פטור מהיטל השבחה כאשר אימה של המבקשת קיבלה פטור בעבר
דרגו את המאמר |
|

פטור מהיטל השבחה – פר משפחה ולא פר חלקה
בני זוג אשר קיבלו במתנה דירה מאימה של האישה, הגישו בקשה להיתר בנייה מהוועדה לתכנון ובנייה. השניים קיבלו את היתר הבנייה המיוחל, אך חויבו בתשלום היטל השבחה. לטענת הוועדה, בני הזוג לא היו זכאים לפטור וזאת משום שאימה של התובעת קיבלה בעבר פטור לביצוע הרחבת חלקה אחר בנכס אשר בבעלותה.
בעקבות החלטה זו, בני הזוג הגישו תביעה לפטור מהיטל ההשבחה אך תביעתם נדחתה בבית משפט השלום בכפר סבא. השניים לא אמור נואש והגישו ערעור על החלטה זו לבית המשפט המחוזי.
המערערים טענו כי הפטור אשר ניתן לאם היה בעבור חלקה אחרת וככל הנוגע לחלקה בבעלותם, מדובר בפטור ראשון. הוועדה לתכנון ובנייה טענה, לעומתם, כי כל משפחה הינה זכאית לפטור אחד ואימה של המערערת כבר ניצלה פטור זה בעבר. כמו כן, היות והנכס המדובר הועבר במתנה בין האם לבין ביתה וחתנה, יש להניח כי אין הם זכאים לפטור נוסף.
בית המשפט קבע כי יש לבכר את גרסתה של הוועדה לתכנון ובנייה ולדחות את הערעור. השופט קבע כי אכן האם השתמשה בזכות לפטור בבואה להגדיל חלקה אחרת ברשותה. אי לכך, בני הזוג אינם יכולים להיות פטור מתשלום היטל השבחה עבור נכס שעבר אליהם במתנה מהאם.
בפסק הדין נקבע כי יש להעניק פרשנות מצומצמת לחריג המביא לפטור מהיטל השבחה להרחבה או בנייה של דירת מגורים עד לשטח של 140 מ"ר. השופט קבע כי הפטור מהיטל ההשבחה צריך להינתן פעם אחת למשפחה וזאת בכדי לאזן בין צורכי הרשות לגייס מקורות תקציביים למען הציבור, לבין זכותו של הפרט להרחיב דירתו. כמו כן, ההגבלה אשר קבע המחוקק, המותנית בגודלה של הדירה, מעידה על כך שתכלית החוק הינה לא לתת פטור ליותר ממחזיק אחד.