מעלית שבת בבית משותף - הפעלתה בהתאם להסכמת רוב הדיירים
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
.jpg)
הפעלת מעלית שבת בבניין – דרוש רוב רגיל בלבד
"אני חייב להביע סיפוק מכך שלאחר תהליך ממושך של הידברות בנושא סוגיה כה רגישה, נמצאה הנוסחה המתאימה לשכנות טובה בבניינים בהם דרים חילונים לצד דתיים", כך אמר הבוקר חבר הכנסת אורי אורבך (הבית היהודי), לאחר שחוק אשר מסדיר את התקנתה של מעלית שבת אושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
מדובר בחוק אשר מהווה למעשה תיקון לחוק שהתקבל בשנת 2001 וחייב בתים אשר נבנו באותה השנה עם שתי מעליות ויותר להתקין באחת מהמעליות מנגנון מעלית שבת בהסכמת כל הדיירים. עד כניסתו לתוקף של החוק החדש, פירשה האגודה לתרבות הדיור את החקיקה באופן הבא – בבתים בהם ישנן שתי מעליות ויותר, ואשר הוקמו לאחר שנת 2001, ניתן יהיה להפוך את אחת המעליות למעלית שבת בהתאם להסכמה של כל הדיירים בבניין. דהיינו, די היה בהתנגדות מצד דייר אחד בכדי להפיל את היוזמה להתקנת מנגנון שבת במעלית.
רוב רגיל
החוק החדש קובע, עם זאת, כי ניתן יהיה להתקין מנגנון שבת בבניין בהם ישנם מעלית אחת או יותר, והגדרת הרוב נותר פתוחה לפרשנות. מדובר למעשה בתיקון אשר מעגן שורה של פסקי דין אשר ניתנו בעניין זה בבתי המשפט בערכאות השונות.
היות והתיקון איננו מגדיר את הרוב הדרוש, הדרישה הינה שונה מזו המוצאת ביטוי בחוק המקרקעין (לפי שינוי ברכוש המשותף דורש הסכמה של 75% מבעלי דירות). אי לכך, ניתן להניח כי התקנתה של מעלית שבת תתאפשר מעתה גם כאשר ישנו רוב רגיל בלבד.
מבחינת הוצאות ההתקנה, החוק קובע כי הוצאות ההתקנה יונחו לפתחם של הדיירים אשר מעוניינים בהתקנת המנגנון המדובר ולא יהיה ניתן להיעזר בכספים שהצטברו בקופת ועד הבית.
בנוגע לשעות בהן תופעל המעלית במתכונת שבת, החוק קובע כי במידה וזמני ההפעלה לא ייקבעו על ידי שר המשפטים, הדיירים יוכלו, בהחלטת הרוב, לקבוע את השעות הנוחות להם (וזאת גם בהתחשב בצרכיהם של משתמשי המעלית האחרים). על פי רוב, מעליות שבת אשר פועלות בבתים משותפים עובדות במתכונת שבת בעיקר בזמני התפילה ולא מדובר במעלית העוצרת בכל קומה מיום שישי בצהריים ועד למוצאי שבת.