העלאת מס הרכישה על דירה שנייה ושלישית - בעד ונגד
דרגו את המאמר |
|

העלאת מס הרכישה על דירה שנייה – האם כדאי?
בנימין נתניהו, רה"מ, העביר הוראה לשר האוצר, יובל שטייניץ למצוא פיתרון אופרטיבי וקונקרטי למצוקת הדיור בקרב זוגות צעירים. נתניהו הגדיר את המשימה כ"יעד לאומי", כך על פי עדותו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בדיון היום (21.10.09) בוועדה בנוגע להעלאת מס הרכישה על דירה שנייה.
מטרתה ההעלאה במס הרכישה הינה למנוע ממשקיעים ויזמים לרכוש יותר מדירה אחת, ובכך לפגוע בהיצע השוק וביכולתם של זוגות צעירים ודורשי דירות לגור בכבוד. התאחדות הקבלנים ומשרד האוצר דחו את ההצעה להעלות את המס, של חבר הכנסת מהליכוד, כרמל שאמה, אשר מתכוון ליזום הצעת חוק בנושא שתוגש על שולחן יו"ר הכנסת בקרוב.
מי בעד ומי נגד?
לטענתו של שאמה, כמחצית מרוכשי הדירות הינם משקיעים הרוכשים את הנכסים למטרות עסקים, ואילו זוגות צעירים המעוניינים לרכוש דירה לטובת מגורים, נתקלים לא אחת בקשיים רבים. על פי נתונים שהציג ח"כ שאמה, הצעת החוק תוביל להפחתה ברכישת דירות ע"י משקיעים בגבול של כ-3,000 דירות בממוצע, מה שיביא להגדלת ההיצע וירידת מחירים.
ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים טוען כי אנשים הרוכשים דירה שנייה ושלישית, עושים זאת על מנת להגדיל את ביטחונם הכלכלי, כסיוע לדור שני או כתחליף לקופות גמל. בובליל טען גם כי נסיקת מחירי הדירות נעוצה במיסוי העירוני ובעלות הקרקעות במרכז, ולא בגין רכישת דירות על ידי משקיעים.
נציג האוצר, ראובן קוגן מאגף התקציבים, טען בוועדה כי התוצאה שתושג מהעלאת המיסוי, היא העלאת המחירים ודמי השכירות, אשר יפגעו בסופו של דבר בצעירים ולא במשקיעים.
במהלך הדיון, גלשו חברי הוועדה לוויכוחים פוליטים. נציג צעירי העבודה טען כי הצעתו של ח"כ שאמה תיפול בסופו של דבר על דמי השכירות, תגרום להעלאתם ותהה כנטל על כתפי השוכרים. צעיר העבודה המשיך ואמר כי הטעות הראשונית נעשתה כאשר הממשלה סירבה להכיר לצורכי מיסוי על הריבית במשכנתאות. דבריו הקימו עליו את נציגי הליכוד בוועדה אשר טענו כי גם להם יש דוברים שהם יכולים להביא מטעמם.