דמי תיווך בגין עסקה למתווך ללא רישיון, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

האם מתווכים חסרי רישיון זכאים לדמי תיווך בעסקת מקרקעין?
בית המשפט העליון נדרש לדון בתביעה אשר עסקה בעניין דמי תיווך של מתווכים, אשר פעלו ללא רישיון. הרוכשים טענו כי עסקת הקומבינציה בה תיווכו המבקשים הינה עסקת מקרקעין אשר חל עליה חוק המתווכים, ועל כן אין הם זכאים לכל תמורה (מה גם שהעסקה לבסוף לא התקיימה).
עניין התביעה עסק בהסכם שנכרת בין המתווכים לרוכשים, בעבור תיווך בעסקת קומבינציה בין המשיבים לבין חברה נוספת. העסקה להקמתו של פרויקט הבנייה, נחתמה בין הצדדים כשבועיים לאחר ההסכם בין המתווכים למשיבים, אך לא יצאה אל הפועל ולא שולמו בעדה דמי תיווך.
האם מדובר ב"עיסקת בנייה" או "עיסקת מקרקעין"?
המתווכים טענו כי על הרוכשים לשלם להם דמי תיווך בעבור עבודתם ועמלם במהלך העסקה. בית המשפט נדרש לדון, אפוא, בשאלה – האם מדובר בעסקת מקרקעין המזכה בדמי תיווך על פי חוק המתווכים. בית משפט השלום קבע כי עסקינן בעסקת בנייה ולא עסקת מקרקעין, ואי לכך חוק המתווכים לא חל על ההסכם ועל כן חויבו הרוכשים בתשלום דמי התיווך. הרוכשים הגישו ערעור על החלטתו של בית המשפט השלום – ובית המשפט המחוזי קיבל טענותיהם והפך את ההחלטה.
בית המשפט המחוזי קבע כי בבחינת פרטי העסקה, ניתן להבחין בבירור שמדובר בעסקת קומבינציה ומכאן שמדובר בעסקת מקרקעין. לפיכך, חל על ההעסקה חוק המתווכים, והמבקשים אינם זכאים לדמי תיווך. בית המשפט העליון קיבל את החלטתו של בית המשפט המחוזי וקבע כי אכן מדובר בעסקת מקרקעין לכל דבר ועניין. זאת ועוד, בית המשפט העליון הביע "חוסר נחת" מהעובדה שהמשיבים דרשו דמי תיווך בגין עסקת מקרקעין כאשר הם אינם אוחזים ברישיון, והעסקה לא יצאה אל הפועל.