www.what2do.co.il

התיישנות על תביעה בגין פיצויי הפקעה, האמנם?

דרגו את המאמר

התיישנות על תביעה בגין פיצויי הפקעה, האמנם?

התיישנות על תביעת פיצויי הפקעה, האמנם?

 

ע"א 5964/03


בעל מקרקעין אשר נכסיו הופקעו זכאי לקבל פיצויי הפקעה. האם, בדומה לסוגיות משפטיות אחרות, גם על פיצויי הפקעה חלות הוראותיו של החוק ההתיישנות? לאמור, האם תביעה זו עלולה להתיישן ואימתי? במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט העליון, טען בעל המקרקעין, עשר שנים לאחר ההפקעה, כי הוא זכאי לקבל פיצויי הפקעה מן הרשות. הרשות התגוננה וטענה כי עסקינן בתביעה אשר יש למוחקה מחמת התיישנות.

 

כאשר מדובר בפיצויי הפקעה, הלכה פסוקה היא כי חובתה של הרשות לשלמם איננה דומה לחובה החלה על חובות אחרים. מדובר אפוא בכספים אשר מטרתם לפצות את בעל המקרקעין בגין הפקעת קניינו. כספי ההפקעה מוחזקים למעשה אצל הרשות, עם ההפקעה, כאילו הייתה היא כבנק האוחז בפיקדון לקוח.


סעיף 2 לחוק ההתיישנות קובע כי תביעה נתונה להתיישנות ותובענה לקבלת פיצויי הפקעה איננה חריגה לעניין זה. למרות שעסקינן במקרקעין, בתי המשפט הגדירו פעם אחר פעם תביעות פיצויי הפקעה כתביעות כספיות. במילים אחרות, מדובר בתביעה כספית אזרחית אשר תקופת ההתיישנות עליה הינה 7 שנים. השאלה אשר נותרה לבירור הינה מועד תחילת מרוץ ההתיישנות.


שלוש גישות


בפסק הדין הוצגו שלוש גישות. לפי הגישה הראשונה, מרוץ ההתיישנות מתחיל לרוץ רק כאשר הרשות מסרבת להיענות לדרישתו של בעל המקרקעין לפיצויי הפקעה. דהיינו, על לפנייתו של האחרון לרשות, הכספים מוחזקים אצל הרשות בנאמנות עבור בעל הזכות לשעבר.

 

במילים אחרות, גם אם הרשות תחזיק בכספים שנים רבות, ואף "מאה שנים ויותר", כספים אלה מוחזקים לטובתו של בעל הזכויות לשעבר והוא רשאי לתובעם. הרציונאל מאחורי גישה זו הוא כי יש לראות את הרשות כמחזיקה בכספים עד אשר היא כופרת בחבותה לפצות את בעל הזכויות הקודם. על פי גישה זו, מיום כפירתה של הרשות לשלם את פיצויי ההפקעה, מתחיל מרוץ התיישנות בן 7 שנים.


גישה אחרת בפסק הדין הייתה כי תקופת ההתיישנות מתחילה לרוץ מהמועד בו מומשה המטרה אשר עמדה מאחורי ההפקעה. גישה זו גורסת כי החל ממועד זה יש לבעל המקרקעין שבע שנים לתבוע פיצויי הפקעה בגין המהלך. הרציונאל הוא כי בשלב זה נוצר האינטרס המהותי עבור הנפגע לדרוש פיצויים בגין הפגיעה בקניינו. לפי גישה שלישית, יש למנות את מרוץ ההתיישנות ממועד מתן פסק הדין או ההכרעה בנוגע להפקעה.


לסיכום, התיישנות פיצויי הפקעה משתנה ממקרה למקרה ובהתאם לנסיבות הספציפיות המונחות לפני בית המשפט. אי לכך, מומלץ במקרים אלה להיוועץ עם עורך דין על מנת לקבל ייעוץ משפטי מתאים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.