מהו שמאי מקרקעין מוסמך ומהן חובותיו?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

כמעט כל אחד מאיתנו יזדקק באחד מן הימים להאריך את שוויו של נכס אשר ברשותו, או מקרקעין שבהם חשקה נפשו. האדם הפשוט איננו יכול לקבוע הערכות מחיר מדויקות כאשר מולו ניצב נכס המהווה חלק מעסקת נדל"ן, ואין הוא יכול לשער מהו ערכם של קרקע או מבנה.
במקרים אלו, יפנה הרוכשהקונה לסמכות המקצועית והמיומנת בתחום – שמאי המקרקעין. שמאי זה, במידה והינו מקצועי ומוסמך, ניחן בשליטה בתחום המפות, האדריכלות, הנדל"ן, חומרי הבנייה (ואיכותם), מצב השוק הרלבנטי ודיני המקרקעין. אנשים רבים חוששים מפנייה לשמאי מקרקעין, שכן שמועות אגב הערכות שקריות אשר נועדו ליצור מצג שווא דרכו ישלשל שמאי המקרקעין לכיסו סכומים לא לו, כבר עשו להן כנפיים בציבור.
כיצד יש להתגונן מפני שמאי מקרקעין שאיננו הגון?
עם זאת, עבודת שמאי המקרקעין אינה נעשית ללא פיקוח מצד המדינה. שני גופים אמונים על פיקוח זה והם לשכת השמאים (אשר בראשה לשכת שמאי המקרקעין) ומשרד המשפטים (דהיינו הממשלה). על מנת לזכות באסמכתא לעסוק בתחום שמאות המקרקעין, על השמאי להיות חבר בלשכת שמאי המקרקעין (לשלם אגרה שנתית ולעבור מבחנים), שהיא גוף בפיקוח משרד המשפטים.
חוקי אתיקה נוקשים מהווים את מנת חלקו של שמאי מקרקעין בעודו חברה בלשכה, וקובץ חוקים זה מעוגן בחקיקה. אי לכך, עבירה על חוקי האתיקה העולים בהגדרות מקצוע השמאות, מהווים על פי רוב הפרת חובות חקוקות.
לא זו אף זו, לשכת שמאי המקרקעין מקפידה לעדכן את חוקי האתיקה על מנת שיתאימו לתמורות החברתיות והכלכליות במשק, ולא תאבד הרלבנטיות שלהם. עדכון חוקים אלו נעשה על ידי שר המשפטים לאחר הגשת הצעה נשוא התיקון על ידי לשכת השמאים.
כללי האתיקה של שמאי המקרקעין, מהם?
על כל שמאי המקרקעין, כאמור, חלים כללי אתיקה מחמירים המעוגנים בחקיקה ומפוקחים על ידי הלשכה ומשרד המשפטים. חוקים אלו נוגעים למרחב התחומים בענף הנדל"ן והמקרקעין, לרבות היחס אשר על השמאי להעניק ללקוחותיו (אמינות, יושר, אדיבות), הגדרות לגבולות שכר הטרחה ומערכת יחסיו עם עמיתיו למקצוע. כללי האתיקה אף מגדירים מהי הדרך הראויה בה יכול שמאי המקרקעין לפרסם עצמו ומהו המינימום הדרוש במילוי דו"ח שומה על ידי שמאי.
תביעה נגד שמאי מקרקעין, הכיצד?
במידה והינך מרגיש כי נפגעת בשל התנהלות קלוקלת של שמאי המקרקעין, יכול אתה להגיע תובענה וקובלנה לגביו במספר דרכים. בתחילה ייחקר שמאי המקרקעין בלשכה ובמידה וימצא כי נפל פגם בהתנהלותו, תוכל לשכת שמאי המקרקעין לנקוט כנגדו במספר הליכים. צעדים אלו יכולים להיגמר בהתרעה או נזיפה בלבד, אך במקרים חמורים יותר, בידה של לשכת שמאי המקרקעין אף להשעות עבודות או להפסיקה לאלתר.
במידה והוגשה תביעה נגד שמאי המקרקעין לבית המשפט, על התובע מוטל הנטל להוכיח כי השמאי התרשל וכי עקב רשלנות זו נגרמו לו נזקים. את תביעתו יצטרך המתלונן לתמוך בחוות דעת של שמאי מטענו, אשר במידה ותתקבל התביעה, ישולם לרוב שכר טרחתו מכיסו של הנתבע.
כמובן שמומלץ להתייעץ עם עורך הדין המתמחה בדיני המקעקעין, והמכיר שמאי מקרקעין בעלי ניסיון משפטי היודעים לנסח חוות דעת נגדית לצורך הגשת כתב תביעה.
שמאות, לא מדע מדויק
עם זאת יש לציין כי שמאות היא לעולם עניין להערכה ואינה מדע מדויק. אין מדובר בטעות של מודד מקרקעין אשר מדד בסרט המידה וטעה באופן גס במדידה. מדובר בסופו של דבר באומד הדעת וטבעי הדבר שיהיו הבדלים בהערכה בין מומחים שונים באותו תחום. אפילו בהנחה ששמאי מסוים טועה בהערכתו והערכת שמאים אחרים מדויקת יותר, אינה מחייבת את המסקנה כי השמאי התרשל במלאכתו ולא אסף נתונים מספיקים.