תיקון 4 בתמ``א 38, מה זה אומר?
דרגו את המאמר |
|
תכנית המתאר תמ"א 38 נועדה לחזק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה. כיום ניתן לחזק מבנים שקיבלו היתר בנייה רק עד שנת 1980, מכיוון שבשנה זו נכנס לתוקף תקן בנייה בפני רעש אדמה. אחד הנושאים המרכזיים שעומדים על הפרק במסגרת תיקון 4 בתמ"א 38, הוא הכנסת מבנים שנבנו עד שנת 1992 לפרויקט, שאין בהם מרחב מוגן דירתי וקומתי.
התיקון הרביעי לתכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים נגד רעידת אדמה נועד להרחיב את שטח הפעולה ואמור לספק מענה הולם והיקפי לדירות מגורים רבות ולהתמקד גם במבנים מסחריים ומשרדיים, מבחינת התאמה לתקן והאיומים הביטחוניים, ובכך להוסיף עוד אלפי בניינים להיצע הדירות המיועדות לתמ”א 38.
בעקבות כניסת התיקון השלישי במסגרת תמ”א 38, בניינים בני ארבע קומות ומעלה יזכו בתוספת של ארבע קומות וחצי, בניינים בני שלוש עד ארבע קומות יזכו בתוספת של שלוש קומות וחצי, בניינים בני שתי קומות יזכו בתוספת של שתי קומות וחצי, ובניינים בני קומה אחת יזכו בתוספת של קומה וחצי.
חיזוק מבנים שאינם מיועדים למגורים
כיום בישראל ישנם מבנים מסחריים רבים שאינם בטיחותיים. הבסיס לתיקון הנוגע בביטחון המבנים, הוא ההנחה שרוב האנשים נמצאים רוב הזמן במשרדים, במפעלים, בבניינים מסחריים ובמקומות עבודה אחרים ולא בבית. על כן מיגון מקומות העבודה חשוב באותה מידה ממיגון דירות פרטיות, ואף יותר.
במסגרת התיקון הרביעי נשקלת האפשרות להעניק זכויות בנייה נרחבות יותר למבנים מסחריים, ואף אולי להסב את זכויות הבנייה או את המבנה כולו למגורים, מתוך כוונה לעודד את החיזוק ולהגדיל את ההיתכנות הכלכלית.
תוספת ממ"דים למבנים שנבנו עד 1992
התיקון הרביעי עוסק גם במבנים שנבנו לאחר שנת 1980 אשר עונים מבחינת המבנה על התנאים הביטחוניים, אך אין בהם מרחב מוגן דירתי וקומתי, לפי הדרישה שנוספה לתכניות הבנייה בשנת 1992. לפיכך מטרתו להרחיב את אפשרויות הפעולה, כדי לעודד את מימוש התכנית לחיזוק ושיפור בניינים, אשר במסגרת בנייתם טרם הוגדר חוק המחייב בניית ממ"ד בדירות.
התיקון מאפשר לכמות גדולה יותר של בניינים להיכלל בתכנית, ובכך מאפשר לדיירים רבים יותר ליהנות מההטבות שמקנה הפרויקט, הכוללות: דירות משודרגות ועמידות, עם תוספות בנייה נרחבות לרבות מרפסות, חדרי לובי ומעליות.
התיקון הרביעי מתייחס גם להשכרת דיור בשטחים ציבוריים, סעיף נוסף אשר פועל לטובת מתן אישור לרשויות המקומיות ליזום יחידות דיור להשכרה בשטחים ציבוריים. בנוסף קיימת התייחסות לבנייה ירוקה ולשיפור אקולוגי גם עבור מבנים ציבורים, משרדים ומבנים תעסוקתיים.
כמו כן, החלה של תכנית המתאר גם באזורי הפריפריה, שנשארו עד כה מחוץ לטווח התמ"א, תוך מתן פתרונות מיסוי להשאת הערך הכלכלי בפרויקט. התיקון אמור לתת מענה גם לסעיף 23 לחוק, אשר מקנה חופש פעולה לוועדות המקומיות לגבי אופן חישוב השטחים ומתן ההיתרים בפרויקטים של תמ"א, באמצעות נוסח אחיד שינסה לפתור את אי התאימות בנושא.