סגירת חורף במסעדה ללא היתר בניה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
.jpg)
סגירת מתחם חורף במסעדות – האם מעבר לאחוזי הבנייה?
בית המשפט קבע כי מסעדה אשר מעוניינת לסגור את מתחם המרפסת שלה בתקופת החורף, תוכל לעשות זאת חרף העובדה שניצלה את מרבית אחוזי הבנייה העיקריים שלה. העותרת, מסעדת ביסטרו 55 בהרצליה, פנתה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבקשה להתיר את סגירת החורף במתחם המרפסת שבבעלותה.
מדובר במסעדה אשר נמצאת בקומה השנייה של קניון בהרצליה. הועדה המקומית לתכנון ובניה בהרצליה דחתה את בקשתה של המסעדה לסגור את המרפסת וזאת בטענה כי המסעדה זקוקה לשם סגירת החורף להיתר בניה ואחוזי הבניה של העותרת נוצלו זה מכבר.
העותרת טענה כי איסור סגירת החורף בשל ניצול אחוזי בניה עלול לפגוע באופן חסר תקדים ביכולתה הכלכלית. כמו כן, העותרת הוסיפה כי גישה זו של הוועדה לתכנון ובנייה עלולה להעמיד עסקים רבים בפני שוקט שבורה. לשיטתה, מסעדות רבות כבר ניצלו את אחוזי הבניה שלהן אך זקוקות לסגירת חורף לשם התמודדות עם העונה הקרה.
השופטת ציינה כי בשורה של פסקי דין בנושא זה לא נקבעה הלכה אחידה לפיה פועלות רשויות התכנון. למעשה, עד שנת 2000 ניתנו היתרים לסגירת חורף במסגרת חוקי עזר עירוניים. עם זאת, בעקבות פסיקה של בית המשפט, נאלצו העסקים לקבל היתרי בנייה לסגירת החורף. מאז, הגישה בפסיקה לא הייתה אחידה.
במקרים מסוימים דרשו הרשויות אחוזי בניה עיקריים, ובמקרים אחרים נקבע כי אין בכך צורך. כמו כן, ישנה פסיקה הקובעת כי מתקיים הסדר חוקי ספציפי המתיר הקמה של מבנים מיוחדים ללא קיום שטחי בנייה עיקריים. השופטת קבעה כי הסדר חוקי זה נוגע גם לסגירת חורף כדוגמת הסגירה נשוא העתירה.
הדרישה של הוועדה לתכנון ובניה עלולה ליצור מצב אבסורדי
בפסק הדין נקבע כי הדרישה של הוועדה לתכנון ובנייה לקבלת היתר בנייה לסגירת חורף יוצרת מצב אבסורדי אשר עלול להביא לכך שעסקים רבים לא יוכלו לסגור את שטחם לקראת החורף. "מדובר בתוצאה שאיננה רצויה, לא מבחינה כלכלית ולא מבחינה חברתית", כתבה השופטת. זאת ועוד, החלטה זו פוגעת באופן לא מידתי בבעלי עסקים המנסים להתפרנס גם בעונת החורף.
המצב המשפטי כיום, בו רשויות התכנון והבניה מחילות דינים שונים על עסקים בעלי אופי זהה מהווה מקור פורה להפליית עסקים. אי לכך, השופטת קבעה כי יש להתיר את סגירת החורף של המסעדה גם מעבר לאחוזי הבניה העיקריים וללא היתר בנייה ספציפי.