www.what2do.co.il

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מרבית המשפחות בישראל ידרשו לדון בסוגיית המעבר לדיור מוגן במוקדם או במאוחר. הדיור המוגן הינו משכן המיועד לאוכלוסיית הגיל השלישי, והוא אמור להעניק לדייריו את צרכיהם הבסיסיים כגון מזון, שירותים רפואיים, אחזקה, חברה, פעילויות לשעות הפנאי, ניקיון וכו’. על פי רוב, משכני הדיור המוגן מציעים לדייריהם גם שירותים פרטיים כגון סופרמרקט, מסעדה, בנק ועוד.

 

לפי נתונים אשר מציגים משכני הדיור המוגן המובילים בישראל, מדי שנה באים בשעריהם כ-22,000 קשישים. מדובר בשיעור שאיננו גבוה בהתחשב באוכלוסיית היעד של בני ה-65 ומעלה (למעלה מחצי מיליון קשישים בישראל). אי לכך, התחרות בין המשכנים השונים קשה, ולא תמיד מוצאים הדיירים את עצמם כאשר הם באמת מוגנים בדיור המוגן.


להלך מספר מושגים שעליכם להכיר לפני שאתם חותמים על חוזה דיור מוגן.

 

כספי הפיקדון נשחקים


ההתקשרות בין הדייר לבין בית הדיור המוגן נעשית בכפוף להפקדת כספי פיקדון. הדיירים מקבלים בעבור כספים אלו, בתוספות שונות, יחידת הדיור ללא הגבלת זמן. לרוב, מפקיד הדייר דמי פיקדון בבית הדיור המוגן, והוא (או יורשיו) מקבלים את הכסף בעוזבו את המקום. סכומי הפיקדונות בדיור המוגן בישראל נעים בין 100 אלף דולר ל-800 אלף דולרים. שימו לב, כספי הפיקדון הללו נשחקים עם השנים בשיעור של כ-2.5% לשנה, צמוד למדד או לדולר.


בטרם החלטתם על המקום בו אתם מעוניינים להשתכן, נהלו מו"מ עם הנהלת הדיור המוגן לגבי דמי הפיקדון. לדוגמא, לעיתים מחייבים הנהלות הדיור המוגן את הדייר בשנה נוספת, כאשר הוא מעוניין לעזוב כחודש לפני תחילת שנה חדשה. שימו לב, בית המשפט קבע בתביעה שהוגשה נגד משכן דיור מוגן, כי דיירת אשר נפטרה חודשיים לאחר שנכנסה לדיור המוגן, תשלם דמי פיקדון שנגבו בעבור כל השנה.


דוגמא נוספת, עורכי דין ממליצים כי בחוזה הדיור המוגן יצוין כי דמי הפיקדון ייפדו, במקרה של פטירה, עם עזיבת הנכס ולא עם הוצאת צו ירושה. במקרים רבים מדובר בהבדלים של עשרות אלפי שקלים בין שני המועדים.


רכישת שטחים נוספים מלבד היחידה


דיירים רבים רוכשים בנוסף ליחידה גם שטחי שירות כגון מחסן או גלריה. שימו לב, הקפידו שהתשלום בעבור שטחים אלו יכללו בתוך דמי הפיקדון באופן בו הוא חוזרים לדייר (או יורשיו) עם עזיבתו את המקום.

 

פעמים רבות מציון בחוזה כי התשלום בעבור רכישת שטחי השירות הינו חד פעמי ואינו חוזר ללקוח (זאת חרף העובדה כי המעון יכול להשתמש בשטח לאחר העזיבה). לפיכך, במידה ומצוינים בחוזה שטחים מסוג זה, בדקו שהם נמנים עם המחסן.


מהם דמי האחזקה?


דיירים במשכני דיור מוגן משלמים דמי אחזקה חודשיים בעבור יחידת הדיור. דמי אחזקה אלו כוללים בד"כ שמירה, ארנונה, ניקיון, אירועים ופעילויות (חוגים, בריכה, חדר כושר וכו’). דמי האחזקה יכולים לנוע בין 3,000 שקלים לחודש עד 15,000 שקלים.

 

שימו לב, דמי אחזקה אינם כוללים ארוחות, אשר עליהם משלם כל דייר בנפרד, בהתאם למסלול מסוים (מנוי לארוחות צהריים, כרטיסיה המנוקבת בכל כניסה וכדומה). בדקו היטב מה כוללים דמי האחזקה, והאם בתוכם ישנם שירותי מכבסה, טלפון וכו’.
אשפוז במשך השהות במעון

 

מה קורה במקרה של אשפוז ממושך?


דיירים רבים נזקקים לתקופות אשפוז ארוכות במהלך שהותם במעון לדיור מוגן. החוזה עליו תחתמו בבואכם להיכנס לדיור המוגן כולל תקופות קצובות אשר לאחר פקיעתן רשאי המעון לעשות ביחידת הדיור כשלו. תקופות אלו מוגדרות בד"כ כשלושה או ארבעה שבועות.

 

בבואכם לחתום על החוזה, בדקו מהו הדין לגבי דייר אשר מאושפז לתקופה ארוכה יותר. שימו לב, דיירים רבים מצאו עצמם חוזרים ליחידת הדיור שלהם לאחר אשפוז ממושך, וגילו כי אין להם לאן לשוב.


זכויות נוספות של הקשישים במעון


השהות בדיור המוגן אמורה להיות חוויה חברתית, רפואית ומשפחתית. לפיכך, ישנם מספר קריטריונים חשובים שעליכם לבחון בחוזה הדיור המוגן בטרם נכנסתם בשערי המוסד.


לדוגמא, האם קיימת נגישות לקופת חולים, בנק, דואר וכו’. מי מאייש את הצוות הרפואי והאם ניתנים שירותים רפואיים ברמה נאותה בכל שעות היממה (הקפידו לשאול במפורש לגבי רופא נוכח או בכוננות). בנוסף, בדקו מי קובע על פינוי חולים בדיור המוגן ומהי הקרבה של המעון לבני המשפחה.

 

לסיכום,


בדקו מהם הפעילויות המוצעות במסגרת הדיור המוגן והאם הן כלולות בתשלום הראשוני. חשוב לא פחות, מהם הנהלים לאירוח בני משפחה והאם ניתן להלין גם עובד סיעודי זר במסגרת היחידה. שימו לב, קשישים רבים פועלים בפזיזות ומוכרים את דירתם לאחר שהם עוברים לדיור מוגן. עם זאת, מומלץ לא למכור את הדירה הישנה בטרם חלפה שנה מיום כניסתכם למעון, זאת על מנת שיהיה לכם לאן לחזור במידה ולא תאהבו את המשכן.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.