www.what2do.co.il

ביטול הסכם תמ``א 38 לאחר חתימת חוזה, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5

ביטול הסכם תמ``א 38 לאחר חתימת חוזה, באילו מקרים?

במסגרת תכנית תמ"א 38, עוברים בניינים ישנים שקיבלו היתר בנייה לפני שנת 1980 תהליך של חיזוק מפני רעידות אדמה. בעלי הדירות מקבלים מהמדינה היתרי בנייה לצורך הרחבה ובנייה נוספת בבית המשותף ונהנים מהרחבת הנכס והשבחת הרכוש המשותף.

 

כדי להתחיל בביצוע הפרויקט, בעלי הדירות מתקשרים בהסכם מול קבלן או יזם שמבצע את עבודות החיזוק בפועל, וכדי לחסוך בעלויות הגבוהות של עבודות הבנייה, רשאים הדיירים להעביר את זכויות הבנייה לקבלן או יזם, בתמורה לביצוע עבודות התכנון והבנייה הנדרשות, ללא צורך בתשלום הוצאות רבות הכרוכות בבנייה, כך שלאחר השלמת הפרויקט היזם מרוויח ממכירת הדירות החדשות.

 

במסגרת הסכם תמ"א 38 חותמים בעלי הדירות עם החברה היזמית או הקבלנית על חוזה הכפוף לחוק החוזים, שבו יש להסדיר את מלוא הנושאים הרלוונטיים. חשוב לפרט את ההסכם ככל שניתן, במטרה למנוע מחלוקות עתידיות בין הצדדים, כולל: המפרט הטכני וההנדסי והתמורות שיינתנו עבור זכויות הבנייה הנוספות.

 

פרויקטים של תמ"א 38 מאופיינים בזמני ביצוע ממושכים, לכן חשוב להגדיר בהסכם מהן העבודות שיש לבצע על בסיס תכניות מפורטות, מהו לוח הזמנים עבור כל שלב, סעדים ופיצויים עבור הפרה של לוח הזמנים וסנקציות שבהן ניתן לנקוט כדי שלא להיגרר לוויכוחים ממושכים בבתי המשפט.

 

ביטול הסכם תמ"א 38 עקב פגם בכריתתו

 

פרק ב' לחוק החוזים עוסק במקרים שבהם ניתן לבטל חוזה בבית משפט, כולל הסכם שנחתם בין בעלי הדירות לחברה היזמית או הקבלנית, בשל פגם בכריתתו, אי עמידה בלוחות זמנים, שינוי תכניות הבנייה ללא אישור והסכמה, חוסר תום לב, הסתרת עובדות מהותיות ועוד.

 

למשל, ניתן לבטל חוזה שנחתם מול יזם שהתגלה כקבלן חתימות, אשר במועד החתימה הסתיר את העובדה שהוא לא הקבלן המבצע, וכוונתו להעביר את ההסכם ליזם שיציע את דמי התיווך הגבוהים ביותר. כמו כן, ניתן לבטל חוזה, במקרה שהיזם שינה את תכנית הרחבת הדירות בבניין ללא ידיעת הדיירים וללא הסכמתם.

 

על פי פרק ב' לחוק החוזים ניתן לבטל חוזה שנכרת למראית עין בלבד, וכן חוזה שנחתם בטעות כאשר צד שהתקשר בחוזה לא היה מתקשר בו אם היה יודע על הטעות והצד השני ידע או היה עליו לדעת על כך. במקרה זה, רשאי בית המשפט, לבטל את החוזה ואף לחייב את הצד שטעה בפיצויים על הנזק שנגרם לצד השני. עילה נוספת לביטול חוזה היא הטעיה, כאשר צד שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעה אותו הצד השני, לרבות אי גילוי של עובדות מהותיות אשר לפי הדין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן.

 

כאשר נפלה בחוזה טעות סופר, ניתן לתקן את החוזה בהסכמת הצדדים ואין הטעות עילה לביטול החוזה. אולם כאשר מדובר בכפייה, וצד שהתקשר בחוזה עקב כפייה מהצד השני, או חתם עליו תוך הפעלת כוח או איומים, רשאי לבטל את החוזה. ואף צד שהתקשר בחוזה עקב ניצול מצוקתו, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר ניסיונו, של הצד השני ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה. במקרים מסוימים ניתן לבטל את החוזה באופן חלקי ולהפריד לסעיפים כאשר עילת הביטול נוגעת רק לאחד מחלקיו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

מהו שמאי מקרקעין מוסמך ומהן חובותיו?

שמאי זה, במידה והינו מקצועי ומוסמך, ניחן בשליטה בתחום המפות, האדריכלות, הנדל"ן, חומרי הבנייה (ואיכותם), מצב השוק הרלבנטי ודיני המקרקעין. 

רכוש משותף, מהו?

רכוש משותף, מהו?

מהו הרכוש המשותף? כיצד יש להתנהל מולו ומהי משמעותו של סעיף 52 לחוק המקרקעין? 

איך בוחרים קבלן לתמ"א 38?

בחירת הקבלן אשר יבצע עבור הדיירים והנכס את עבודות החיזוק הינה נושא מורכב... 

היבטים על תמ"א 38 ביוזמת הדיירים

האם דיירים יכולים מיוזמתם להרים פרויקט של תמ"א 38? להלן מאמר קצר אשר סוקר את ההיבטים השונים בעניין זה... 

הוקם מאגר שמאים לפרויקט פינוי בינוי

בעקבות המחאה, הוקם מאגר שמאי מקרקעין לשיפור השירות הציבורי בנוגע לפרויקט פינוי בינוי... 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

תמ"א 35, מה הוראות התכנית?

תמ"א 35 היא תכנית לפיתוח ובניית המדינה תוך שמירה על שטחים פתוחים ורציפים, והגנה על הטבע, החקלאות והנופים של המדינה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.