www.what2do.co.il

סחטנות אסטרטגית בפירוק שיתוף במקרקעין

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5

סחטנות אסטרטגית בפירוק שיתוף במקרקעין

סחטנות אסטרטגית בפירוק שיתוף במקרקעין


רע"א 1497/09

 

פעמים רבות, נכסי מקרקעין נמצאים בידיהם של מספר בעלים. כל עוד השותפות מתנהלת על מי מנוחות, אין כל צורך לפרק אותה. עם זאת, במקרים בהם גבה טורא בין השותפים, יכולתה של מערכת המשפט להשכין שלום בין הניצים איננה קלה. על כן, מומלץ לפנות לפירוק שיתוף במקרקעין.

 

פירוק שיתוף במקרקעין מאפשר לסיים את המחלוקת, להפריד בין שותפים המצויים בסכסוך, ולהביא לניצול יעיל של הנכס. הלכה פסוקה היא כי בעלות משותפת אשר נמצאת תחת סכסוך פוגעת בסחירותו של הנכס ומכבידה על פיתוחו.

 

סעיף 37 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, מעניק ביטוי לתפיסה זו בקובעו כי כל שותף במקרקעין רשאי בכל עת לבקש את פירוק השיתוף במקרקעין מבית המשפט. על פי רוב, בית המשפט יעדיף לערוך פירוק זה על ידי חלוקה בעין של הנכס. עם זאת, במקרים בהם חלוקה כזו עלולה לגרום לשותפים, כולם או חלקם, להפסד ניכר, יבחר בית המשפט למכור את הנכס ולחלק את תמורתו.

 

שאלה אשר עולה לא אחת בסיטואציות אלה היא כיצד יש לבצע את המכירה. לדוגמא, האם יש לאפשר לשותפים לרכוש את החלקים השונים בנכס במסגרת התמחרות פנימית, או שמא יש להעמיד את המקרקעין למכירה פומבית? במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל אביב, טענו שותפים כי יש לפרק את השיתוף בנכס בבעלותם על ידי מכירת חלקו של אחד השותפים בלבד.

 

הזכות לבקש פירוק שיתוף איננה הזכות לקבוע את דרך הפירוק

 

סעיף 37 מעניק לכל שותף במקרקעין את הזכות לבקש את פירוק השיתוף בנכס. מדובר בזכות אשר מקורה בתפיסה כי על מנת לעודד שימוש יעיל בנכס, מומלץ להקל על פירוק השיתוף כאשר מערכת היחסים בין השותפים עכורה. עם זאת, החירות המוענקת לשותף המעוניין בפירוק, מכוח סעיף 37 לחוק, איננה מקפלת בתוכה את הזכות לבחור כיצד יש לערוך את פירוק השיתוף בפועל.

 

לאמור, המתכונת אשר תנחה את בית המשפט, בבואו להחליט על האופן בו יפורק השיתוף, בין אם על ידי מכירה פומבית ובין אם על ידי התמחרות פנימית, נתונה אפוא לשיקול דעתה של הערכאה השיפוטית. לכל הפחות, מתכונת זו תונח לפתחם של השותפים כאשר קיימת ביניהם הסכמה מלאה בעניין (דהיינו, כל השותפים מעוניינים במכירת הנכס, או כולם סבורים כי יש להעמידו במכירה פומבית).

 

מתן אפשרות לבקש את פירוק השיתוף מחד, וחסימת דרכו של מבקש הפירוק להכריע על אופן הפירוק, מסמל למעשה את האיזון ראוי בין רצונם של שותפים להשתחרר מבעלות כובלת, לבין זכותם של בעלי הנכס להמשיך ולהחזיק ברכושם.

 

 השופט ריבלין התייחס לכך ברע"א 1497/09. "המחוקק התיר לכל שותף לדרוש את הפירוק, ובכך לכפות על שאר השותפים לפצל את הנכס או להיפרד מנכסם בעבור תמורה מסוימת. עם זאת להחלטה לדרוש את פירוק השיתוף יש תג מחיר – הצורך למכור את הנכס כולו מביא לכך שגם השותף שמבקש את הפירוק ישלם מחיר כלשהו.

 

המחוקק לא התכוון לאפשר לשותף לבקש את הפירוק, ובה בעת לדרוש גם באופן גורף את מתכונת הפירוק הנראית לו. מתן זכות רחבה מדי לכל שותף לדרוש הן את עצם פירוק השיתוף הן את מתכונתו, מעורר את החשש להתנהגות נצלנית ואסטרטגית מצד שותפי-הרוב, בבחינת פירוק אסטרטגי".

 

במילים אחרות, במידה והשותף אשר מבקש את פירוק השיתוף לא היה "משלם מחיר" בגין דרישתו, הרי שהמצב היה עלול להוביל לפירוקים רבים מהדרוש מבחינה אופטימאלית. מיותר לציין כי פירוקים רבים מדי עלולים לא אחת לגרום לניצול בלתי יעיל של מקרקעין במשק, ולפגיעה בלתי פרופורציונאלית בזכויותיהם הקנייניות של שאר השותפים.

 

פירוק השיתוף – רק על ידי מכירת הבניין כולו

 

במקרה דנן, ביקשו בעלים במקרקעין להביא לפירוק שיתוף עם שותף אשר החזיק בבעלותו ב-5% בלבד מהנכס. המבקשים טענו כי מדובר ב"סחטנות אסטרטגית" ויש להורות על פירוק השיתוף על ידי מכירת חלקו של השותף הסרבן בלבד בדרך של מכירה פומבית. עם זאת, השותף הסרבן לא הסכים לחלוקה כאמור וביקש להורות על מכירת הנכס כולו.

 

בית המשפט הבין לליבם של המבקשים אך קבע כי אין בהוראות החוק מזור למצוקתם. "אכן, מתוארת סיטואציה קשה בה אחד השותפים – לכאורה – מעכב את יכולת של שאר השותפים ליהנות מפירותיו של הנכס ולהביא לפיתוחו", נכתב בפסק הדין, "עם זאת, נוכח הוראותיו המפורשת של המחוקק, לא ניתן לפתור את כשל השוק הנ"ל בתוך המשטר הקנייני ועל חשבון ההגנות המנויות בו". לסיכום, נקבע כי הנכס בכללותו יעמוד למכירה. על מנת לאזן בין האינטרסים השונים, נקבע כי הדרך למכירת הנכס במקרה דנן תהיה על ידי התמחרות בין השותפים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.