ביטול הסכם מקרקעין עקב לחץ פסול, כפייה, תרמית ועושק
דרגו את המאמר |
|

האם יש לבטל הסכם העברת נכס מקרקעין שלטענת התובע נחתם בעקבות לחץ פסול, כפייה, תרמית ועושק?
735/07 עמותת צל קורתנו נ’ New Seed Foundation
"צל קורתנו" הנה עמותה רשומה בארץ כאשר N.S.F הינה תאגיד ללא מטרת רווח על פי חוקי ארה"ב, תאגיד הרשום ופועל בארה"ב. בין הצדדים נחתם הסכם להעברת נכס מקרקעין. לטענת העמותה, כתוצאה מלחץ פסול, כפייה, תרמית ועושק נרשם נכס מקרקעין על שם התאגיד ולכן יש לבטל את ההסכם.
האם יש לבטל את הסכם העברת הנכס?
1. התובעת הטוענת כאן לביטול הסכם עקב טענות של לחץ, כפייה, תרמית, עושק, היא זו אשר נושאת בנטל ההוכחה במלואו, היא חייבת להוכיח קשר סיבתי דומיננטי אשר הוא הגורם להתקשרות החוזית הפסולה לטענתה, היא חייבת להראות, כי אותה כפייה נטענת השפיעה בפועל על המתקשר בחוזה, גמירת הדעת, צריכה להיות כזו שמפגש הרצונות בה פסול, פסילה יורדת לשורש עניין כדי הנעת פלוני לחתום על הסכם בעל כורחו עקב הכפייה הנטענת.
2. זאת ועוד, על הטוען לעושק, לחץ, כפייה ותרמית לפעול בהקדם. הטענה צריכה להיות מפורטת, מלמדת בצורה ברורה בהיבט הראייתי על הלחץ כמניע לחתימה פסולה על ההסכם.
3. בעניינו, העמותה לא העלתה טענות אלו בהזדמנות הראשונה, לא הביאה ראיות כעדי הוכחה במידה הנדרשת במשפט אזרחי להוכחת טענותיה ואף ניתן ללמוד על ניסיון כושל להונות את התאגיד דווקא. התביעה של העמותה נדחית וההסכם לא מבוטל.
לסיכום,
כדי להוכיח טענות של לחץ, כפייה, תרמית ועושק על הטוען לכך להוכיח קשר סיבתי דומיננטי אשר הוא הגורם להתקשרות החוזית הפסולה, להוכיח כי אותן טענות השפיעו בפועל על גמירת הדעת של המתקשר בחוזה. זאת ועוד, יש להעלות טענות אלה בהזדמנות הראשונה.