האם דיירים אשר מסרבים לפרויקט פינוי בינוי מרוויחים בסופו של היום?
דרגו את המאמר |
|

האם פסיקות בית המשפט מגנות על סרבני פינוי בינוי?
שתי החלטות אשר ניתנו לאחרונה בבתי המשפט יצרו אפוא מצב ייחודי בהם ייתכן ויהיה כדאי לדיירים להתנגד לפרויקט פינוי-בינוי. האם מדובר בהחלטות אשר הן בבחינת "החוטא יוצא בשכרו"? האם כדאי להיות דייר סרבן פינוי בינוי בישראל?
החלטות אלו עסקו בתביעות אשר הוגשו כנגד דיירים סרבנים, על סך של מאות אלפי שקלים, וזאת בעקבות התנגדותם של הנתבעים לביצוע פרויקט פינוי-בינוי לאחר הסכמת הדיירים האחרים. לעיתים, גם הפסד בתביעה איפשר לנתבעים להתחרט ובאפשרותם הם לזכות בהוצאות המשפט.
חוק פינוי ובינוי (פיצויים) התשס"ו-2006 קובע כי במקרה בו ישנה הסכמה של רוב מיוחס מצד דיירי הבניין, אך חרף כך ישנה התנגדות מצידו של בעל דירה לפרויקט פינוי-בינוי, וזאת מחמת טעמים בלתי סבירים, ניתן יהיה להגיש כנגד הסרבן תביעה נזיקית.
דוגמאות מהפסיקה?
בת"א 28839־02־10 גואטה נ' בר נתן ואח', הגישו דיירים תביעה על סך למעלה ממיליון שקלים כנגד דייר סרבן. מאבק משפטי ארוך בין הצדדים הביא בסופו של היום להסכמה לפיה הדייר הסרבן יסכים לפרויקט, ובתמורה לכך ימשכו התובעים את תביעתם. בין הצדדים הוסכם כי בית המשפט יידרש לתביעה רק מבחינת הוצאות המשפט. התובעת טענה כי הדיירים הנתבעים אינם זכאים להוצאות משפט, וזאת משום שהוכח, גם בפשרה, כי התביעה הייתה לגיטימית.
עם זאת, שופטת בית משפט השלום בתל אביב, רחל ערקובי, פסקה כי בני הזוג הסרבנים יקבלו הוצאות משפט בסך 170,000 שקלים. השופטת נימקה החלטתה באופן הבא – "התביעה נדחתה בסופו של היום והוצאות משפט ייפסקו עבור הצד אשר זכה בתביעה".
מקרה נוסף בעניין זה ניתן היה למצוא בת"א 28736־02־10 אנוך ואח' נ' נבט. כאן מדובר בתביעה על סף 870,000 שקלים אשר הוגשה כנגד דיירת סרבנית. ביתה משפט קבע במקרה זה כי הנתבעת תשלם לתובעים כ-681,000 שקלים. בנוסף, נפסק כי הנתבעת תישא בהוצאות משפט סמליות על סך 7,500 שקלים בלבד.
עם זאת, השופט עודד מאור השאיר לנתבעת פתח מילוט. בסופו של פסק הדין נכתב כי הנתבעת לא תשלם את הסכום האמור, במידה והיא תסכים לחתום על המסמכים הדרושים להרצת פרויקט פינוי-בינוי בשטח נשוא התובענה.
מדובר למעשה במצב מעט אבסורדי, כאשר מצד אחד בית המשפט קובע כי דין התביעה להתקבל, זאת לאחר הצגת סירובה של הנתבעת כבלתי ענייני, ומצד שני פסק הדין ניתן לביטול – אף ללא תשלום הוצאות – בהתאם להסכמה לפרויקט.