ביתר את שווי הנכס. על פי רוב, שומה עצמאית תתקבל על ידי מס שבח, וזאת משום שהיות ומדובר בשליש ממס הרכישה, ההפרשים במקרה זה אינם משמעותיים.
קרוב, מיהו?
קרוב לפי תקנות מס רכישה הינו הורה, צאצא, אח, אחות, בן זוגו של צאצא או בן זוגו במשך ששת החודשים אשר קדמו למכירת הזכות במקרקעין. חשוב לדעת כי דירה במתנה לקרוב משפחה פטורה מתשלום מס שבח ויש לשים לב כי מקבל הדירה במתנה המתין תקופת צינון אשר אורכה תלוי בקרבתו לנותן המתנה ובשימוש אשר נעשה בנכס לאחר קבלתו.
העברת דירה בין בני זוג - אימתי פטור?
תקנה 21 לתקנות מס רכישה קובעת כי העברת זכות במקרקעין בין בני זוג, כאשר בני הזוג גרים בדירה המדוברת, איננה דורשת תשלום מס רכישה. במידה ובני הזוג אינם גרים בדירה המדוברת, תחויב ההעברה בתשלום שליש ממס הרכישה הרגיל. במקרה גירושין, העברה בתמורה או ללא תמורה איננה נחשבת כמכירה לפי חוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה). אין צורך לדווח על העברה זו לרשות מיסוי מקרקעין.
העברת דירה בין ידועים בציבור
סעיף 4(א) לחוק מיסוי מקרקעין קובע כיצד יש להעביר דירה במהלך גירושין. האם הוראת החוק חלה גם על ידועים בציבור, אשר מנהלים משק בית משותף וחיי משפחה? סוגיה זו עלתה לא אחת בערכאות המשפטיות. פסק הדין המנחה בעניין זה ניתן בהלכת לבנון (ע"א 2622/01).
בפסק דין לבנון נקבע כי ידועים בציבור נכנסים בגדרה של ההגדרה כבני זוג אין סיבה מדוע הסדר חברתי כגון זה המפורט בחוק מיסוי מקרקעין בנוגע לבני זוג, לא יחול גם על ידועים בציבור. יתרה מזאת, בית המשפט הטעים כי הבחנה בין בני זוג נשואים ובין בני זוג ידועים בציבור, לעניין הסדרי מס בעקבות פרידה, מהווה הפליה אסורה.