התיישנות על תביעה בגין פיצויי הפקעה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

התיישנות על תביעת פיצויי הפקעה, האמנם?
ע"א 5964/03
בעל מקרקעין אשר נכסיו הופקעו זכאי לקבל פיצויי הפקעה. האם, בדומה לסוגיות משפטיות אחרות, גם על פיצויי הפקעה חלות הוראותיו של החוק ההתיישנות? לאמור, האם תביעה זו עלולה להתיישן ואימתי? במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט העליון, טען בעל המקרקעין, עשר שנים לאחר ההפקעה, כי הוא זכאי לקבל פיצויי הפקעה מן הרשות. הרשות התגוננה וטענה כי עסקינן בתביעה אשר יש למוחקה מחמת התיישנות.
כאשר מדובר בפיצויי הפקעה, הלכה פסוקה היא כי חובתה של הרשות לשלמם איננה דומה לחובה החלה על חובות אחרים. מדובר אפוא בכספים אשר מטרתם לפצות את בעל המקרקעין בגין הפקעת קניינו. כספי ההפקעה מוחזקים למעשה אצל הרשות, עם ההפקעה, כאילו הייתה היא כבנק האוחז בפיקדון לקוח.
סעיף 2 לחוק ההתיישנות קובע כי תביעה נתונה להתיישנות ותובענה לקבלת פיצויי הפקעה איננה חריגה לעניין זה. למרות שעסקינן במקרקעין, בתי המשפט הגדירו פעם אחר פעם תביעות פיצויי הפקעה כתביעות כספיות. במילים אחרות, מדובר בתביעה כספית אזרחית אשר תקופת ההתיישנות עליה הינה 7 שנים. השאלה אשר נותרה לבירור הינה מועד תחילת מרוץ ההתיישנות.
שלוש גישות
בפסק הדין הוצגו שלוש גישות. לפי הגישה הראשונה, מרוץ ההתיישנות מתחיל לרוץ רק כאשר הרשות מסרבת להיענות לדרישתו של בעל המקרקעין לפיצויי הפקעה. דהיינו, על לפנייתו של האחרון לרשות, הכספים מוחזקים אצל הרשות בנאמנות עבור בעל הזכות לשעבר.
במילים אחרות, גם אם הרשות תחזיק בכספים שנים רבות, ואף "מאה שנים ויותר", כספים אלה מוחזקים לטובתו של בעל הזכויות לשעבר והוא רשאי לתובעם. הרציונאל מאחורי גישה זו הוא כי יש לראות את הרשות כמחזיקה בכספים עד אשר היא כופרת בחבותה לפצות את בעל הזכויות הקודם. על פי גישה זו, מיום כפירתה של הרשות לשלם את פיצויי ההפקעה, מתחיל מרוץ התיישנות בן 7 שנים.
גישה אחרת בפסק הדין הייתה כי תקופת ההתיישנות מתחילה לרוץ מהמועד בו מומשה המטרה אשר עמדה מאחורי ההפקעה. גישה זו גורסת כי החל ממועד זה יש לבעל המקרקעין שבע שנים לתבוע פיצויי הפקעה בגין המהלך. הרציונאל הוא כי בשלב זה נוצר האינטרס המהותי עבור הנפגע לדרוש פיצויים בגין הפגיעה בקניינו. לפי גישה שלישית, יש למנות את מרוץ ההתיישנות ממועד מתן פסק הדין או ההכרעה בנוגע להפקעה.
לסיכום, התיישנות פיצויי הפקעה משתנה ממקרה למקרה ובהתאם לנסיבות הספציפיות המונחות לפני בית המשפט. אי לכך, מומלץ במקרים אלה להיוועץ עם עורך דין על מנת לקבל ייעוץ משפטי מתאים.