פינוי השתלטות של אחד השכנים על גג בית משותף
דרגו את המאמר |
|
.jpg)
פינוי השתלטות הדייר בקומה העליונה על הגג
גגות בבתים משותפים מהווים לא אחת פוטנציאל של ממש מבחינה כלכלית. אי לכך, עלולות להתגלע מחלוקות בין בעלי נכסים בבניין משותף לגבי הבעלות על גג הבניין. ככלל, גג בבניין משותף נחשב לחלק מהרכוש המשותף, וזאת מכוח סעיף 52 לחוק המקרקעין.
עם זאת, לעיתים עושה אחד הדיירים שימוש פרטי בגג (על פי רוב, הדייר הגר בקומה העליונה והסמוכה לגג). שימוש זה יכול להיות פעוט (אחסון חפצים או תליית כביסה) ויכול להיות משמעותי (השכרת הגג לאירועים פרטיים, הקמת תוספות בנייה וכדומה). האם הדיירים האחרים יכולים להתנגד לשימושו הפרטי של הדייר בגג וכיצד ניתן לדעת האם שימוש זה הינו חוקי או שנעשה שלא כדין?
בית המשפט המחוזי בתל אביב דן לאחרונה בשאלות אלו במסגרת מחלוקת משפטית בין דיירים בבניין משותף. דיירי הבניין הגישה תביעה נגד הדיירים מהקומה העליונה. לטענתם, הדיירים בקומה זו בנו על הגג חדר ועשו בו שימוש במשך שנים. אי לכך, הדיירים מהקומות התחתונות ביקשו מבית המשפט להעניק להם צווים אשר יורו לדיירי הקומה העליונה לפנות את הגג לטובת כלל הדיירים.
מנגד, דיירי הקומה העליונה טענו כי הם סברו שהגג נרכש ביחד עם דירתם מהקבלן. לדבריהם, רק בדיעבד התברר להם שהגג שייך לרכוש המשותף אך כעת אין מנוס מלהשאיר את המצב על כנו. הנתבעים טענו כי הם עושים שימוש בגג במשך שנים, ושתיקתם של הדיירים האחרים אומרת דרשני.
בית המשפט קבע כי אין להכשיר את "השתלטותם" של דיירי הקומה העליונה על הגג ויש להורות על כך שהגג הינו רכוש משותף. בפסק הדין נקבע כי מעולם לא הוצמד הגג לדירתם של דיירי הקומה העליונה, וגם שתיקתם של הדיירים האחרים במשך עשרות שנים אינה יכולה להקנות להם זכויות קנייניות בו. עוד נקבע כי גם אם הדיירים האחרים שתקו כל השנים, מדובר לכל היותר ב"רישיון במקרקעין ללא תמורה" ולא בזכות קניינית, ועל כן ניתן לבטל רישיון זה בכל עת.