www.what2do.co.il

גן ילדים בבית משותף - האם מטרד?

דרגו את המאמר

גן ילדים בבית משותף - האם מטרד?

האם גן ילדים בדירה סמוכה מהווה מטרד ליחיד?

 

האם גן ילדים, אשר פועל בדירה הסמוכה ומסב רעש רב, הינו מטרד ליחיד העולה כדי הפרעה של ממש? תביעה בעניין זה הונחה לפתחו של בית המשפט השלום בפתח תקווה ועסקה בסכסוך בין שני שכנים.

 
פקודת הנזיקין מכירה בעוולת "מטרד ליחיד" אך בתי המשפט מחלקים את העוולה בהתאם לשלושה תנאים מצטברים – התנהגות המזיק, הפגיעה באינטרס המוגן של הנפגע ובחינת האינטרס של הניזוק. כמו כן, על מנת שמטרד יחשב כמטרד ליחיד במסגרת עוולה נזיקין, על התובע להוכיח שמדובר ב"הפרעה של ממש".

 

מהי "הטרדה של ממש"?


סעיף 44 לפקודת הנזיקין נוקט בלשון של ’הפרעה של ממש’ בתארו מידתה של הפרעה של פלוני לשכנו, שהיא מיסודותיה של עוולת המטרד ליחיד. ’הפרעה’, משמע כי קיומה, מידתה ועצמתה אינם נבחנים אלא תוך זיקה לאדם אחר, והיא התוצאה של פעלו של פלוני כלפיו. הדגש בתביעות מסוג זה הוא על תוצאות המעשה ולא על טיבו. אי לכך, יתכן כי פלוני ינקוט אמנם באמצעי זהירות סבירים בביצוע מעשהו, אך בכל זאת לא יוכל להימנע מהפרעה ועקב כך גם יתחייב בביצוע מטרד.

מידתה של ההפרעה, כממשית או כקלת-ערך, נמדדת על-פי אמת-המידה של הזכות של הנפגע לשימוש סביר במקרקעין ושל ההנאה הסבירה מהם (בהתחשב עם מקומם וטיבם). בתי המשפט אינם מכירים ב"אמת-מידה אבסולוטית" הישימה בכל אתר ובכל עת, וכל מקרה נבחן לגופו.


בין השאר בוחן בית המשפט את העניין לפניו במסגרת גורמים כגון טיב הנכסים והשימוש שנעשה בהם, הסביבה בה הם מצויים, החברה השוכנת בהם ועוד.

האינטרסים של המחזיקים במקרקעין, השוכנים זה לצד זה, אינם זהים בהכרח, גם כאשר כל אחד מהם אינו חורג מן השימושים המותרים. מתחייבת על-כן מעין התאמה ואף פשרה - המותירה מקום לפעלו של כל צד, ובלבד שאינו חורג מעבר לסביר ואינו מגיע כדי ’הפרעה ממשית’.

דוגמא לפסק דין

 

התובעת טענה כי שכניה תפסו חזקה ייחודית בכל שטחי הרכוש המשותף הסמוכים לדירות הקרקע והקימו סככות ללא היתר. כמו כן, השכנים מפעילים גן ילדים בדירה הצמודה לדירתה, באופן המהווה מטרד עקב הרעש וההמולה הבלתי פוסקים.

 

התובעת הוסיפה כי השכנים פועלים בניגוד להחלטת ועדת הערר לתכנון ובניה אשר קבעה כי בחצר הקדמית של הבניין ובדירת השכנים לא תתקיים פעילות של גן ילדים. הנתבעים טענו לעומתה כי הרכוש המשותף חולק בהסכמה בין כל בעלי הזכויות בבניין והתובעת עצמה תפסה חזקה ייחודית בחלק מרכוש זה. כמו כן, הנתבעים הוסיפו כי גני הילדים לא יוצרים כל מטרד, הם פעלו במקום לפני שהתובעת רכשה את דירתה ודבר קיומם היה ידוע לה במועד הרכישה.

השאלה שנשאלה בבית המשפט היא - האם רעש זה מגיע לכדי הפרעה של ממש, לשימושה הסביר של התובעת בדירתה ולהנאתה ממנה.

 

במקרה דנן, בית המשפט הסכים עם התובעת שהיא זכאית לנהל חייה בביתה בשקט ובשלווה. אמנם מדובר בדירת מגורים הנמצאת בבית משותף, אך אין בכך כדי לשלול את זכותה של התובעת לחיים שקטים ברמה סבירה ומקובלת באזור בו מצוי ביתה, קבעו השופטים. זאת עוד, ברור שנוכחותם של ילדים רבים בבניין מגורים, בשעות היום בכלל ובשעות האמורות להיות שעות מנוחה בפרט – יש בה כדי לגרום לרעש והמולה.

 

לא הוכיחה את הרעש המדובר


הנטל להוכיח קיומה של הפרעה ממשית הוטל על התובעת אך היא נמנעה מלהביא ראיה כלשהי למידת הרעש שהייתה קיימת במקום.

 

התובעת לא הביאה כל ראיה לקיומו של רעש בשעות המנוחה ואף הודתה כי עורך דינה מנע ביצוע בדיקת מומחה, אשר הובא למקום בהתאם להחלטת בית המשפט המחוזי במסגרת הליכים אחרים שהתנהלו בנוגע לגן הילדים.

 

כאשר נשאלה התובעת במסגרת חקירתה בבית המשפט, האם סוכלה הבדיקה על ידי עורך דינה בשל תוצאות הבדיקה, שהצביעו על העדר רעש, השיבה היא שאיננה יודעת.
 


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

האם נכס יהיה בית מורכב כאשר יש כניסה נפרדת לאחד הנכסים אך החניון משותף?

מהו בית מורכב? מהי משמעותו של הבית המורכב לעומת הבית המשותף? האם חניון משותף יכול למנוע הכרזה על בית כבית מורכב? 

פיצויים למקרקעין גובלים בגין ירידת ערך כתוצאה מתוכנית מתאר

מקרקעין גובלים - פיצויים בגין ירידת ערך בעקבות תוכנית מתאר במקרקעין סמוכים... 

מהו הסכם שיתוף במקרקעין?

לאדם שהוא הבעלים היחידים והבלעדיים של הנכס, אין כל שותפים לזכויות בו, אולם כאשר יש לנכס כמה שותפים, עלולות להתעורר בעיות ומחלוקות, ולשם כך נועד הסכם שיתוף במקרקעין.  

סכסוכי שכנים בבית משותף: כיצד למנוע ולפתור סכסוכים?

בעת מגורים בבית משותף, השכנים יכולים להשפיע רבות על שלוות החיים, באמצעות מטרדי רעש ולכלוך, ניצול זכויות בנייה שלא כדין, ניהול עסק פרטי, גידול חיות מחמד ועוד.  

אגרת מים: איך מחשבים חשבון מים?

אגרת מים מוטלת מכוח חוק המים ומתוקף תקנות המים. בתקנות נקבעו תעריפי מים אחידים לגביית אגרה לאספקה, אשר יש לשלם אחת לחודש, בהתאם לסוג השימוש.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

רכישת דירה יד שנייה, מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה מכר?

האחריות לבדיקת דירה יד שנייה מוטלת על הרוכשים, ועליהם לחשוף אם קיימים פגמים פיזיים בנכס, ולברר מהן הבעיות המשפטיות והזכויות של הדירה לפני חתימת חוזה מכר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.