מכירת חלק של שותף בנכס מקרקעין למרות התנגדותו, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

פירוק שיתוף בנכס כאשר שותף אחד מסרב למכור חלקו
פעמים רבות נמצאים מקרקעין ונכסים בבעלות של מספר שותפים. אי לכך, חוק המקרקעין קובע דרכים שונות בהן ניתן לפרק את השיתוף בנכסים אלו. תביעה אשר עסקה בפירוק שיתוף בנכס הגיעה לאחרונה עד לפתחו של בית המשפט העליון.
המבקשים טענו כי בבעלותם נכס אשר אין כל הסכמה לגבי אופן פיתוחו. למעשה, נתגלעה מחלוקת בין השותפים לגבי אופן פירוק השיתוף. השותפים ביקשו לפרק את השיתוף בנכס על ידי מכירת חלקו של אחד השותפים בנכס. עם זאת, שותף זה מיאן לעשות כן וקבע כי בכדי לפרק את השיתוף כנדרש יש להביא למכירת כל הנכס בשלמותו.
בית המשפט המחוזי דחה את טענתם של השותפים וציין כי הדין עם השותף הנתבע. בפסק הדין בערכאה המחוזית נקבע כי הפירוק בנכס יעשה על ידי העמדתו להתמחרות בין השותפים. השותפים התובעים השיגו על החלטה זו והגישו בעקבותיה ערעור לפתחו של בית המשפט העליון.
לדאבונם של המבקשים, בית המשפט העליון קבע כי דין החלטתו של בית משפט קמא לעמוד בעינה. בפסק הדין בעניין הערעור נקבע כי לא ניתן במסגרת הליך פירוק שיתוף ליצור מערכת לחצים וכפייה על אחד השותפים למכור את חלקו בנכס ולוותר על זכויותיו הקנייניות. כמו כן, השופטים ציינו כי על פי החוק, במקום בו קיימת מחלוקת לגבי אופן הפירוק, נתונה ההחלטה לערכאות המשפטיות.
אמנם, בית המשפט רשאי לבחור בדרך מכירה אחרת משיקולי צדק, אך לא זה המקרה שהונח לפניו. השותפים טענו אמנם להתנהלות השותף הנתבע בחוסר תום לב, אך בית המשפט לא עמד לצידם בעניין זה. החוק קובע באופן מפורש כי פירוק שיתוף בנכס יעשה על ידי מכירת המקרקעין בשלמות בלבד. אי לכך, התנהלותו של השותף, גם אם נעשתה בחוסר תום לב, אינה יכולה לסייע בידי השותפים המבקשים.