www.what2do.co.il

האם גם עסקים בלתי חוקיים יזכו לפיצויים בגין הפקעת מקרקעין?

דרגו את המאמר

האם גם עסקים בלתי חוקיים יזכו לפיצויים בגין הפקעת מקרקעין?

הפקעה של קרקע – האם פיצויים עבור עסקים שעבדו על הקרקע שלא כדין?


בית המשפט העליון נדרש לבחון סוגיית פיצויים בעקבות הפקעת קרקע מכוח פקודת הדרכים. מדובר בקרקע אשר הייתה בבעולתם של ארבעה והפקעתה נעשתה לשם בניית מחלף וסלילת כביש. בעלי הקרקע טענו כי במקום פעלו עסקים מטעמם ועל כן זכאים הם לפיצויים עבור העתקת מקום העסקים, הציוד בעסקים, מוניטין העסק וכדומה. המדינה טענה כי אין לבעלי הקרקע זכאות לפיצויי עבור עסקים אלו משום שהעסקים פעלו ללא רישיון ושלא כדין.

 

מטרתם העיקרית של פיצויי הפקעה הינה להעמיד את בעל הזכויות במקרקעין המופקעים באותו מצב פיננסי לולא הייתה יוצאת ההפקעה לפועל. אי לכך, פיצויים אלו אינם יכולים להטיב את מצבו של בעל הזכויות או להרע לו. על כן, בבוא בית המשפט לבחון שיעור פיצויים עבור בעל זכויות במקרקעין, עומדים לנגד עיניו שיקולים כגון הוצאות נלוות של בעל הזכויות כתוצאה מההפקעה (הפסד רווחים בתקופת מעבר, הפסד מוניטין של עסק בעקבות מעבר, הוצאות העברת העסק מהמקרקעין המופקעים ועוד).

 
הזכות לפיצויי הפקעה עומדת לבעל הזכויות כל אימת שיש עילה לכך לפי דיני ההפקעה. הקניית פיצויי הפקעה בין עסקים בלתי חוקיים איננה מקיימת את הרציונאל הקובע כי יש להשיב את בעל הזכויות למצבו לפני ההפקעה. פיצויים בגין עסקים בלתי חוקיים, אשר התקיימו בנכס המופקע, מטיבה עם הנפגע ומוציאה את החוטא בשכרו.

 

אין משמעות לעובדה שהמדינה לא אכפה את החוק במקום

 

בעלי הזכויות במקרה דנן טענו כי העסקים פעלו באותו האופן במשך כ-10 שנים ללא בעיות מצד רשויות האכיפה. עם זאת, הלכה פסוקה היא כי מחדליה של רשות לאכוף דינים רלבנטיים איננה מקימה זכות למפר להמשיך והפר את החוק. לכך

 

יפים דבריו של השופט ריבלין – "לא נפגעה כל זכות קיימת שלהם להפעלת העסק במקום- כיוון שזכות כזו לא הייתה קיימת בידיהם מעולם. שימוש בלתי חוקי בנכס אינו מצמיח זכות להמשך שימוש שכזה. אדם אינו יכול לקנות לעצמו זכות להפר את החוק מכוח העובדה שהרשות לא הקפידה לאכוף אותו".


בעלי הזכויות טענו כי פקודת הדרכים איננה קובעת באופן מפורש שתנאי לפיצויים בגין הפקעה הינו חוקיות העסקים. עם זאת, טענה זו נדחתה בבית המשפט שכן ההלכה הנזכרת יפה גם למקרה של הפקעה לפי פקודת הדרכים. בעלי הזכויות ניסו לטעון כי העסקים היו חוקיים אך נעדרו את הרישיונות המבוקשים.

 

לאמור, לו היו צריכים הם להוציא רישיון לעסק, היה בידם לעשות כן. בית המשפט קבע כי גם דין טענה זו להידחות. ראשית, חוקיות העסקים בדיעבד איננה יכולה לעמוד למבחן הרשויות ובית המשפט. שנית, בעלי הזכויות לא הציגו כל ראיה אשר תתמוך בטענתם זו. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

תכנון ובניה - מהי בניה ?

החוק קובע כי בעוד שבנייה בתוך הבית פנימה איננה בגדר בנייה המחייבת היתר בנייה – והיא מותרת, הרי שכל בנייה ואף תיקון או שיפוץ הבית מבחוץ – אסורה ... 

תכנון ובנייה - בקשה לביטול כתב אישום

בניגוד לענישה ללא הרשעה כאן מבקש הנאשם כי המאשימה תחזור לחלוטין מכתב האישום נגדו ללא כל סנקציה שהיא ותוך מחיקתה ומשיכתה מביהמ"ש.  

תכנון ובנייה - טענות הגנה

סגרת מרפסת? כבר בנית? הוגש נגדך כתב אישום? איך מתמודדים ... 

תכנון ובניה - בקשה להארכת מועד, דחיית דיון

לעיתים דחייה מוצדקת עניינית בהיות המדובר בהליך מתקדם בהוצאת ההיתר והנאשם מבקש להגיע לדיון הקרוב כשהיתר כבר בידיו.  

תכנון ובנייה - תלונת אזרח על מפגע חורג, כתב אישום

הלשנות – מה לעשות, הן המקור, בהרבה מיקרים להגשת כ. אישום. הפקחים מידגמית, ביקורות, בהעדר כח אדם אינם מסוגלים לראות הכל ... 

תכנון ובניה - ייצוג ע"י עורך דין - בית משפט

ייצוגך ע"י עו"ד פוטר אותך בדר"כ מהצורך בהופעה ונהוג (הגם שהדבר תלוי בשופט) בנוסף ליפוי כח מחתימך על בקשה לשפיטה בהעדר.  

תכנית מתאר ארצית, מחוזית, מקומית

המועצה הארצית רשאית להורות על עריכת תכנית המיתאר הארצית חלקים חלקים לפי שטחים שונים של המדינה או לפי הענינים שהם נושא התכנית, ודין כל חלק כאמור כדין תכנית המיתאר הארצית.  

חלוקת או איחוד מגרשים, קרקעות

הופקדה תכנית לחלוקה חדשה, יעביר יושב-ראש מוסד התכנון שהפקיד את התכנית העתק ממנה ללשכת רישום המקרקעין הנוגעת בדבר, ורשם המקרקעין ירשום הערה על יד כל חלקה רשומה העשויה להיפגע על ידי התכנית. 

עבודות טעונות היתר, שימוש חורג ומתי נקבל הקלות

לא יעשה אדם אחד מאלה ולא יתחיל לעשותו אלא לאחר שנתנה לו הועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית, לפי הענין, היתר לכך ולא יעשה אותו אלא בהתאם לתנאי ההיתר 

מה אומר חוק התכנון והבניה על הפקעות מגרשים ושטחים?

הועדה המקומית רשאית, בכל עת לאחר תחילת תקפה של תכנית מיתאר מקומית או של תכנית מפורטת, להפקיע מקרקעין בתחום התכנית, כשהפקעתם דרושה, לדעת הועדה המחוזית, למטרה ציבורית שלה נועדו בתכנית האמורה 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.