www.what2do.co.il

הדייר המוגן עזב את הנכס לפני 30 שנה, האם זכויותיו תשמרנה?

דרגו את המאמר

הדייר המוגן עזב את הנכס לפני 30 שנה, האם זכויותיו תשמרנה?

האם דייר מוגן שנטש את הנכס לפני שלושים שנה עדיין שומר על זכויותיו?

 


 

 

התובע בתביעה שלפנינו קיבל בשנת 2006 צו פינוי ממקרקעין שברשותו מטעם עיריית תל אביב, לשם הפקעת השטח בעקבות בניית הרכבת הקלה. בית המשפט החליט כי פינוי התובע יהיה כנגד תשלום סכום פיצויים שאינו שנוי במחלוקת ולצורך כך הורה לוועדת התכנון והבנייה בת"א להפקיד סכום זה בידי נאמן בה כוחה, אשר יעביר הכסף לתובע לאחר פינויו.


לאחר פינוי התובע מן הנכס, החליטה וועדת התכנון והבנייה להעניק לו רק מחצית מן הסכום משום שעל הנכס רשום היה אחיו כדייר מוגן נוסף במקרקעין. הענקת המחצית השנייה של הכסף הותנתה על ידי הוועדה לתכנון ובנייה בכך שיומצא בעבורה פסק דין הצהרתי הקובע כי התובע הינו הדייר המוגן היחידי בנכס.


המחלוקת אשר עמדה בין האחים סבבה סביב שלוש גורמים:

 

  • בשנת 1963 נחתם הסכם שכירות בנכס עם התובע ואילו שנתיים לאחר מכן נחתם הסכם שכירות עם שני האחים.
  • אחיו של התובע טען כי הפרש השנתיים נובע מכך שהיה הוא קטין בזמנו ולא היה ניתן לרשום את העסק גם על שמו. זאת ועוד, השניים עבדו ביחד בעסק במשך השנים, והוא נקנה בעבורם על ידי הוריהם.
  • לטענתו של התובע, בשנת 1977 וויתר אחיו על הזכויות בנכס ופרש מן העסק. האח טוען כי אכן עזב את העסק בשל סכסוך שנתגלע בינו לאין אחיו אך לדבריו הוסכם ביניהם שזכויותיו תשמרנה ואחיו אף התחייב להעביר לו את דמי השכירות בגין מחצית הנכס.


בית המשפט נדרש לדון אפוא בשאלה האם אחיו של התובע, בנסיבות שתוארו לעיל, דינו כדין אדם אשר עזב את הנכס ועקב כך איבד את זכותו לדיירות מוגנת?

  

מהי עילת הנטישה? האם יש בה כדי לנשל הדייר מזכויותיו?


בחוק הגנת הדייר נקבע זה מכבר כי עילת נטישת נכס מוגן, הינה עילה ראשונה במעלה בנישול דייר מוגן מזכויותיו בנכס. הרציונאל של החוק הוא הגנה על דיירים, כך שלא יאבדו את מקום מגוריהם או בית העסק שלהם כל זמן שהם עומדים בדרישות שקובע החוק.


הגיון זה מחייב, כי לא תינתן הגנה לדייר שנטש את המושכר בלי כוונה לחזור אליו. מי שנטש עבר מן הסתם להתגורר במקום אחר, כך שיש לו קורת גג או לחלופין מצא מקור פרנסה אחר. אין כל סיבה להחיל על נוטשים את הגנת החוק.


אי לכך, במידה ועזב דייר נכס מוגן, כל עוד הסיבה איננה תלויה בבעלים של הנכס עצמו, אין כל חשיבות לסיבה שעשה זאת ועליו להיות מנושל מהגנת החוק.


זאת ועוד נטישה היא עילת פינוי ביחסים שבין המשכיר לבין הדייר ואין לה כל משמעות סטטוטורית על פי חוק הגנת הדייר ביחסים שבין הדיירים לבין עצמם. אי לכך, גם אם עזב האח את הנכס בשל איומים מצד אחיו או וויכוח שנתגלע בין השניים, אין מדובר בנטישה עקב צעדים שננקטו מבעל הנכס.

 

השופט קבע בפסק דינו:


"משנטש (האח) בפועל את הנכס במובן זה שלא הייתה לו כל כוונה לחזור אליו, הוא איבד בכך את זכותו לדיירות. מכל האמור לעיל אני מחליט כי התובע הוא לבדו הדייר המוגן בנכס הנדון שהופקע והמשיב אינו דייר מוגן באותו נכס".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.