הבדלים מגדריים מבחינת תמ``א 38
דרגו את המאמר |
|

מחקר – הבדלים מגדריים ביחס לתמ"א 38
הבדלים חשיבתיים ותפיסתיים בין גברים לנשים ידועים כבר משחר ההיסטוריה. אתר Ynet מפרסם הבוקר (25.9) מחקר שוק, אשר נערך בקרב 500 בעלי דירות על ידי החברה הישראלית להשבחת מבנים, וממנו עולה כי ישנם הבדלים מגדריים גם בתפיסה בנוגע לתמ"א 38.
על פי המחקר, רוב מוחלט של הנשים (כ-90%) מעוניינות לחזק את הבניין במסגרת תמ"א 38 בשל חששן מפגיעה בגוף ורכוש ברעידת אדמה. 75% מהגברים, לעומת זאת, מעוניינים בתמ"א 38 בשל העלאת ערך הנכס והתמורה הכספית. המחקר נערך בקרב בעלי דירות באזור השרון והמרכז אשר הביעו התעניינות בתמ"א 38. המחקר בחן למעשה את ההעדפות ואת השיקולים העומדים מאחורי התעניינותם ובחירתם של בעלי נכסים בתוכנית המתאר המפורסמת.
ממצאי המחקר עלה גם קיומו של פער בין המגדרים בכל הנוגע לתועלת אשר תצמח לבעלי הנכסים לאחר השיפוץ. יותר גברים מנשים רואים בהוספת מעלית לבניין במסגרת תמ"א 38 כאחת הסיבות הדומיננטיות לפנות למהלך. כמו כן, ובאופן מובן, ככל שגילם של המעוניינים עלה, כך עלה רצונם בהכללת מעלית בשיפוץ. בעלי נכסים בני 60 ומעלה הביעו רצון במעלית, כאשר בעניין זה ניכר רצון גדול יותר אצל הגברים (47%) מאשר אצל הנשים (42% בלבד). בנוגע לממ"ד, עם זאת, התוצאות היו זהות.
חנייה כשיקול מרכזי - בעיקר בתל אביב
20% מהגברים טענו כי הסיבה המשמעותית ביותר לערוך תמ"א 38 בבניין היא האפשרות להוסיף חניה לדירה. 15% מהנשים החזיקו אף הן בדעה זו. מיותר לציין כי התלות בחנייה עלתה ככל שהבניינים התקרבו לאזור תל אביב. 80% מבעלי הנכסים בעיר העברית הראשונה הציגו את החנייה כגורם המשמעותי ביותר מבחינתם. יצוין כי גם אצל הגברים, וגם אצל הנשים, הסיבה העיקרית לתמ"א 38 הינה חיזוק הבניין, ורק לאחריה חנייה. קבלנים בתחום טוענים כי מצוקת החנייה באזור המרכז הביאה בעלי נכסים רבים להתנות את השיפוץ בהסדרת חניות לכל אחת מהדירות.
חששות - בעיקר בהתנהלות מול הקבלן
במסגרת המחקר עמדו הסוקרים גם על חששותיהם של המעוניינים בתמ"א. על פי המחקר, מרבית בעלי הנכס חוששים בעיקר מההתנהלות מול הקבלן ומכך שהאחרון לא ישכיל לעמוד בהתחייבויותיו. כמו כן, לא אחת טענו הנשאלים כי הם שוקלים – בין השאר – פניה לחברה פרטית אשר תבצע את השיפוץ המדובר באופן עצמאי.
במסגרת הסיבות לכך ניתן למצוא חשש מחאפרים, פחד להיקלע לדיונים משפטיים, סכסוכי שכנים וחשש כי הקבלן הינו קבלן חתימות. המחקר בדק גם את כמות ההצעות אשר הוצעו לועדי בתים באזור המרכז, כתלות בעיר בה הם מתגוררים. בעוד שוועדי דירות בתל אביב זכו בממוצע לחמש הצעות שונות, מקבליהם בערים אחרות זכו לפחות – לדוגמא, ברעננה קיבלו וועדי בתים ארבע הצעות בממוצע, ואילו בהרצליה ובראשון לציון עמד ממוצע ההצעות על שלוש בלבד.
עורכי דין העוסקים בתחום הנדל"ן בכלל, ותמ"א 38 בפרט, ממליצים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אשר יוכל לסייע להכווין את המתעניינים למקומות הטובים ביותר מבחינתם. חשוב לדעת כי ככל שערך הדירה יורד, כך יורדת בהתאמתה הכדאיות הכלכלית אשר מקופלת בתמ"א. על פי רוב, הפניה לקבלנים נעשית על ידי ועד הבית, ורק ב-30% מהמקרים מנסה דייר מהבניין להתקשר עם הקבלן באופן ראשוני.