www.what2do.co.il

האם ישולמו דמי שכירות למרות נזקים שגרם בעל בית לשוכר?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

האם ישולמו דמי שכירות למרות נזקים שגרם בעל בית לשוכר?

שוכר הפסיק לשלם שכירות בגין נזקים שגרם לו בעל הבית


סכסוכים בין שוכרים למשכירים מונחים לא אחת לפתחן של הערכאות המשפטיות. כיצד ניתן להתייחס למקרה בו השוכר טוען כי בעקבות פעולות חד צדדיות של בעל הבית נגרמו לו נזקים בשווי כ-340,000 שקלים, ועל כן הוא רשאי להפסיק, על דעת עצמו, לשלם דמי שכירות? סוגיה זו נדונה בבית המשפט השלום בהרצליה.

 

התובעים הינם בעלי בית מגורים ברמת גן ובו שישה חדרים. בעקבות מצוקה כלכלית, עזבו התובעים את הבית והשכירו אותו לנתבע. במסגרת חוזה השכירות הוסכם כי הנתבע ישכור את הנכס למשך שנתיים, עם אופציה לשנה נוספת. התובעים טענו כי השוכר הפר את חוזה השכירות אשר הוא עצמו ניסח (עורך דין במקצועו), בין היתר בגין השכרת חלקים מהבית בשכירות משנה והימנעות מתשלום חובות ומיסים עירוניים. אי לכך, התובעים ביקשו לפנות את הנתבע מהנכס.

 

השוכר הגיש כנגד התובעים תביעה נגדית על סך של כ-340,000 שקלים בגין נזקים אשר נגרמו לו כביכול בעקבות פעולות חד צדדיות שנקטו התובעים כנגדו. לדבריו, באוגוסט 2008 הגיע התובע ביחד עם פורץ וסבל, נכנס לבית והשליך את כל רכושו אל החצר. האירוע הופסק רק לאחר הזמנת משטרה למקום.

 

השוכר טען כי מעשה זה הסב לו נזקים שונים. לדוגמא, אובדן שעון רולקס המוערך בכ-112,000 שקלים, עוגמת נפש (50,000 שקלים ופגיעה בשמו הטוב (100,000 שקלים). הנתבע הוסיף כי הוא הודיע לתובעים שבגין נזקיו הכלכליים הוא מקזז את דמי השכירות. למעשה, במשך כשלוש שנים לא שילם הנתבע את דמי השכירות, וזאת חרף שהוא גר במקום. בעקבות האירועים הגישו התובעים תביעה לפינוי מושכר כנגדו הנתבע.

 

חובה לשלם דמי שכירות ללא קשר למעשיו של הצד השני

 

בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל. בפסק הדין נכתב כי על דייר הגר בשכירות קיימת חובה לשלם את דמי השכירות, וזאת ללא קשר לחיובי הצד השני. מדובר אפוא בחובה עצמאית והשוכר לא היה רשאי, בטענה של קיזוז נזקים, שלא לשלם את השכירות במשך חודשים ושנים. אכן, השוכר יכול להגיש כנגד התובעים תביעה נגדית לפצות אותו בגין נזקיו, והוא אף עשה כאמור. עם זאת, הוא אינו יכול מכוח תביעה זו להמשיך ולגור בנכס מבלי לשאת בדמי השכירות.

 

השופט מתח ביקורת חריפה על התנהלותו של השוכר בתיק. הנתבע הרבה להגיש בקשות לעיכוב הליכים ולדחיות, לא עמד בהיקף הסיכומים אשר הושגו בבית המשפט ולא הגיש סיכומיו במועד. בסופו של היום, השוכר הסכים לפנות את הנכס אך התנה זאת במועד פינוי המוסכם עליו ובאי מתן צו להוצאות כנגדו. השופט קבע כי יש לקבל את התביעה, להורות על פינוי השוכר לאלתר וכן לחייב את האחרון בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 25,000 שקלים.

 

"לא מדובר בתשלום בודד"

 

"לא מדובר כאן בהפחתה קצובה וזמנית של דמי השכירות, או במצב בו לא שולם תשלום בודד של שכירות בגין המושכר. עסקינן במקרה בו השוכר איננו משלם כלל את דמי השכירות במשך חודשים אשר הצטברו לכדי שנים, והכל בטענה של קיזוז נזקי עבר בגין עוולות הנטענות כנגד המשכיר", כתב השופט בפסק הדין, "ייאמר מיד כי הלכה פסוקה היא שחובת דייר הגר בשכירות לשלם את דמי השכירות הינה חיוב עצמאי אשר אינו תלוי בקיום חיובי הצד שכנגד".

 

השופט הביא לעניין זה את דבריו של כב' הנשיא (בדימוס) מ' שמגר, אשר התייחס לכך בפסיקתו. "בחיובים עצמאיים, חבותו של כל צד לחוזה עומדת בפני עצמה, גם כאשר לא עמד הצד השני במילוי חיוב כלשהו שהוטל עליו. תרופתו של הנפגע במקרה זה מתגבשת לפי חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, אך כל אימת שהחוזה איננו בטל, הוא מחויב לקיים את חלקו", כותב שמגר, "דוגמא לכך היא כאשר מדובר בדייר הגר בשכירות. החיוב לשלם את שכר הדירה הוא עצמאי ואינו תלוי בחובתו של בעל הבית לשמור על תקינות המושכר (והוא כל עוד לא קובע החוזה אחרת). דהיינו, גם אם בעל הבית הפר את חובתו החוזית, עדיין הדייר חייב בתשלום השכר החוזי, כל עוד החוזה בר-תוקף".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.