www.what2do.co.il

הרמת מסך בתביעה נגד חברה קבלנית - ליקויי בנייה

דרגו את המאמר

הרמת מסך בתביעה נגד חברה קבלנית - ליקויי בנייה

הרמת מסך במסגרת תביעה נגד חברה קבלנית

 

תביעות נושים נגד חברות עוסקות פעמים רבות באחריות האישית של בעלי המניות בחברה להצטברות החובות. המשפט המסחרי בישראל מכיר בכך כי החברה וקבוצת בעלי המניות שלה הינן אישיות משפטיות נפרדות. במילים אחרות, בעלי המניות של החברה, כל אימת שהם פועלים בתום לב, אינם חייבים בחובות החברה כלפי נושיה.

 

במקרים בהם התביעה מוגשת נגד בעלי המניות, יטענו האחרונים לדחיית התביעה נגדם על הסף מחמת העדר עילה. עם זאת, ישנו מצב משפטי אשר במסגרתו ניתן לתבוע באופן אישי את בעלי מניות החברה. טענה זו הינה הרמת מסך ההתאגדות.

 

יש לציין כי טענות להרמת מסך כנגד בעלי מניות בחברה קבלנית, זוכות להצלחה גדולה יחסית (לעומת תביעות להרמת מסך בין עובד למעביד, לדוגמא). עמידה בנטל להוכיח את הצורך בהרמת מסך כנגד חברה קבלנית ניתן למצוא בדוגמא לפסק הדין הבא. מדובר בתביעה נגד חברה קבלנית אשר ביצעה במשך שלוש שנים פרויקטים שונים בתחום הבנייה.

 

על מנת לכסות את ההוצאות הראשוניות, לקחה החברה מספר הלוואות מבנקים תמורת שעבוד נכסים. בתום עבודות הבנייה, פרעה החברה את החובות, הסירה את השעבודים מהנכסים ובעלי המניות בחברה זכו לקבל ערבויותיהם האישיות. שנה לאחר מכן, מכרה החברה את הדירות ברשותה, ושנה נוספת לאחר מכן רוקנה היא את שלל נכסיה וחדלה לבצע פעילויות עסקיות.

 

ריקון החברה כאשר עומדת כנגדה תביעה - פעילות בחוסר תום לב

 

במקביל, שנה לאחר תחילת העבודות, רכשו בני זוג דירה מהחברה. בני הזוג הגישו, כעבור שנתיים מיום הרכישה, תביעה כנגד החברה. התובעים טענו להפרות שונות של הסכמים וליקויי בנייה. בית המשפט קיבל את טענותיהם של בני הזוג והחברה חויבה לשלם להם פיצויים בעקבות הרשלנות.

 

עם זאת, עוד במהלך ההליכים המשפטיים, רוקנה החברה את כל נכסיה. אי לכך, התובעים עתרו להרים את מסך ההתאגדות בין החברה לבין בעלי המניות מחמת התנהלות בחוסר תום לב. בית המשפט העליון, אשר לפתחו הוגשה התביעה בסופו של היום, ציין כי הרמת מסך ההתאגדות נעשית במקרים חריגים בלבד.

 

עם זאת, במידה ויוכח כי בעל מניות בחברה פעל בחוסר תום לב, תוך שהוא מתחמק מתשלום חובותיו ומסתתר שלא כדין מאחורי מסך ההתאגדות, יורם המסך ובעל המניות יחויב באופן אישי. השופטים קבעו כי במקרה דנן יש לקבל את טענת התובעים ולחייב את בעלי המניות באופן אישי בתשלום הפיצויים.

 

יש לציין כי על מנת להרים את מסך ההתאגדות בין החברה לבין בעלי מניותיה, אין צורך להוכיח תרמית. די בהוכחת התנהלות בתום לב בכדי להרים את המסך ולחייב את בעלי המניות באחריות אישית.נסיבות המקרה דנן עמדו בתנאים אלו. השופטים ציינו כי בעלי המניות ידעו על התביעה אשר הוגשה כנגדם, וכן ידעו הם כי קיים סיכוי ממשי שיפסקו לחובתם פיצויים. עניין זה לא הפריע לאחרונים לרוקן את החברה מנכסיה ולטעון להעדר עילה בינם לבין התובעים. התנהלותם של הנתבעים הייתה למעשה שימוש לרעה בהגנת מסך ההתאגדות תוך הפרדת האישיות המשפטיות בין הנתבעים לבין החברה. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ועד בית בבניין משותף - האם קיימת סמכות משפטית?

האם ועד בית רשאי להגיש תביעה בגין ליקויי בנייה כנגד הקבלן אשר בנה את הבית במסגרת עסקת קומבינציה? האם ועד הבית הינו סמכות משפטית? 

תביעה על סך 7 מיליון שקלים בגין ליקויי בנייה

דיירי פרויקט המגדלים היוקרתיים במרינה בהרצליה הגישו תביעה כנגד הקבלנים אשר בנו את הפרויקט בגין "ליקויי בנייה קשים" לטענתם.  

איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר

באילו מקרים איחור במסירת דירה מקבלן מהווה הפרה של הסכם הרכישה ומהו שיעור הפיצויים שלו זכאים הרוכשים בעקבות האיחור?  

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות מחייב את הקבלן לתקן ליקויי בנייה במקרה שתוכח אחריות לפי החוק, לתקופות של עד עשר שנים מיום מסירת הדירה, בגין פריטים שונים בדירה ובבניין. 

תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?

ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי בהתקנת משטחים ללא שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד. 

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

סדקים בקירות, צביעה לא מדויקת, ואי אחידות בריצוף מהווים ליקויי בניה אסתטיים שאינם עלולים לפגוע בביטחות הדיירים, אך יכולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות רצונם, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהי תקופת בדק בית המוטלת על הקבלן?

תקופת בדק בית מתחילה מעת מסירת דירה חדשה לידי הרוכשים והיא נמשכת בין שנה אחת לשבע שנים בהתאם לטיב הליקוי, ובמהלכן הקבלן מחויב לתקן את הליקויים או לפצות את הקונים בגין הנזק.  

מהי תקופת אחריות לפי חוק המכר?

בתקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים, האחריות לתיקון ליקויים לא מוטלת על הקבלן באופן אוטומטי, ועל הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. 

הגנה על רוכשי דירות מקבלן באמצעות מתן בטוחות

קבלן המוכר דירה חדשה, מחויב למסור לרוכש בטחונות לצורך הבטחת ההשקעה עד להשלמת רישום הזכויות. הבטוחות השכיחות הן מתן ערבות בנקאית ורישום הערת אזהרה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.