www.what2do.co.il

דייר בקומה עליונה מבקש להרחיב דירתו על ידי בניית מחסן בקומת קרקע

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

דייר בקומה עליונה מבקש להרחיב דירתו על ידי בניית מחסן בקומת קרקע

בניית מחסן בקומת קרקע על ידי דייר בקומה עליונה – האם הרחבת דירה?


תיקון מס' 18 לחוק המקרקעין תשכ"ט-1969, אשר נכנס לתוקפו באפריל 1995, נועד לסייע במצוקת הדיור בבתים משותפים. בטרם נכנס התיקון לתוקף, דייר אשר היה מעוניין להרחיב דירתו על חשבון הרכוש המשותף, היה זקוק להסכמת כלל בעלי הדירות בבית.

 

התיקון הקל את דרכם של מבקשי הרחבות בניה אלו באופן הבא - הרחבת בנייה מתאפשרת לדיירים לאחר קבלת הסכמה של 75% מבעלי הדירות ש-66% מהרכוש המשותף הצמוד לדירותיהם במצטבר.

 

התכלית מאחורי תיקון זה נשענה על שני מרכיבים - ראשית, מתן פיתרון למצוקת דיור וצפיפות מגורים של משפחות רבות. שנית, מניעת ניסיונות ניצול לרעה וסחטנות של זכות המיעוט ממניעים של צרות עין.

 

האם כאשר בעל דירה בקומה העליונה מעוניין לבנות מחסן בקומת המסד (הקומה התחתונה של הבניין), מדובר בהרחבת דירה? האם במקרה זה זקוק המעוניין במחסן להשיג את אישור כלל הדיירים בנכס, או שמא די לו ב-75% מבעלי הדירות לפי תיקון 18 לחוק?

 

האם מדובר בהרחבת דירה?

 

בית המשפט קיבל את תביעתם של דיירים בקומה הראשונה בבניין משותף, להוציא צו מניעה האוסר על שכניהם מהקומות העליונות לבנות מחסנים לשימושם בקומת המסד של הבית. הנתבעים טענו כי הם רשאים לבנות במקום, וזאת משום שיש בידם הסכמה לבנייה מצד 75% מבעלי הזכויות בנכס. הנתבעים הוסיפו כי התובעים הרחיבו בעצמם את דירתם באופן שהוסיפו לה מחסן ברכוש המשותף בקומת המסד.

 

בית המשפט התייחס לכך שהנתבעים גרים בקומות העליונות, ובין דירותיהם לבין הרכוש המשותף בו הם מעוניינים לבנות אין חפיפה פיסית. כמו כן, הוסכם על הצדדים כי מדובר ברכוש שהינו רכוש משותף. הנתבעים טענו כי בניית המחסן נכנסת בגדרו של סעיף 72ב' לחוק המקרקעין בדבר הרחבת דירה.

 

מנגד, התובעים טענו כי אף אם הנתבעים היו מצוידים בהסכמת שלושת רבעי מבעלי הזכויות, בניית המחסנים דנן איננה הרחבת דירה ועל כן היה עליהם להצטייד בהסכמה מלאה של כלל בעלי הזכויות. בנוגע לבניית המחסן על ידי התובעים, האחרונים טענו כי מדובר ברכוש משותף הצמוד לדירותיהם, ועל כן הם לא היו זקוקים אלא להסכמה של 75% בלבד מדיירי הבניין בכדי לבנותו.

 

בית המשפט קבע כי יש לקבל את התביעה. השופט קיבל את טענות התובעים לכך שלא מדובר בהרחבת דירה מכוח סעיף 71ב' לחוק המקרקעין, ועל כן בניית המחסנים תלויה בהסכמת כלל הדיירים. "דין בניית מחסן בקומת המסד של בית משותף, על ידי דיירים הגרים בקומות העליונות (כשאין בין הדירות למחסן כל נגיעה פיסית), כדין כל בנייה ברכוש המשותף הטעונה הסכמה של כל בעלי הזכויות בבית", כתב השופט בפסק הדין.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

האם נכס יהיה בית מורכב כאשר יש כניסה נפרדת לאחד הנכסים אך החניון משותף?

מהו בית מורכב? מהי משמעותו של הבית המורכב לעומת הבית המשותף? האם חניון משותף יכול למנוע הכרזה על בית כבית מורכב? 

פיצויים למקרקעין גובלים בגין ירידת ערך כתוצאה מתוכנית מתאר

מקרקעין גובלים - פיצויים בגין ירידת ערך בעקבות תוכנית מתאר במקרקעין סמוכים... 

מהו הסכם שיתוף במקרקעין?

לאדם שהוא הבעלים היחידים והבלעדיים של הנכס, אין כל שותפים לזכויות בו, אולם כאשר יש לנכס כמה שותפים, עלולות להתעורר בעיות ומחלוקות, ולשם כך נועד הסכם שיתוף במקרקעין.  

סכסוכי שכנים בבית משותף: כיצד למנוע ולפתור סכסוכים?

בעת מגורים בבית משותף, השכנים יכולים להשפיע רבות על שלוות החיים, באמצעות מטרדי רעש ולכלוך, ניצול זכויות בנייה שלא כדין, ניהול עסק פרטי, גידול חיות מחמד ועוד.  

אגרת מים: איך מחשבים חשבון מים?

אגרת מים מוטלת מכוח חוק המים ומתוקף תקנות המים. בתקנות נקבעו תעריפי מים אחידים לגביית אגרה לאספקה, אשר יש לשלם אחת לחודש, בהתאם לסוג השימוש.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

רכישת דירה יד שנייה, מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה מכר?

האחריות לבדיקת דירה יד שנייה מוטלת על הרוכשים, ועליהם לחשוף אם קיימים פגמים פיזיים בנכס, ולברר מהן הבעיות המשפטיות והזכויות של הדירה לפני חתימת חוזה מכר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.