www.what2do.co.il

דמי ועד בית: על מי מוטלת חובת התשלום בבית משותף?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5

דמי ועד בית: על מי מוטלת חובת התשלום בבית משותף?

דמי ועד הבית נקבעים על ידי הנציגות הנבחרת של הבית המשותף, במטרה לכסות את ההוצאות הנדרשות לאחזקת הרכוש המשותף, כולל הוצאות שוטפות כמו: ניקיון הלובי וחדר מדרגות, תשלום חשבון החשמל של הבניין ואחזקת מעלית, וכן הוצאות חריגות כמו: זיפות גג הבניין, תיקון רכוש משותף, צביעת קירות חיצוניים ועוד.

 

חוק המקרקעין מסדיר את עניין המגורים בבתים משותפים, קובע כללים לניהול הרכוש המשותף ולקבלת החלטות במסגרת אספת הדיירים ומגדיר מהם החוקים החלים על דיירי הבניין. בהתאם להוראות החוק, כל בעל דירה נדרש לשלם דמי ועד בית בהתאם ליחס שבין שטח רצפת הדירה שבבעלותו לשטח כלל הרצפות של הדירות בבניין, אלא אם נקבע אחרת בתקנון הבניין.

 

מהו שיעור ההשתתפות בדמי הוועד?

 

סעיף 58 לחוק המקרקעין קובע כי כל בעל דירה נדרש לשלם את דמי הוועד ולהשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו של הרכוש המשותף, כדי להבטיח את השירותים המחויבים על פי דין או המקובלים על פי הנוהג. מטרת ההחזקה היא לשמור על מצבו של הרכוש המשותף כפי שהיה בעת גמר הבניה, כולל שיפורים שבוצעו לאחר מכן בהסכמת הדיירים.

 

כל בעל דירה מחויב לשלם את מסי הוועד בהתאם ליחס שבין שטח רצפת הדירה לשטח כלל הרצפות של הדירות בבניין, אלא אם נקבע אחרת בתקנון הבניין. במסגרת אסיפה כללית, הדיירים יכולים לקבוע כי שיעור ההשתתפות בדמי הוועד יחושב באופן שונה, בתנאי שכולם הסכימו לכך.

 

לדוגמה, בעלי הדירות רשאים לקבוע כי הסכום לתשלום יחושב על פי מספר החדרים בדירה, או באופן שווה בין כל הדירות ללא קשר לגודלן, אולם לשם כך נדרשת הסכמה מלאה, ומספיק שדייר אחד יבקש לשלם על פי החלק היחסי של שטח הדירה, כדי לבטל את ההחלטה על חלוקה אחרת.

 

חובת התשלום לנציגות ועד הבית

 

כל בעל דירה בבניין חייב לשלם את דמי הוועד, בדירה מושכרת חובת תשלום דמי הוועד נקבעת במסגרת הסכם שכירות שנחתם בין בעל הדירה לשוכר, ובדרך כלל חובת התשלום מוטלת על השוכר, אולם בעל הדירה אחראי לאכיפת החוזה מול השוכר. במקרה שהתשלום לא מועבר כנדרש לנציגות הוועד, או נוצר כל סכסוך בין בעלי דירות לוועד, ניתן להגיש תביעה למפקח על רישום המקרקעין כדי שיכריע בנושא.

 

במקרה שבעל דירה סבור כי דמי הוועד שנקבעו גבוהים מדי או אינם תואמים את הוצאות האחזקה והשירותים‮ בבניין, ‬הוא לא יכול להימנע מתשלום, אולם הוא יכול לבקש מנציגות הוועד לנסות להפחית את ההוצאות השוטפות‮, אך הדיירים בהחלט לא חייבים לנהל את הבית המשותף בתקציב מינימלי ורשאים לדאוג לטיפוח הבניין ולהשבחת הרכוש המשותף.

 

שינוי הוראות חוק מקרקעין ברוב של שני שלישים

 

סעיף 62 לחוק המקרקעין מסדיר את נושא ניהול הבית המשותף, וקובע כי בעלי הדירות רשאים לערוך תקנון ולשנות את הוראות החוק ברוב של הדיירים ששני שלישים של הרכוש המשותף צמודים לדירותיהם, אולם לא ניתן לשנות את הזכויות של בעלי דירות או להטיל עליהם חובות או תשלומים מסוג או בשיעור שלא פורשו בחוק זה אלא בהסכמתם, ואין לקבוע הצמדה של חלק מסוים מהרכוש המשותף לדירה מסוימת אלא בהסכמת כולם.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

האם נכס יהיה בית מורכב כאשר יש כניסה נפרדת לאחד הנכסים אך החניון משותף?

מהו בית מורכב? מהי משמעותו של הבית המורכב לעומת הבית המשותף? האם חניון משותף יכול למנוע הכרזה על בית כבית מורכב? 

פיצויים למקרקעין גובלים בגין ירידת ערך כתוצאה מתוכנית מתאר

מקרקעין גובלים - פיצויים בגין ירידת ערך בעקבות תוכנית מתאר במקרקעין סמוכים... 

מהו הסכם שיתוף במקרקעין?

לאדם שהוא הבעלים היחידים והבלעדיים של הנכס, אין כל שותפים לזכויות בו, אולם כאשר יש לנכס כמה שותפים, עלולות להתעורר בעיות ומחלוקות, ולשם כך נועד הסכם שיתוף במקרקעין.  

סכסוכי שכנים בבית משותף: כיצד למנוע ולפתור סכסוכים?

בעת מגורים בבית משותף, השכנים יכולים להשפיע רבות על שלוות החיים, באמצעות מטרדי רעש ולכלוך, ניצול זכויות בנייה שלא כדין, ניהול עסק פרטי, גידול חיות מחמד ועוד.  

אגרת מים: איך מחשבים חשבון מים?

אגרת מים מוטלת מכוח חוק המים ומתוקף תקנות המים. בתקנות נקבעו תעריפי מים אחידים לגביית אגרה לאספקה, אשר יש לשלם אחת לחודש, בהתאם לסוג השימוש.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

רכישת דירה יד שנייה, מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה מכר?

האחריות לבדיקת דירה יד שנייה מוטלת על הרוכשים, ועליהם לחשוף אם קיימים פגמים פיזיים בנכס, ולברר מהן הבעיות המשפטיות והזכויות של הדירה לפני חתימת חוזה מכר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.