פיצויים בגין עוגמת נפש בעקבות ליקויי רטיבות שהתגלו לאחר בדק בית
דרגו את המאמר |
|

עוגמת נפש - פיצויים בעקבות ליקויי בנייה
בקביעת פיצוי בגין עוגמת נפש אשר נגרמה בעקבות ליקויי בנייה, בית המשפט מביא מספר היבטים במכלול שיקוליו. בית המשפט בוחן את ייעודו של הנכס (האם מדובר בדירת מגורים, האם מדובר בנכס לצורכי השקעה או אחר), מהם הליקויים המדוברים, מהי מידת חומרתם, כיצד השפיעו הליקויים על שגרת חייהם של המשתמשים בנכס, כיצד התנהלו הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו, ומהי עלות תיקון הליקויים.
בנוגע לשיקול האחרון, לא אחת נקבע כי לא חייבת להיות התאמה בין עלות התיקון לבין הפיצוי בגין עוגמת הנפש. לעיתים, תיקונו של ליקוי מסוים עלול להיות נמוך, אך עוגמת הנפש אשר נגרמה בגין התיקון הייתה רבה – ולהיפך.
בני זוג רכשו דירה מקבלן אשר הייתה בחזקתו של הקבלן במשך שבע שנים לפני המכירה. במעמד המכירה ערכו בני הזוג בדיקה שגרתית בנכס וחתמו על פרוטוקול מסירה ובו "ויתרו" על תביעות עתידיות בנוגע לליקויי בנייה נוספים. עם השנים התגלה כי הדירה סובלת מרטיבות.
הקבלן התמהמה בפיתרון הבעיה בתקופת בדק בית והכחיש את חבותו לתקן את הליקוי (וזאת בשל "סעיפי הויתור בהסכם המכר"). בני הזוג לא התייאשו והביאו מהנדס מטעמם אשר יבחן את עלות התיקונים ומקורם. המהנדס גילה לא רק ליקויים בעניין הרטיבות, אלא שורה של ליקויים נוספים בשלד הבניין. בעקבות סירובו של הקבלן להכיר בחבותו, הוגשה על ידי הרוכשים תביעה כנגדו בגין ליקויי בנייה. בית המשפט מתח ביקורת של ממש על הקבלן וקבע כי עליו לפצות את הרוכשים, גם בעבור הליקויים, גם בגין התנהלותו מולם, וגם בשל עוגמת הנפש אשר נגרמה להם כתוצאה מההליכים המשפטיים.
התובעים תבעו פיצויים בסך 10,000 שקלים. בית המשפט פסק עבורם את הסכום הנתבע, תוך שהוא מציין כי היה נעתר לפסוק סכום גבוה יותר בשל נסיבות המקרה. "עלות התיקונים כשלעצמה הינה גבוהה וחומרת הליקויים קשה. אין כל ספק כי לתובעים נגרמה עוגמת נפש רבה כתוצאה מליקויים אלו", נכתב בפסק הדין, "אוסיף ואציין כי אלמלא היו התובעים מגבילים את תביעתם בגין רכיב הנזק הלא ממוני שנגרם להם לסך של 10,000 ₪ בלבד, הרי שהייתי פוסקת להם סכום גבוה יותר".