אי קיום צו הריסה, מה העונש הצפוי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מוסמכת להוציא צו הריסה מינהלי במטרה להרוס מבנה שחורג מתכנית בניין עיר או תכנית מתאר מקומית או ארצית או בנייה בלתי חוקית. סעיף 210 לחוק התכנון והבנייה עוסק בעבירה פלילית של אי קיום צו הריסה.
סעיף 210 לחוק קובע כי אדם שנשפט ואינו מקיים את הוראות צו ההריסה במועד שקבע בית המשפט, צפוי לעונש מאסר של שנה אחת ואם נמשכה העבירה אחרי תום המועד, הנאשם צפוי בנוסף גם לקנס כספי לפי סעיף 61(ג) לחוק העונשין, עבור כל יום של עבירה.
חשיבותם של דיני התכנון ובניה לשמירה על שלטון החוק, הסדר הציבורי והמדיניות התכנונית, וחומרת העבירות על חוקי התכנון והבניה והצורך במיגורן, הודגשו בפסיקת בתי המשפט. לא פעם, בית משפט עמד על חומרתן של עבירות על חוקי התכנון והבניה ועל הצורך להיאבק בהן, כדי להביא לביעורה של תופעה זו.
בתי משפט פסקו בעבר כי בעבירות של הפרת צווים שיפוטיים בתחום התכנון והבניה ראוי ככלל להטיל עונשי מאסר בפועל של ממש. זאת נוכח הצורך להיאבק בעבירות של בנייה בלתי חוקית, אשר הוכרו על ידי בית משפט זה כמכת מדינה, ונוכח הפגיעה החמורה בשלטון החוק שנגרמת כתוצאה מהפרתם של צווים שיפוטיים. ואף נקבע כי אי אכיפה של צווים שיפוטיים היא הפרה בוטה של החוק אשר עולה כדי ערעור סדרי משפט החיוניים לקיומה של חברה תקינה ועם התנהגות כזו אין מערכת אכיפת החוק יכולה להשלים.
דוגמאות למדיניות הענישה הנהוגה בגין אי קיום צווי הריסה:
בחודש אפריל 2015, הוועדה המקומית לתכנון ובניה גבעות אלונים הגישה כתב אישום בגין עבירה של אי קיום צו שיפוטי בפעם השנייה, בגין בניה ללא היתר בהיקף של 120 מ"ר. בית המשפט גזר על הנאשם מאסר על תנאי בן חודשיים למשך שלוש שנים, קנס כספי בסך של 11,000 שקלים או 110 ימי מאסר תמורתו והתחייבות כספית בסך של 25,000 שקלים.
בחודש מאי 2015, הוועדה מקומית לתכנון ובניה מעלה חרמון האשימה בני זוג באי קיום צו הריסה ושימוש חורג בקשר עם בית מגורים בשטח 159 מ"ר בקרקע שיעודה למגורים. בית המשפט גזר על כל אחד מהנאשמים מאסר על תנאי של ארבעה חודשים למשך שנים, קנס בסך 20,000 שקלים, חילוט התחייבות בסך 20,000 שקלים, חתימה על התחייבות בסך 50,000 שקלים וצו איסור שימוש.
בחודש יוני 2016, הוועדה מקומית לתכנון ובניה מעלה חרמון האשימה אדם באי קיום צו הריסה ושימוש חורג בקשר עם בית מגורים בשטח 300 מ"ר בקרקע שיעודה למגורים. בית המשפט גזר על הנאשם מאסר על תנאי של חצי שנה למשך שלוש שנים, קנס בסך 50,000 שקלים וחתימה על התחייבות 40,000 שקלים וצו לאיסור שימוש.
בחודש יולי 2016, הוועדה מקומית לתכנון ובניה אצבע הגליל הגישה כתב אישום נגד אם חד הורית בגין אי קיום צו הריסה שיפוטי של מבנה מגורים מבלוקים ובטון בשטח של 120 מ"ר, ושימוש חורג באותו מבנה. בהתייחס לנסיבותיה המיוחדות של הנאשמת, אשר מגדלת לבדה שני ילדים ומרוויחה מתחת לשכר מינימום, הושת קנס בסך 8,000 שקלים והוארך מאסר על תנאי שעמד לה מתיק קודם.