www.what2do.co.il

השבת דמי היתר אשר שולמו ביתר לאחר שינוי ייעוד מקרקעין

דרגו את המאמר

השבת דמי היתר אשר שולמו ביתר לאחר שינוי ייעוד מקרקעין

השבת כספים ששולמו ביתר לאחר שינוי ייעוד קרקע

 

חברת ציבורית אשר עוסקת בפיתוח מקרקעין וניהולם, חכרה חלקת אדמה בתל אביב ממינהל מקרקעי ישראל. עם הימים, החברה ביקשה להקים במקום בית חולים פרטי ועל כן הוגשה בקשה לשנות ייעוד הקרקע. החלטה 933 של מועצת מקרקעי ישראל קובעת כאשר מבקש שינוי ייעוד מקרקעין זוכה כתוצאה מהשינוי בזכויות נוספות, עליו לשלם 31% משווי הערך המלא של הקרקע בתור דמי היתר.

 

בין מינהל מקרקעי ישראל לבין החברה הציבורית ניטשה מחלוקת – מהו שוויה המלא של הקרקע לאחר השינוי. המינהל טען כי יש לגזור את דמי ההיתר משווי הבעלות על הקרקע. לעומת זאת, החברה טענה כי שיעורי דמי ההיתר נגזרים משווי ערך החכירה בלבד. יצויין כי שווי חכירה מהוונת עומד על 91% מערך הבעלות. החברה שילמה למינהל את מבוקשו ולאחר מכן הוגשה על ידי תביעה להשבת כספים אשר שולמו, לטענתה ביתר.

 

בית המשפט קבע כי יש לקבל את התביעה. השופט, בנימין ארנון, קבע כי החברה שילמה בגין זכות חכירת המקרקעין דמי חכירה מהוונים בדרך של תשלום חד פעמי. דמי החכירה עמדו על 91% מערך הבעלות בקרקע. בפסק הדין נקבע כי התשלום בגין זכויות שנוצרו לאחר שינוי ייעוד הקרקע נגזר מהערך המלא. חרף העובדה שניתן היה לקבל את שתי הפרשנויות שהוצגו על ידי הצדדים, בית המשפט בחר לבכר את גרסת התובעת.

 

 בית המשפט קבע כי החוכר אינו מקבל זכות בעלות על המקרקעין במסגרת שינוי הייעוד. הזכות אשר מתקבלת אצל המבקש את שינוי הייעוד מהווה למעשה זכויות חכירה נוספות. דהיינו, עמדת המינהל עלולה ליצור מצב בו החוכר ישלם על זכויות שלא קיבל בפועל.

 

מדובר בעמדה אשר איננה מתיישבת עם החלטת מועצת מקרקעי ישראל, קבע בית המשפט. ניתן היה לקבל פרשנות זו גם מבחינת חוזה החכירה אשר נערך בין הצדדים, הוסיף השופט. חוזה זה הכיל גם סעיף הנוגע למקרה של שינוי הקרקע. גם בסעיף זה לא ציין המינהל באופן ברור כי לאחר שינוי ייעוד הקרקע יעשה תשלום בחישוב על פי שווי זכות הבעלות.

 

המינהל לא נקט בעמדה ברורה בחוזה, ועניין זה עמד לו לרועץ. אי לכך, נקבע כי מינהל מקרקעי ישראל ישיב לחברה התובעת סכום של כ-4.3 מיליון שקלים והוצאות משפט בשיעור של 50,000 שקלים נוספים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

תכנון ובניה - מהי בניה ?

החוק קובע כי בעוד שבנייה בתוך הבית פנימה איננה בגדר בנייה המחייבת היתר בנייה – והיא מותרת, הרי שכל בנייה ואף תיקון או שיפוץ הבית מבחוץ – אסורה ... 

תכנון ובנייה - בקשה לביטול כתב אישום

בניגוד לענישה ללא הרשעה כאן מבקש הנאשם כי המאשימה תחזור לחלוטין מכתב האישום נגדו ללא כל סנקציה שהיא ותוך מחיקתה ומשיכתה מביהמ"ש.  

תכנון ובנייה - טענות הגנה

סגרת מרפסת? כבר בנית? הוגש נגדך כתב אישום? איך מתמודדים ... 

תכנון ובניה - בקשה להארכת מועד, דחיית דיון

לעיתים דחייה מוצדקת עניינית בהיות המדובר בהליך מתקדם בהוצאת ההיתר והנאשם מבקש להגיע לדיון הקרוב כשהיתר כבר בידיו.  

תכנון ובנייה - תלונת אזרח על מפגע חורג, כתב אישום

הלשנות – מה לעשות, הן המקור, בהרבה מיקרים להגשת כ. אישום. הפקחים מידגמית, ביקורות, בהעדר כח אדם אינם מסוגלים לראות הכל ... 

תכנון ובניה - ייצוג ע"י עורך דין - בית משפט

ייצוגך ע"י עו"ד פוטר אותך בדר"כ מהצורך בהופעה ונהוג (הגם שהדבר תלוי בשופט) בנוסף ליפוי כח מחתימך על בקשה לשפיטה בהעדר.  

תכנית מתאר ארצית, מחוזית, מקומית

המועצה הארצית רשאית להורות על עריכת תכנית המיתאר הארצית חלקים חלקים לפי שטחים שונים של המדינה או לפי הענינים שהם נושא התכנית, ודין כל חלק כאמור כדין תכנית המיתאר הארצית.  

חלוקת או איחוד מגרשים, קרקעות

הופקדה תכנית לחלוקה חדשה, יעביר יושב-ראש מוסד התכנון שהפקיד את התכנית העתק ממנה ללשכת רישום המקרקעין הנוגעת בדבר, ורשם המקרקעין ירשום הערה על יד כל חלקה רשומה העשויה להיפגע על ידי התכנית. 

עבודות טעונות היתר, שימוש חורג ומתי נקבל הקלות

לא יעשה אדם אחד מאלה ולא יתחיל לעשותו אלא לאחר שנתנה לו הועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית, לפי הענין, היתר לכך ולא יעשה אותו אלא בהתאם לתנאי ההיתר 

מה אומר חוק התכנון והבניה על הפקעות מגרשים ושטחים?

הועדה המקומית רשאית, בכל עת לאחר תחילת תקפה של תכנית מיתאר מקומית או של תכנית מפורטת, להפקיע מקרקעין בתחום התכנית, כשהפקעתם דרושה, לדעת הועדה המחוזית, למטרה ציבורית שלה נועדו בתכנית האמורה 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.