זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?
דרגו את המאמר |
|
.jpg)
זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרשת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה. בנוסף, כשמדובר בעסקת מקרקעין, עליו לעמוד בדרישת הכתב כאמור בסעיף 8 לחוק המקרקעין.
המבחן הראשון הוא מבחן כוונת הצדדים. בפרשת רבינאי נקבע כי את כוונת הצדדים יש להסיק על פי אמת מידה אובייקטיבית, של האדם הסביר, מהתנהגותם של הצדדים לפני, בזמן ואחרי עשיית זיכרון דברים ומתוכן זיכרון הדברים עצמו. מבחן נוסף הוא זה שכונה בעניין רבינאי "נוסחת הקשר" בין זיכרון הדברים לחוזה פורמלי, היינו מה הוסכם בין הצדדים שיהיה הקשר בין זיכרון הדברים לחוזה הפורמלי.
על יסוד ההלכה, כפי שנקבע בפסיקה, המסקנה המתבקשת היא שזיכרון הדברים ביחד עם הטיוטה הסופית מהווים הסכם מחייב שנעשה בין הצדדים.
אלו עובדות יבדוק בית המשפט טרם קבל החלטה?
נקבע כבר כי העובדה שהמסמך שנחתם אינו מסיים את המשא ומתן, וכי הצדדים מתכוונים לערוך בהמשך חוזה פורמאלי מפורט וסופי, אינה שוללת מן ההסכם המוקדם את תוקפו המחייב.
עניין נוסף הוא מתן דמי הקדימה. אקט התשלום על ידי צד אחד וקבלתו על ידי הצד האחר יכול ללמד שהצדדים הסכימו לאמור בזיכרון הדברים, וזאת גם מבלי לחתום על חוזה מפורט.
משנמצא כי יש בזיכרון הדברים ובהתנהגות הצדדים בעקבות חתימתו כדי להעיד על גמירת הדעת, יש להוסיף ולבחון את התקיימותו של יסוד המסוימות. בעניין זה נפסק כי יסוד המסוימות קשור ליסוד גמירת הדעת, וקיומה של מסוימות יכול להעיד על גמירת דעת להתקשר בהסכם.
על מנת שיתקיים בהסכם יסוד המסוימות, יש צורך בהסכמה על הפרטים המהותיים של העיסקה, ולעניין עיסקת מכר מקרקעין נקבע כי התנאים המהותיים הם: "הצדדים להתקשרות, תיאור הנכס הנמכר, המחיר ומועדי התשלום והמסירה. דרישה זו רוככה במשך הזמן, והכלל עתה הוא, כי במקום שהמבחן הראשון מתקיים, דהיינו, קיימת כוונה של הצדדים ליצור קשר משפטי מחייב, אין צורך כי התנאים החיוניים והמהותיים יופיעו ’שחור על גבי לבן’ בזיכרון הדברים עצמו
בית המשפט יבחן האם הוסדרו פרטים מהותיים כגון מהו השער היציג של הדולר; לא סוכמו תנאי התשלום ומועדיו; מועד מסירת החזקה ועוד. בכל מקרה מומלץ לפנות אל עורך דין טרם חתימה על זכרון דברים ובמקרים מסויימים מומלץ לפנות אל עורך דין טרם פתיחת המו"מ בין הצדדים.