www.what2do.co.il

זכות שימוש בלתי הדירה ללא תמורה בנכס, האמנם?

דרגו את המאמר

זכות שימוש בלתי הדירה ללא תמורה בנכס, האמנם?

סילוק אדם מנכס לאחר רכישתו


תמ"ש 45382-03-10 מ.מ.י. ואח' נ' נ.מ.י


בני זוג רכשו מאימו של הבעל נכס. הנכס היה מורכב מבית מגורים ומחסן. האם בית המשפט יקבל את תביעתם של בני הזוג ויורה על סילוק ידו של אחיו של הבעל מהמחסן? האם האח נמצא במקום בהעדר רשות להשתמש במקרקעין מצד הבעלים (התובעים)?


כאמור, התובעים הינם בני זוג אשר רכשו את דירת אמו של הבעל בעבור כ-560,000 שקלים. הבית הנ"ל כלל זה מכבר גם מחסן בגודל 24 מ"ר אשר הורי התובע השתמשו בו במרוצת השנים כמחסן ו/או כחדר שירות. בשנים האחרונות לחייהם של ההורים, התגורר בנכס הנתבע – אחיו של התובע. בני הזוג ביקשו את סילוק ידו של הנתבע מן המחסן ולאחר שפניות אליו העלו חרס, הם נאלצו לפנות לבית המשפט.


הנתבע טען כי הוא בעליו של המחסן. בית המשפט בחן את הראיות אשר הוצגו בפניו וקבע כי יש להורות על פינויו של האח מן המחסן. ראשית, נקבע כי גם אם בני הזוג נתנו לנתבע את הרשות לעשות שימוש במחסן, הרי שהזכות ניתנה לשלושה חודשים בלבד (טענה שנטענה על ידי התובעים ולא נסתרה). זאת ועוד, בית המשפט ציין כי גם אם הזכות הייתה ניתנת ללא הגבלת זמן, עדיין הייתה פתוחה בפני בני הזוג הדרך לבקש את פינוי הנתבע מהמחסן (לאחר מתן הודעה זמן סביר מראש).

 

יצוין כי הודעה בכתב כאמור נמסרה גם נמסרה לנתבע (והוא בחר להתעלם ממנה). זאת ועוד, בית המשפט הדגיש כי קבלת טענה כי ניתנה זכות שימוש לנתבע מטעם בני הזוג הקלה והיטיבה עם האח הגר במחסן. למעשה, השופטת ציינה כי לאורך כל ההליך הנתבע טען כי אחיו וגיסתו "ביקשו ממנו לפנות את המחסן בכל העת". דהיינו, גם מדבריו של הנתבע היה ניתן לראות כי לא ניתנה לו זכות לעשות שימוש בנכס.


למעשה, הותרת הנתבע במחסן הייתה פוגעת בשורה של זכויות מבחינת בני הזוג כגון – זכות ההחזקה, זכות הבעלות, הזכות למכור את הנכס לצד ג' והזכות להשכיר את המקום. זכויות אלה עמדו למעשה מול זכותו של הנתבע "לעשות שימוש ללא תמורה בנכס". אי לכך, נקבע כי מדובר בזכות נחותה מזכויות התובעים.


הנתבע לא טען לרגע אחד כי הוא מעוניין "להסתפק" בזכות קצובה בזמן. לדבריו, הוא ביקש להכיר בו כבעל זכות שימוש בלתי הדירה ולחייב רוכש עתידי "להסתדר עימו". בקשה זו של הנתבע הוגדרה על ידי בית המשפט כ"כרסום ופגיעה קשה ביותר בזכות הבעלות והשימוש של התובעים בבית ובכל השטח הצמוד לו".


שיקולי הגינות וצדק


בית המשפט קבע כי הוא רואה לנכון להורות על סילוק ידו של הנתבע מהמחסן וזאת גם מחמת שיקולים של צדק, סבירות והגינות. בפסק הדין נכתב כי קבלת טענותיו של הנתבע, וקביעת זכות שימוש בלתי הדירה במחסן לטובתו, הייתה עלולה לפגוע באופן בלתי סביר בזכות הבעלות והחזקה של התובעים.


במקרה דנן, זמן קצר לאחר רכישת הנכס מהאם, התובעים ביקשו את סילוק ידו של הנתבע מהמחסן. למעשה, הנתבע לא טען לקיומה של רשות להתגורר במקום או לסיכום כלשהו עם בעלי הנכס. לאמור, הוא טען ואף הודה כי הם ביקשו לפנותו מהמקום מזה תקופה ארוכה. יצוין כי הנתבע לא שילם בעבור השהות במחסן מיסים (ארנונה, מים) או חשמל. בית המשפט קבע כי מתן זכות שימוש בלתי הדירה במקרה דנן, "כמותה כהכשרת חטא על פשע".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

רישום מקרקעין, רישום טאבו

כל אדם המוכר או קונה דירה בישראל מוצא את עצמו נזקק לשירותי לשכות רישום המקרקעין, כדי להוציא נסח המאשר את הבעלות על הדירה או את ההיסטוריה של המבנה והקרקע ...  

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

קבוצות רכישה או עמותת בניה, כל מה שחשוב לדעת!

קבוצות רכישה - עמותת בניה קבוצות רכישה ועמותות בניה הנן דרך אלטרנטיבית, לרוב זולה יותר, לבנית דירות וזאת לעומת הדרך הרגילה של רכישה קבלן/ יזם ...  

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

עצות ומידע משפטי לפני קניית דירה או בית ... פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

הסכם מכר - חוזה לקניית דירה - ממה להיזהר? עצות ומידע חיוני ... 

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

בתי המשפט נוטים כיום לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכשים, תוך הטלת אחריות גדולה יותר על הקבלן. במקרים מסויימים נפסקו כנגד קבלנים אף תשלומי פיצויים גבוהים ...  

הערת אזהרה - מידע

מהי הערת אזהרה? מה משמעותה? מתי היא לטובתך ומתי לא? ...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

חוק המכר(דירות)הבטח השקעות 75

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974  

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.