www.what2do.co.il

תביעה נגד חברה קבלנית בגין מסירת דירות שלא לפי הגודל

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5

תביעה נגד חברה קבלנית בגין מסירת דירות שלא לפי הגודל

דחיית תביעה של דיירים בגין מחלוקת לגבי חישוב גודל דירה


23 רוכשי דירות בחיפה הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי בטענה כי שטח הדירות אשר נמסר להם מהחברה הקבלנית שבנתה עבורם את הבניין הינו קטן מהשטח עליו הוסכם בחוזי המכר. במסגרת בירור התביעה מונה מומחה מטעם בית המשפט, בהסכמת הצדדים, לבחון את סוגיית הליקויים. בסופו של היום, בית המשפט המחוזי קבע כי אין לחייב את החברה הקבלנית בפיצויים וזאת משום שהוצגו בפני רוכשי הדירות חוזה מכר ובהם נתונים מדויקים.


ראשית, בית המשפט בחן את האופן בו חישבה החברה הקבלנית את שטחי הדירות. בקרב אנשי מקצוע מתחום הבניין וההנדסה, חישוב שטח דירה נעשה כ"שטח נומינלי". דהיינו, השטח, כהגדרתו בתקן ישראל 975 המפורסם על ידי מכון התקנים הישראלי. שטח זה כולל את השטח המקורי של הדירה, לרבות השטחים אשר מתחת לקירות הפנימיים והחיצוניים, ולרבות מחצית השטח מתחת לקירות המשותפים והחלק היחסי בשטח בפיר המעלית ובחדר המדרגות. הן החברה הקבלנית והן המומחה מטעם בית המשפט חשבו את שטח הדירות נשוא התובענה באופן זה.


על פי חוות דעתו של המהנדס, לא היה חוסר בדירות אשר חורג מ-2% כמותר בחוק הדירות. אי לכך, נקבע בפסק הדין כי מרגע שהחברה הקבלנית הציגה את השטח האמור בחוזה המכר, אין הדיירים יכולים להלין כנגדה. בפסק הדין עלתה שאלה נוספת – האם, במסגרת יחסי בין קונה לקבלן, מוסכם וברור בין הצדדים כי מדובר בשטח הנומינלי של הדירה ללא החלק היחסי בשטחים המשותפים. שאלה זו מתעוררת ביתר שאת כאשר ברור כי דיירים, שלא כמו אנשי מקצוע, אינם מצויים בפרטים אלו.

 

בפרשת צמיתות, אחת ההלכות המפורסמות והמנחות בעניין זה, התייחסה השופטת דורנר לסוגיה זו – "לעניות דעתי, אין זה סביר כי מי שאינו נמנה עם חוגי המקצוע בענף הבנייה יעלה על דעתו כי שטח דירתו ברוטו כולל גם חלקים במדרגות, בפיר המעלית, בחניה וכדומה".

 

בית המשפט המחוזי ראה את הדברים עין בעין. בפסק הדין נקבע כי מי שמבקש למשוך רוכשים פוטנציאליים חייב לנקוט בלשון ברורה ונהירה ובמושגים חד משמעיים. לפיכך, נקבע כי אם ציון שטח הדירה הנומינלי היה המקור היחיד לתיאור שטח הדירה במקרה דנן, הדין היה פיצויים לתובעים.


עם זאת, לא כך היה במקרה זה. בפסק הדין צוין כי הרוכשים קיבלו לידם תוכניות מפורטות של הדירה (לרבות מידות של כל חדר וחדר), כחלק בלתי נפרד מחוזה המכר. תוכניות אלו, אשר הוצגו בפני בית המשפט, שיקפו את תיאור הדירות באופן מדויק כפי שנמסרו אלו בפועל. הדיירים חתמו על הסכמי המכר, ציין השופט, ועל כן אין להם להלין אלא על עצמם.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ועד בית בבניין משותף - האם קיימת סמכות משפטית?

האם ועד בית רשאי להגיש תביעה בגין ליקויי בנייה כנגד הקבלן אשר בנה את הבית במסגרת עסקת קומבינציה? האם ועד הבית הינו סמכות משפטית? 

תביעה על סך 7 מיליון שקלים בגין ליקויי בנייה

דיירי פרויקט המגדלים היוקרתיים במרינה בהרצליה הגישו תביעה כנגד הקבלנים אשר בנו את הפרויקט בגין "ליקויי בנייה קשים" לטענתם.  

איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר

באילו מקרים איחור במסירת דירה מקבלן מהווה הפרה של הסכם הרכישה ומהו שיעור הפיצויים שלו זכאים הרוכשים בעקבות האיחור?  

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות מחייב את הקבלן לתקן ליקויי בנייה במקרה שתוכח אחריות לפי החוק, לתקופות של עד עשר שנים מיום מסירת הדירה, בגין פריטים שונים בדירה ובבניין. 

תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?

ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי בהתקנת משטחים ללא שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד. 

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

סדקים בקירות, צביעה לא מדויקת, ואי אחידות בריצוף מהווים ליקויי בניה אסתטיים שאינם עלולים לפגוע בביטחות הדיירים, אך יכולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות רצונם, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהי תקופת בדק בית המוטלת על הקבלן?

תקופת בדק בית מתחילה מעת מסירת דירה חדשה לידי הרוכשים והיא נמשכת בין שנה אחת לשבע שנים בהתאם לטיב הליקוי, ובמהלכן הקבלן מחויב לתקן את הליקויים או לפצות את הקונים בגין הנזק.  

מהי תקופת אחריות לפי חוק המכר?

בתקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים, האחריות לתיקון ליקויים לא מוטלת על הקבלן באופן אוטומטי, ועל הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. 

הגנה על רוכשי דירות מקבלן באמצעות מתן בטוחות

קבלן המוכר דירה חדשה, מחויב למסור לרוכש בטחונות לצורך הבטחת ההשקעה עד להשלמת רישום הזכויות. הבטוחות השכיחות הן מתן ערבות בנקאית ורישום הערת אזהרה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.