www.what2do.co.il

רשיון בלתי הדירה במקרקעין

דרגו את המאמר

רשיון בלתי הדירה במקרקעין

רישיון בלתי הדירה


 

רישיון במקרקעין, משמעו היתר או רשות שנתן בעל המקרקעין לאחר להחזיק או להשתמש בנכס, אולם אין בו משום הענקת זכות במקרקעין. על פי רוב רשאי נותן הרשות לחזור בו מהרשות אותה נתן, ואולם ברבות הימים התפתחה בפסיקה ההכרה ב"רישיון בלתי הדירה".


רישיון מיוחד זה, אשר נפסק בנסיבות חריגות בלבד, הינו רישיון במקרקעין שלא ניתן לביטול. המקרים בהם יכיר ביהמ"ש בקיומה של רשות בלתי הדירה הינם כאלו בהם תחושת הצדק מחייבת את ההכרה בהיות הזכות בלתי הדירה. לדוגמא, מקרים בהם הוכח שמקבל הרישיון הסתמך על הרישיון, השקיע מכספו בנכס, השביחו ושינה את מצבו באופן ניכר בשל ומחמת אותו רישיון.

 
דוגמאות אופייניות לשימוש שנעשה בכללים אלה ולהכרה בהפיכתה של זכות שימוש לבלתי הדירה, ניתן למצוא בכמה מקרים שנדונו בפסיקה שבהם בנו בני מושבים בתי מגורים לעצמם ולמשפחותיהם בחצרות הוריהם על יסוד הסכמה שקיבלו מהוריהם.


הילדים הקימו את ביתם, על פי רוב בהתאם להסכמה מהוריהם, תוך שהם משקיעים ממיטב כספם ומרצם בבניית בתים למשפחותיהם. השקעה זו בנכס, אשר לגרים בו ישנה זכות עליו, אך לא בעלות, מטה לעיתים את העניין המשפטי לרעתם של הגרים בנכס, היות וניתן לפנותם כל אימת שמתקבלת החלטה כזו על ידי בעל הנכס.

 

זאת ועוד, בניגוד לבעלי נכס אחרים, אשר יכולים תמורת ההשקעה לרכוש נכס אחר, בעלי נכסים אלו עלולים למצוא עצמם ללא פרנסה או נכסים. אי לכך, הפסיקה מכירה לעיתים בילדים אלו כשווי מעמד של ברי רשות, אשר זכותם בלתי הדירה.

 

דוגמא לפסק דין - תביעה על בעלות שהוגשה על ידי אלמן


דוגמא להענקת מעמד רישיון בלתי חדיר ניתן לראות בפסק דין שהתקבל בבית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא. לבית המשפט הוגשה תביעה על ידי אלמן לבעלות בנכס במושב, אשר בעלותו רשומה בטאבו על שמות הוריה המנוחים של אשתו המנוחה.

 

התובע טען כי הורי אשתו המנוחה רצו להעניק לו את הזכויות בנכס במתנה כבר לפני שלושים שנה, אך בעקבות עלות המס להעברת הנכס, גר הוא במקרקעין במשך עשרות שנים מבלי שירשם שמו בטאבו. כמו כן, במהלך השנים נחתמו שני הסכמים בין התובע לבין הורי המנוחה, אשר הסדירו את זכותו לגור ולעבוד במשק. בנוסף, לאחר מותה של אשתו (אשר מתה לפני הוריה, לאחר ששלחה יד בנפשה), כתבו חמיו של התובע צוואתו הדדיות בהן הורישו את מלוא הזכויות בנכס לאחרון.

 
עם זאת, בין זכאות לניהול ומגורים, ובין בעלות על מקרקעין בטאבו קיים מרחק רב, אשר עלול להביא לפינויו של התובע מהנכס, על ידי ילדיו.

 

במקרה זה קבע בית המשפט, כי היות והתובע גר בנכס במשך למעלה מ-30 שנה, והיות והוא השקיע במקרקעין את כל כספו ומרצו, אין זה יהיה נכון לפנותו בגילו המבוגר ולהותירו ללא כלום.

 

בית המשפט קבע כי למרות שילדיו של התובע, הינם בעלי הזכות על הנכס מתוקף צוואת סבתם, זכאי אביהם להשתמש בנכס באופן שרישיונו בלתי חדיר, עד לאחרית ימיו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

רישום מקרקעין, רישום טאבו

כל אדם המוכר או קונה דירה בישראל מוצא את עצמו נזקק לשירותי לשכות רישום המקרקעין, כדי להוציא נסח המאשר את הבעלות על הדירה או את ההיסטוריה של המבנה והקרקע ...  

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

קבוצות רכישה או עמותת בניה, כל מה שחשוב לדעת!

קבוצות רכישה - עמותת בניה קבוצות רכישה ועמותות בניה הנן דרך אלטרנטיבית, לרוב זולה יותר, לבנית דירות וזאת לעומת הדרך הרגילה של רכישה קבלן/ יזם ...  

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

עצות ומידע משפטי לפני קניית דירה או בית ... פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

הסכם מכר - חוזה לקניית דירה - ממה להיזהר? עצות ומידע חיוני ... 

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

בתי המשפט נוטים כיום לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכשים, תוך הטלת אחריות גדולה יותר על הקבלן. במקרים מסויימים נפסקו כנגד קבלנים אף תשלומי פיצויים גבוהים ...  

הערת אזהרה - מידע

מהי הערת אזהרה? מה משמעותה? מתי היא לטובתך ומתי לא? ...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

חוק המכר(דירות)הבטח השקעות 75

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974  

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.