משרד המשפטים לוועדות התכנון והבנייה - בידקו פניות בעילום שם
דרגו את המאמר |
|
.jpg)
מנהל המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין לתובעים הציבוריים – בידקו פניות אנונימיות
חובב ארצי, מנהל המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין במשרד המשפטים, הוציא הנחייה לתובעים בוועדות התכנון והבנייה לגבי אופן הטיפול בפניות אנונימיות והחובה המוטלת על תובעי הוועדות לבדוק את התלונות לעומקן.
הנחייה זו של ארצי נובעת מפניות רבות אשר הגיעו למשרדו ובהם נאמר כי וועדות התכנון והבנייה אינן מייחסות כל חשיבות לתלונות אנונימיות המגיעות אליהן. לא זו אף זו, מספר פונים שפנו לארצי טענו כי מערך המוקדים העירוני כלל אינו ערוך לקבלת תלונות מסוג זה.
סמכויות וועדות התכנון והבנייה - כמו סמכויות שוטרים
בהנחייתו הבהיר ארצי לכל גורמי הפיקוח כי אין הם רשאים להתעלם מכל פנייה שהיא, בין אם היא בעילום שם או לא. אי בדיקה של פנייה משום שמקורה איננו ידוע מהווה סטייה חמורה מן החוק והפסיקה.
ארצי הזכיר במסמך ששלח לתובעי וועדות התכנון והבנייה את סעיפים 58 ו-59 לחוק הסדר הפלילי אשר קובעים את המסגרת הנורמטיבית לבדיקה וחקירה של כל ידיעה המגיע לגוף חוקר. בהזכירו את הסעיפים הללו, ניסה ארצי להזכיר לתובעי וועדות התכנון כי הם פועלים מתוקף סעיף 257א’ לחוק התכנון והבנייה, המעניק להם סמכויות של שוטר אשר אמורות להיות מופעלות בהתאם לסדר הדין הפלילי.
אי כך, על התובעים בוועדות התכנון והבנייה להתייחס לכל פנייה המגיעה אליהם, גם אם היא בעילום שם, ברצינות הדרושה. ארצי הוסיף כי במידה והידיעה מכילה ראיות המעלות חשד לביצוע עבירות לכאורה, אפילו אם העילה לכך הינה מינימאלית, על התובעים להעביר את תוכן הפנייה לבדיקה על ידי הפיקוח.
הציבור מסייע לוועדות, פניות בעילום שם נועדו למנוע סכסוכי שכנים
עבירות על חוק התכנון והבנייה הינן עבירות אשר נגלות לעין וניתנות לזיהוי לא רק בשעת מעשה אלא גם לאחריו. אי לכך, קבלת החלטה בנוגע לחקירת עבירות מסוג זה, אינה חייבת להיתמך על מקור מזוהה ברי כי גם תלונה בעילום שם יכולה להוות בסיס לחקירה ואו בדיקה. ארצי הורה בהנחייתו לתובעי הוועדות לשלוח מפקחים כאשר עולים חשדות להפרות חוק התכנון והבנייה המתגלים בתלונות אנונימיות, על מנת שיוכלו להעיד על ההפרות המדוברות בערכאות המתאימות.
ארצי אף הסב את תשומת ליבם של התובעים בוועדות לאופן שבו תלונות ציבור אנונימיות מקלות את עבודת הפיקוח ומגדילות את זרועתיהן של הוועדות בנוגע להפרות חוקי הבניה. קיים אינטרס ציבורי דו צדדי להגשת תביעות מסוג זה, ולא בנקל יש להתעלם מתלונה המגיעה לוועדת התכנון והבנייה כאשר היא נעשית בעוד המתלונן איננו מזדהה.