גישה למידע בשוק הנדל``ן – ישראל הרחק מאחור
דרגו את המאמר |
|

גישה למידע בשוק הנדל"ן – ישראל הרחק מאחור
השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, אייל יצחקי, החליט לבדוק את חסמי המידע ותחנות האינפורמציה של שוק הנדל"ן הישראלי בהשוואה למדינות המערב המפותחות. בדיקתו העלתה ממצאים מדאיגים של נזקים הנאמדים בכ-55 מיליון שקלים, וזאת בעיקר בשל חוסר השקיפות המאפיין את הענף בישראל.
על מנת ליצור הצלחה בכל ענף כלכלי בתעשייה קפיטליסטית על בסיס השוק החופשי, יש צורך במקסימום מידע ומינימום איפול.
כאשר המידע ידוע, השוק מחובר למציאות והשחקנים יכולים לבחור את השקעותיהם בהתאם לנתונים אמפיריים ככל הניתן. ולהפך, שוק אשר מאופיין בחוסר וודאות, נוטה לחוסר יציבות וכשלון. מיותר לציין כי משק כושל מאופיין בבעיות בצריכה ובחוסר יעילות, כשלים אלו יובילו בסופו של דבר לפגיעה משמעותית בציבור ובצמיחה הכלכלית.
נדל"ן – קשר בלתי נפרד בין שקיפות ליעילות
התלות של יעילות השוק אל מול שקיפות המידע, הינה אחת מתכונותיו הבולטות של שוק הנדל"ן וזו בשל אופיו המיוחד. מכיוון שמדובר בענף אשר חשיבותו לכלכלה הלאומית גבוהה ביותר, מדינות רבות במערב מבינות כי שקיפות ומידע פתוחים לציבור, מהווים תנאי הכרחי להצלחתו.
בישראל 2009 עדיין שומרים מידע בקלסרים
בישראל, עדיין מוחזקים מרבית הנתונים במאגר ממחושב ברשות המיסים אשר גישת הציבור אליו חסומה. מבדיקתו של יצחקי עולה כי גם מידע בתחום המקרקעין, הוא נושא בו ישראל מפגרת בהרבה מאחורי המדינות המפותחות. פרט לטאבו, מערכת המרשם בתחום הקנייני, מרבית המידע כלל אינו ממחושב ונתונים רבים (כגון זכויות דיירים מוגנים, צווי הריסה ומבני פל קל) שמורים בקלסרים. מיותר לציין כי הגישה לקלסרים אלו חסומה לרוב בפני הציבור הרחב.
קרקע לתרגילי "עוקץ"
הנזק הנגרם מהקושי הרב להשיג נתונים אמינים על שוק הנדל"ן יוצר וואקום שלילי אשר אליו נכנסים מאכרים, הונאות, תרגילי "עוקץ" ופרסום מידע מגמתי.
לסיום, טוען יצחקי, כי הגיעה השעה לפרסם לציבור הרחב את מרבית הנתונים, לאפשר לו גישה בריאה לבדוק את האמת על הנכסים השונים ויפה שעה אחת קודם. נציין כי משרד המשפטים ורשות המיסים כבר עוסקים ברפורמה בנושא ושיפורים בתנועת המידע בענף הנדל"ן קורים לאיטם.