www.what2do.co.il

דירתו של חבר קיבוץ אשר נפטר תשויך ליורשו

דרגו את המאמר

דירתו של חבר קיבוץ אשר נפטר תשויך ליורשו

מנהג בעלים בדירה בקיבוץ אשר עברה בירושה אך טרם שויכה ליורשת

 

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לבחון סוגיה בנוגע לדיני הקיבוצים ודיני המשפחה. במסגרת הליכי שיוכי דירות, הנערכים בקיבוצים שונים ברחבי הארץ, מועברים נכסי הקיבוץ לידי חבריהם. במקרים בהם החברים נפטרים, מועברים פעמים רבות נכסים אלו ליורשיהם. האם יורשת של מנוחה רשאית לבצע שינויים בנכס בטרם שויכה לה דירה אותה ירשה? האם אי אישור ביצוע שינויים אלו מהווה אפליה של יורשת זו לעומת חברי הקיבוץ האחרים?

 

המנוחה הייתה ממייסדי הקיבוץ וגרה בו עד סמוך שעברה סמוך לפטירתה לדיור מוגן בשטח הקיבוץ. בעת פטירתה, הייתה המנוחה חברת קיבוץ וכשנה וחצי לאחר מכן ניתן צו ירושה לחלוקת עיזבונה. במסגרת צו הירושה, נקבע כי את רכושה של המנוחה ירשו שני יורשים בחלקים של שני שלישים ושליש.

  

במסגרת עתירה שהגישה היורשת אשר זכתה בחלק הארי של הירושה, נתבקש בית המשפט להצהיר כי יורשת זו זכאית להחזיק בכל נכסי העיזבון ולנהוג בהם מנהג בעלים. כמו כן, היות והקיבוץ נכנס להליך של שיוך נכסים לחבריו, היורשת טענה כי זכאית היא לכל הנכסים ההוניים אשר עיזבון המנוחה זכאי להם לרבות דיווחים לגבי המאזנים ההסכמים והתמורות שהקיבוץ קיבל או יקבל החל מהיום הקובע.


בסיס טענותיה של התובעת התיישב על הליך שיוך הנכסים אשר הקיבוץ התכוון לנקוט. מדובר היה בהליך בעל שני ראשים, אחד לגבי לדירות המגורים בהם התגוררו חברי הקיבוץ, ושני לגבי יחסים הונים של הקיבוצים (החזקה בתאגידים יצרניים שונים). כוונתה של השיוך הייתה שזכויות החכירה בדירות המגורים, כמו גם החזקות בתאגידים השונים, יועברו מידי הקיבוץ לידי חבריו.

 

חברי הקיבוץ מבצעים שינויים בדירות באישור הקיבוץ

 

התובעת טענה כי הקיבוץ ראה את הראשון בינואר 2005 כיום הקובע וביום זה הייתה המנוחה חברת קיבוץ. אי לכך, נכסים אלו המגיעים לה במסגרת שיוך הנכסים הינם נכסי עיזבונה. התובעת הוסיפה כי חברי קיבוץ אשר עודם בחיים זוכים לאישורו של הקיבוץ להרחיב את דירותיהם ולהשכירם בשכירות משנה לצדדים שלישיים.

 

לטענתה, הקיבוץ אינו מאפשר לה לעשות כן והיא נאלצת להשכיר את הדירה תוך שהקיבוץ זוכה בדמי השכירות. הקיבוץ טען להגנתו כי הרחבת הדירות של חברי הקיבוץ החיים אינה זכויותיו של חבר קיבוץ אשר הלך לבית עולמו. מדובר בהרחבה לצרכי מגורים עבור תושבי הקיבוצים החיים.

 

ההבדל בין יורש חבר קיבוץ מת לבין חבר קיבוץ חי


בית המשפט קיבל את טענותיו של הקיבוץ וקבע כי יש לדחות את העתירה. השופטת כתבה בפסק הדין כי דין החבר החי, המתגורר ועובד בקיבות, איננו כדין יורשיו של החבר המת. אמנם אין מקום לפגוע בזכויות אשר צבר החבר המת ובזכויות המגיעות ליורשיו, אך לא כל צעד אשר נועד לשפר את תנאי מגוריו ורמת חייו של החבר החי הינו אפליית יורשיו של החבר המת.


השופטת הוסיפה וקבעה כי אכן מתן האפשרות לחברי הקיבוץ להרחיב את דירותיהם ולבנות בתי מגורים רחבי ידיים מעידה על כך ששיוך הדירות עומד להפוך לשיוך בפועל. עם זאת, מתן אפשרות זו אינו יכול להתפרש כאפליית יורשי החבר המת אשר אינם דרים בקיבוץ.


מהראיות אשר הוצגו בבית המשפט עלה כי הקיבוץ לא כפר בזכותה של התובעת לשיוך דירתה של המנוחה. עם זאת, בעת הגשת התביעה לא הבשילו הליכי השיוך. "לא ניתן להורות לקיבוץ לאפשר לתובעת, שאינה מתגוררת ואו עובדת בקיבוץ, לנהוג בנכס המיועד לה מנהג בעלים", נכתב בפסק הדין, "אילו הליכי השיוך היו מבשילים, והקיבוץ היה מתחיל להעביר את הזכויות למי מחבריו, ונמנע מלהעביר את הזכויות לתובעים. או אז הייתה עילה להתערבותו של בית המשפט". 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

רישום מקרקעין, רישום טאבו

כל אדם המוכר או קונה דירה בישראל מוצא את עצמו נזקק לשירותי לשכות רישום המקרקעין, כדי להוציא נסח המאשר את הבעלות על הדירה או את ההיסטוריה של המבנה והקרקע ...  

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

קבוצות רכישה או עמותת בניה, כל מה שחשוב לדעת!

קבוצות רכישה - עמותת בניה קבוצות רכישה ועמותות בניה הנן דרך אלטרנטיבית, לרוב זולה יותר, לבנית דירות וזאת לעומת הדרך הרגילה של רכישה קבלן/ יזם ...  

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

עצות ומידע משפטי לפני קניית דירה או בית ... פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

הסכם מכר - חוזה לקניית דירה - ממה להיזהר? עצות ומידע חיוני ... 

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

בתי המשפט נוטים כיום לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכשים, תוך הטלת אחריות גדולה יותר על הקבלן. במקרים מסויימים נפסקו כנגד קבלנים אף תשלומי פיצויים גבוהים ...  

הערת אזהרה - מידע

מהי הערת אזהרה? מה משמעותה? מתי היא לטובתך ומתי לא? ...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

חוק המכר(דירות)הבטח השקעות 75

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974  

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.