בית משפט מחוזי ביטל חיובי ארנונה בסך מליוני שקלים
דרגו את המאמר |
|

שינוי סיווג בארנונה ללא שינוי בשימוש הנעשה במפעלים בחולון
ביהמ"ש המחוזי בתל אביב קבע ששינוי סיווג ארנונה, מ-תעשיה ל-מפעלים, שביצעה עיריית חולון למפעלי הקירור קרפרי ו-פריאור (מקבוצת IDB) שבאזור התעשיה, בלתי חוקי וקיבל את עתירות המפעלים (עת"מ 1799/07, 1876/07). המפעלים מיוצגים ע"י עו"ד גיל איזנברג מ-איזנברג גולדמן – חברת עורכי דין המתמחה בהפחתת ארנונה והיטלי פיתוח.
העתירות הוגשו עקב שינוי סיווג שביצעה העירייה, ככל הנראה להפעלת לחץ ובתגובה לתביעה שהגיש מפעל קרפרי לביהמ"ש, להשבת תשלומי ארנונה בסך של כ – 6.5 מש"ח ששילם שלא כחוק.
האם מותר לעירייה לשנות סיווג ארנונה מתעשיה לעסקים?
שינוי סיווג הארנונה, מ-תעשיה ל-עסקים, בוצע ע"י העירייה (לגבי 2 המפעלים) למרות שבמשך יותר מ-50 שנה קודם לכן סיווגה את המפעלים לפי סיווג תעשיה.
לפני שינוי סיווג הארנונה לא ערכה העירייה כל ביקורת פיזית במפעלים לביסוס עובדתי של עמדתה. המפעלים טענו 2 טענות עיקריות: 1). שינוי הסיווג גרם להעלאה חיוב הארנונה בשיעור של כ – 90% (!) החורג משיעור ההעלאה המותר לעירייה בשנת 2007 לפי החוק. 2).
שינוי הסיווג הנו פעולה אסורה לפי החוק אלא אם השתנה השימוש שנעשה בנכס, דבר שאין חולק שלא אירע. המחלוקת העיקרית בעתירות הנה איפוא: האם הודעות החיוב מתיישבות עם 'חוק ההקפאה' לשנת 2007 או סותרות אותם וכפועל יוצא מכך האם הן חוקיות אם לאו? יודגש, כי טענות המפעלים לא כוונו לתקיפת הסיווג החדש שקבעה העירייה בהודעת שינוי הסיווג אלא לעצם סמכות העירייה לשנות סיווג ארנונה בנסיבות העניין.
בית המשפט קבע כי
בפסק דינה קבעה כב' השופטת שרה גדות, כי אין המדובר בטעות שנפלה אצל העירייה שכן אם אכן ערכה העירייה ביקורת בנכסים, כטענתה, לא היתה כל מניעה מצדה להציג ממצאיה ומשלא עשתה כן, לא עמדה בנטל הבסיסי להסביר עובדתית מדוע שינתה את פשר פעולתה.
מקל וחומר לגבי היעדר סמכותה לעשות כן, נוכח הוראת דין מפורשת האוסרת על שינוי סיווג לנכס שעה שלא השתנה בו השימוש. תכלית החוקים הקובעים מגבלות על העלאת ארנונה מדי שנה היא ריסון הרשויות המקומיות בכל דרך בה יבחרו לעדכן ארנונה: כל אימת שתוצאה האריתמטית של כל שינוי המבוצע בשומת הארנונה (לרבות עדכון תעריפים בשיעור חורג, שינוי סיווג, שינויי אזורי מס או הגדרות) חורגת משיעור ההעלאה המותר בחוק, השינוי בלתי חוקי, אלא אם שרי הפנים והאוצר אישור זאת.
לא ניתן בשם תיקון טעות, כשאין שינוי בשימוש, לתקן שומה אגב פריצת מגבלות החוק ללא אישור שרים (גם אם אכן נפלה טעות ור' פסה"ד בונדד). פסה"ד ביטל חיובים של יותר מ-8 מליון ש"ח.