www.what2do.co.il

במשך שנים ניתן רישיון עסק, למרות ייעוד שונה לקרקע - האם אי חידוש מהווה אפליה?

דרגו את המאמר

במשך שנים ניתן רישיון עסק, למרות ייעוד שונה לקרקע - האם אי חידוש מהווה אפליה?

רישיון לעסק למרות שניתן שלא כדין במשך שנים – האם פיצויים?

 

עיריית נצרת עילית העניקה במשך שנים רישיון עסק למרות ייעוד קרקע שונה. האם ביטול רישיון העסק מהווה עילת תביעה עבור בעל העסק? מדובר בתובע אשר ניהל עסק בנכס המצוי בתחומי העיר נצרת עילית. המבנה בו נוהל העסק נבנה בשנת 1968, בתור קיוסק, ועל פי היתרי בניה רלבנטיים.

 

בשנת 1980 שונה ייעודה של הקרקע באזור לקרקע המיועדת לנטיעת עצי ושיחי נוי (על פי תוכנית מתאר של העיר). חרף כך, התובע קיבל היתר להגדיל את מבנה הנכס בשנת 1985 ולנהל במקום עסק של סחר בכלי נשק (תוך שהוא מקבל רישיון לכך מהעירייה). מדי שנה חודש רישיון העסק של התובע, עד שבשנת 2003 נאמר לו - לפתע - כי לא ניתן יהיה להמשיך ולאשר את הרישיון בשל ייעוד הקרקע לפי תוכניות בניין העיר שבתוקף.

 

עם זאת, לא ננקטו כנגד התובע צעדים כלשהם מכח סעיף 146 לחוק התכנון והבניה. שנה לאחר מכן הוגש כנגד התובע כתב אישום בגין ניהול עסק ללא רישיון לפי חוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968. כתב האישום בוטל לבסוף, לאחר תיקונו, על ידי העירייה.

 

העמדות הפוליטיות עמדו מאחורי קבלת הרישיון וביטולו

 

בעקבות האירועים הגיש התובע תביעה כנגד העירייה ובה טען כי זו התעמרה בו מסיבות פוליטיות. לטענתו, במשך שנים הוא תמך בראש עיר מסוים ובשנת 2003 החליט לשנות את דעותיו בעניין זה. שינוי הדעות, לטענתו, הביא למסע של התנכלויות אשר נועד לפגוע בו מבחינה אישית וכלכלית.

 

בית המשפט קבע כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי. בפסק הדין נכתב כי העירייה התרשלה בהגשת כתב האישום אשר לא היה לו כל בסיס עובדתי. רשלנותה של העייריה במקרה זה, נכתב בפסק הדין, הייתה גם במישור המשפטי הפרטי וגם מבחינת המשפט הפלילי. עם זאת, כאשר הוגש כנגד התובע כתב אישום נוסף, מדובר היה בהליך משפטי הנתמך בראיות בעלות משקל.

 

יתרה מכך, נוכח ייעודו של הנכס, איסור הבנייה ואי חידוש רישיון העסק נעשה כדין. "הורתו, לידתו וקיומו של רשיון העסק היו בחטא", נכתב. השופטים אף ציינו כי "לא מן הנמנע שהליכים אלו באו לעולם בשל קשריו הפוליטיים של התובע".

 

מבחינת השיהוי הרב בהגשת כתב האישום, בית המשפט קבע כי ההחלטה של העירייה שלא לפעול כנגד העסק למרות היותו מנוגד לתוכנית המתאר הייתה החלטה אשר לא הקנתה לתובע זכות אשר נפגעה עם הפסקת הרישיון. למעשה, הענקת הרישיון לאורך כל השנים הנ"ל עלתה כדי פגיעה באינטרס הציבורי בכללותו, בעקרון השוויון בפני החוק ובשלטון החוק. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.