www.what2do.co.il

מי ישלם את הארנונה, בעל הבית או הדייר?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מי ישלם את הארנונה, בעל הבית או הדייר?

מי חייב בחוב הארנונה , בעל הנכס או הדייר?

מי יהיה חייב בחוב הארנונה אשר לא שולם לעיריית בני ברק. האם בעלת החנות, שהינה חברה לניהול נכסים, או שמא השוכר אשר השתמש בנכס לאורך התקופה נשוא התובענה. החברה אשר הנכס בבעלותה טענה כי חובת תשלום הארנונה בגין התקופה הנדונה מוטלת על השוכר ולכן היא מבקשת להוציא בעבורה צו חלוט המצהיר כי היא איננה חייבת לעירייה ולו שקל אחד בנושא זה.

העירייה טענה לעומתה כי כל אימת שלא מדווח לה על שוכר בנכס, חייבים בעלי הנכס בתשלום החובות העירוניים העומדים כנגדו, לרבות חוב הארנונה. החברה טענה כי הודיעה על השוכר לעירייה בעל פה לכשנכנס ובכתב בספטמבר 2006 (ההודעה בכתב נעשתה כבר לאחר שהשוכר עזב את הנכס).

פקודת העיריות קובעת כי בנכס מושכר, קיימים שני מצבים לחבות בארנונה:

 

  • בשכירות של שנה ויותר (שכירות ארוכה), החבות מוטלת על המשכיר.
  • בשכירות של פחות משנה (שכירות קצרה) החבות מוטלת על השוכר.

 

 

האם "שכירות קצרה" או "שכירות ארוכה"?

בהסכם שנחתם בין החברה אשר הנכס בבעלותה לבין השוכר המדובר, הוסכם כי הנכס יושכר לאחרון למשך שנתיים עם אופציה להארכתו לשנה נוספת. בפועל שהה השוכר בחנות במשך פחות מחצי שנה ולאחר מכן נכנס לנכס אדם אחר. בית המשפט נדרש לדון האם מדובר ב"שכירות ארוכה" המטילה את חוב הארנונה על השוכר או האם ב"שכירות קצרה" עסקינן אשר תטיל את חבות הארנונה על חברת הנכסים.

בית המשפט קבע כי בבואו להתחקות אחר כוונתו של המחוקק, ניכר כי מטרתה הייתה להורות שבמידה ויגיש משכיר לעירייה הסכם שכירות של תקופה הפחותה משנה, תוטל חובת הארנונה על כתפיו. האם נכון, אם כן, להורות על אי-הטלת חובת הארנונה על כתפי משכיר אשר מראה חוזה הארוך משנה, ובפועל השוכר נמצא בנכס מספר חודשים בודדים?

  

השופטים סברו כי אף מלשון פקודת העיריות עולה כי מדובר על תקופה של השכרה בפועל ולכן יש לראות בשכירות השוכר דנן "שכירות קצרה". השופט אף הוסיף כי גם במידה וניתן היה לבחון את המקרה בהקשר של "שכירות ארוכה", עדיין הייתה חייבת החברה בחוב הארנונה שכן הודעה על זהותו של השוכר ניתנה לעירייה רק לאחר שהוגש דו"ח הארנונה, וזאת בעוד השוכר כבר עזב את הנכס. אי לכך מדובר בהפרה של פקודת העיריות האומרת במפורש: "כל עוד לא ניתנה הודעה כאמור, יהיה המשכיר חייב בארנונה".

 

לא הצליחה להוכיח כי נתנה הודעה במפורש על השוכר


החברה אמנם טענה כי נתנה לעירייה הודעה בעל פה על זהותו של השוכר בטרם נכנס לדירה, אך לא השכילה להוכיח מי נתן את ההודעה, מול מי היא ניתנה, מתי וכיצד.

אי לכך, בית המשפט קבע כי היות וחברת ניהול הנכסים לא הודיעה לעירייה בזמן המתאים ובאופן הנהוג על חילופין בזהותו של השוכר בחנות, והיות והשוכר שהה בנכס תקופה הקצרה מחצי שנה, כמשמעותה בפסיקה "שכירות קצרה", אין להטיל את חובות הארנונה על השוכר ויש לדחות את הבקשה לצו הצהרתי מטעם בית המשפט נגד העירייה ובעד החברה.

זאת ועוד, בית המשפט קבע כי החברה תפצה את העירייה בשכ"ט עו"ד והוצאות משפט על סך 3,500 שקלים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.