www.what2do.co.il

האם העירייה הינה ברת סמכות להורות על שיפוץ בניין?

דרגו את המאמר

האם העירייה הינה ברת סמכות להורות על שיפוץ בניין?

חיוב דיירים לשפץ בניין על חשבונם בגין היותו מפגע אסטטי


ה"פ 2174-09-08


בית המשפט השלום בהרצליה נדרש לבחון תביעה ובה שאלה – האם עירייה יכולה לחייב דיירים לשפץ מכספם בניין וזאת משום שמדובר ב"מפגע אסטטי". עיריית תל אביב ערכה ביקורת בשנת 2006 ובעקבותיה נשלחה הודעה לבעלי דירות בבניין ברחוב ביאליק. בהודעה נמסרה לדיירים "דרישת שיפוץ".


העירייה טענה בהודעתה כי חזית הבניין המדובר מוזנחת מאד והיא פוגעת בחזות העיר. כמו כן, הדיירים התבקשו לתקן מרפסות בכנס, לאטום את הגג, להחליף סורגים, ולשפץ את הצנרת.

 

הדיירים לא ביצעו את המבוקש מהם בהודעת העירייה, ואי לכך האחרונה הגישה כנגדם תביעה לבית המשפט השלום בעיר. במסגרת התביעה טענה העירייה פעם נוספת כי הדיירים צריכים לשפץ את הבניין או לשאת מכיסם בעלות השיפוץ אשר יעשה על ידי כונס נכסים שימונה לשם כך.


המסגרת החוקית


העירייה הפנתה למסגרת החוקית הרלבנטית למקרה זה. על פי הוראות חוק העזר העירוני, בעל ומחזיק בית חייב לשמור על המצב התקין והמראה הנאה של חזית הבית. כמו כן, חוק העזר קובע כי ראש העירייה רשאי לדרוש מבעל בית לבצע בחזית הבית עבודות שיפוץ, וזאת על ידי מתן הודעה בכתב.

 

סעיף 255 לפקודת העיריות קובע כי במידה ואדם נדרש לעשות עבודה תוך זמן מסוים, מכוח חוק עזר או על פי הוראותיו, והאחרון לא השלים את העבודה כנדרש, העירייה רשאית לעשות זאת בעצמה או על ידי אחר, ולגבות מאותו אדם את הוצאותיה.


תמונות הבניין מוצגות בבית המשפט


בפני בית המשפט הוצגו תמונות של חזית הנכס. עם הצגת התמונות, העירייה טענה כי מדובר במבנה אשר הינו מפגע אסטטי חזותי המקשה על דיירי הרחוב והעוברים והשבים. לטענת העירייה, סירובם של בעלת הבניין ודייריו המוגנים לשפץ את הנכס עלתה כדי הפרת חובתם לשמור על מצבו התקין והמראה הנאה של הבית.


בעלת הנכס הודתה בבית המשפט כי אכן צריך לשפץ את המבנה. כמו כן, היא הצהירה כי מדובר בבניין בן 90 שנה אשר מצבו איום ונורא ומחייב שיפוץ. בעלת הנכס לא העלתה אפוא כל טענת הגנה. זאת ועוד, הדיירים המוגנים הגיעו להסכמות שונות עם העירייה לפיהן הם יישאו באופן יחסי בעלות השיפוץ.


בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי ניתן לראות מהתמונות שהוצגו בפניו כי הדיירים ובעלת הבניין אכן "הפרו את החובה לשמור על מצבו התקין של הבניין וחזיתו הנאה". כמו כן, השופט קבע כי לא ייתכן מצב בו ישנו בניין אשר ממוקם בלב עיר, והוא נותר רעוע, מוזנח, עד כדי שניתן להגדירו כמפגע אסטטי. "הודעותיה של העירייה ודרישות השיפוץ נשלחו באופן סביר ומפורט. מטרתן לא הייתה אלא להביא לשיפוצו של הנכס מבחינה אסטטית ותחזוקתית", נכתב בפסק הדין.


לא זו אף זו, השופט ציין כי גם בעלת הבית הודתה בכנותה כי הבניין בן 90 השנה נמצא במצב קשה ואין מנוס מלשפצו. אי לכך, השופט נתן צו אשר חייב את בעלת הנכס לשפץ את הבניין בתוך תקופה של 12 חודשים, ובכפוף להסכמות עם הדיירים המוגנים. נוכח התנהלות בעלת הנכס ובא כוחה, בית המשפט פסק על האחרונים הוצאות משפט משמעותיות בסך 22,500 שקלים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

תכנון ובניה - מהי בניה ?

החוק קובע כי בעוד שבנייה בתוך הבית פנימה איננה בגדר בנייה המחייבת היתר בנייה – והיא מותרת, הרי שכל בנייה ואף תיקון או שיפוץ הבית מבחוץ – אסורה ... 

תכנון ובנייה - בקשה לביטול כתב אישום

בניגוד לענישה ללא הרשעה כאן מבקש הנאשם כי המאשימה תחזור לחלוטין מכתב האישום נגדו ללא כל סנקציה שהיא ותוך מחיקתה ומשיכתה מביהמ"ש.  

תכנון ובנייה - טענות הגנה

סגרת מרפסת? כבר בנית? הוגש נגדך כתב אישום? איך מתמודדים ... 

תכנון ובניה - בקשה להארכת מועד, דחיית דיון

לעיתים דחייה מוצדקת עניינית בהיות המדובר בהליך מתקדם בהוצאת ההיתר והנאשם מבקש להגיע לדיון הקרוב כשהיתר כבר בידיו.  

תכנון ובנייה - תלונת אזרח על מפגע חורג, כתב אישום

הלשנות – מה לעשות, הן המקור, בהרבה מיקרים להגשת כ. אישום. הפקחים מידגמית, ביקורות, בהעדר כח אדם אינם מסוגלים לראות הכל ... 

תכנון ובניה - ייצוג ע"י עורך דין - בית משפט

ייצוגך ע"י עו"ד פוטר אותך בדר"כ מהצורך בהופעה ונהוג (הגם שהדבר תלוי בשופט) בנוסף ליפוי כח מחתימך על בקשה לשפיטה בהעדר.  

תכנית מתאר ארצית, מחוזית, מקומית

המועצה הארצית רשאית להורות על עריכת תכנית המיתאר הארצית חלקים חלקים לפי שטחים שונים של המדינה או לפי הענינים שהם נושא התכנית, ודין כל חלק כאמור כדין תכנית המיתאר הארצית.  

חלוקת או איחוד מגרשים, קרקעות

הופקדה תכנית לחלוקה חדשה, יעביר יושב-ראש מוסד התכנון שהפקיד את התכנית העתק ממנה ללשכת רישום המקרקעין הנוגעת בדבר, ורשם המקרקעין ירשום הערה על יד כל חלקה רשומה העשויה להיפגע על ידי התכנית. 

עבודות טעונות היתר, שימוש חורג ומתי נקבל הקלות

לא יעשה אדם אחד מאלה ולא יתחיל לעשותו אלא לאחר שנתנה לו הועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית, לפי הענין, היתר לכך ולא יעשה אותו אלא בהתאם לתנאי ההיתר 

מה אומר חוק התכנון והבניה על הפקעות מגרשים ושטחים?

הועדה המקומית רשאית, בכל עת לאחר תחילת תקפה של תכנית מיתאר מקומית או של תכנית מפורטת, להפקיע מקרקעין בתחום התכנית, כשהפקעתם דרושה, לדעת הועדה המחוזית, למטרה ציבורית שלה נועדו בתכנית האמורה 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.