www.what2do.co.il

עסקת מכר במקרקעין ללא הסכם בכתב - האם זעקת ההגינות תכשיר העסקה?

דרגו את המאמר

עסקת מכר במקרקעין ללא הסכם בכתב - האם זעקת ההגינות תכשיר העסקה?

העברת זכות במקרקעין במתנה בין בני משפחה


התחייבות למכירת מקרקעין חייבת להיות מעוגנת במסמך בכתב. האם למרות היעדרו של מסמך בכתב, ניתן להכיר בקיומה המשפטי של התחייבות לעשות עסקה במקרקעין בשל "זעקת ההגינות" העולה מנסיבות המקרה?

 

בין שני בני דודים ניטשה מחלוקת של ממש הנוגעת למכירתו של נכס אשר המערערת בנתה עם בעלה. בן דודה של המערערת טען כי בינה לבינו נערך הסכם לרכישת הנכס בעל פה, בעקבותיו אף הועברה בין הצדדים תמורה כספית נכבדת.

 

המשיב הוסיף כי הוא עשה שימוש בנכס במשך שנים. המערערת טענה כי העסקה לא השתכללה והיא לא הייתה מודעת לעסקה זו. המערערת פנתה לבית המשפט העליון, וזאת לאחר שתביעה אשר הוגשה על ידי בן הדוד, בגין אובדן הנכס כתוצאה ממכירתו לצד שלישי במסגרת הליכי כינוס, התקבלה בבית המשפט המחוזי.

 

העדר הסכם בכתב, משמעותו


המערערת טענה כי אין היא צריכה לפצות את בן דודה בעקבות אובדן הנכס, וזאת משום שהנכס מעולם לא היה שלו ומעולם לא נמכר לו. עם זאת, השופטת חיות קיבלה את טענותיו של המשיב וקבעה כי יש להותיר את פסק דינו של בית המשפט המחוזי על כנו. השופטת הסתמכה, בין השאר, על כך שהמשיב העביר את מלוא הכסף עבור הנכס, קיבל בדירה חזקה ואף עשה בה שימוש בעלים במשך שנים.

 

מבחינה משפטית, בית המשפט קבע כי למרות שלא ניתן היה להציג הסכם בכתב, כנדרש בעסקת מקרקעין, מדובר במקרה בו "זועקת ההגינות לשמיים". שחרורה של המערערת מההתחייבות שניתנה לבן דודה בדבר הנכס יהיה בסתירה מובהקת לעיקרון תום הלב.

 

המערערת, כך נקבע, ניסתה להתנער מהתחייבותה ודברים אלו באו לידי ביטוי גם במכתב אשר ניתן על ידה לבן דודה בו הצהירה האחרונה בפה מלא על רכישת הנכס. במכתב זה הגדילה המערערת ואף התריעה בפני בן דודה כי היות ולא קיים כל מסמך בכתב המעגן את רכישת הנכס, היא מתכוונת לחזור בה מהעסקה. איום זה אף מומש על ידי האחרונה כאשר מימשה את הנכס עבור הבנק.


השופט רובינשטיין הצטרף אף הוא לדעתה של השופטת חיות וקבע כי לצד חשיבותה של דרישת הכתב, יש להיזהר מריקונה מתוכן על ידי שימוש במשורה ב"זעקת ההגינות". השופט עמית ציין אף הוא כי מדובר במעשה עשוי אשר מפעיל את זעקת ההגינות וזאת לאור שחלקה המהותי של העסקה, דהיינו השימוש בנכס לצד העברת התמורה, בוצע.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

רישום מקרקעין, רישום טאבו

כל אדם המוכר או קונה דירה בישראל מוצא את עצמו נזקק לשירותי לשכות רישום המקרקעין, כדי להוציא נסח המאשר את הבעלות על הדירה או את ההיסטוריה של המבנה והקרקע ...  

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

קבוצות רכישה או עמותת בניה, כל מה שחשוב לדעת!

קבוצות רכישה - עמותת בניה קבוצות רכישה ועמותות בניה הנן דרך אלטרנטיבית, לרוב זולה יותר, לבנית דירות וזאת לעומת הדרך הרגילה של רכישה קבלן/ יזם ...  

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

עצות ומידע משפטי לפני קניית דירה או בית ... פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

הסכם מכר - חוזה לקניית דירה - ממה להיזהר? עצות ומידע חיוני ... 

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

בתי המשפט נוטים כיום לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכשים, תוך הטלת אחריות גדולה יותר על הקבלן. במקרים מסויימים נפסקו כנגד קבלנים אף תשלומי פיצויים גבוהים ...  

הערת אזהרה - מידע

מהי הערת אזהרה? מה משמעותה? מתי היא לטובתך ומתי לא? ...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

חוק המכר(דירות)הבטח השקעות 75

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974  

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.