האם הגשתם תביעה נגד תוכנית השימור בתל אביב? התכוננו לספטמבר
דרגו את המאמר |
|
.jpg)
ספטמבר – התאריך האחרון להגיש תביעה בגין תוכנית השימור בתל אביב
באפריל 2008 אישרה הוועדה לתכנון ובניה במחוז תל אביב את התוכנית לשימור בעיר. תוכנית זו, אשר נוגעת למעשה לכ-1,300 בתים בעיר הלבנה, הוגשה כבר שנת 1999. הרציונאל העומד מאחורי התוכנית הינו הרצון של עיריית תל אביב לשמור על בתים בעלי ערכים ארכיטקטוני והיסטורי בעיר. עד למועד אישור התוכנית, נכנסו מספר תוכניות לשימור בתל אביב אשר כללו 500 בתים לשימור וביניהם תוכניות לשימור מבנים בשכונת כרם התימנים ולשימור בתים עם זיקה לתוכניות לב העיר.
כמו כן, התקבלו תוכניות נקודתיות כגון שימור המושבה האמריקאית ביפו. התוכנית אשר נכנסה לתוקפה באפריל 2008, בדומה לתוכניות האחרות, תחייב את בעלי הבתים לפעול לשימור הנכסים תוך עמידה בקריטריונים מחמירים למדי. לדוגמא, התוכנית שוללת תוספות בניה ובעלי נכסים אשר ביצעו תוספות אלו (לדוגמא, סגירה של מרפסות) יאלצו ככל הנראה לוותר עליהן.
תושבים רבים מתנגדים לתוכנית לשימור וכ-30% מבלי הבתים הגישו התנגדויות שונות בעניינה. מרבית הטענות עוסקות בתמריצים נמוכים, לכאורה, אשר ניתנו לבעלי הנכסים אשר לטענתם הם אינם מכסים את ההוצאות הכרוכות בעלות השימור. כמו כן, מדובר בעילה להגשת תביעות רבות כנגד העירייה אשר מומחים בתחום הנדל"ן מעריכים אותן במאות מיליוני שקלים.
כשנתיים עברו מאז אושרה התוכנית בוועדה לתכנון ובניה, ומומלץ לבעלי נכסים הנמצאים בגדרי התוכנית לסמן את תחילת ספטמבר (הרביעי לחודש) כמועד האחרון להגשת תביעות בעניין התוכנית. בעלי נכסים אשר לא הגישו תביעת ירידת ערך בנכס בגין התוכנית לשימור, עד הרביעי לספטמבר, עלולים למצוא עצמם עומדים בפני שוקט שבורה. תביעת ירידת נכס זו הינה תביעה מכוח סעיף 197 לחוק התכנון והבניה. סעיף זה עוסק בזכותו של בעל נכס להגיש תביעה כנגד הרשות המקומית בגין ירידת ערך בשל תוכנית כלשהיא (לדוגמא, תוכנית השימור בתל אביב).
חסרונות בצד יתרונות
עורכי דין העוסקים בתחום זה מציינים כי למרבית בעלי הנכס אשר בתיהם נכללים בתוכנית השימור קיימת עילת תביעה. בעלי נכסים אלו יודעים כי התוכנית לשימור איננה בהכרח מעלה את ערך הנכס ולעיתים היא אף טומנת בחובה הוצאות משמעותיות. לדוגמא, בעל נכס לשימור איננו יכול למכור את הנכס ולהשתמש בקרקע עליה הוא בנוי לבנייה עתידית.
כמו כן, מדובר בבניינים אשר נבנו בתחילת המאה הקודמת וחרף שיפוצים שייעשו בהם – שלד הבניין ישן ויישאר ישן. בעלי נכסים הנמצאים ברשימה של התוכנית מוכרחים לערוך שיפוץ תמ"א 38 אך אין הם זכאים להוספת תוספות בנייה כגון קומות על גג הבניין. העירייה, לעומת זאת, סבורה כי בית לשימור הינו "מותג" אשר מעלה את ערכו של הבית באופן אוטומטי.
פעמים רבות, כאשר הוגשו תביעות כנגד העירייה בגין התוכנית לשימור, נטען על ידי הנתבעת כי מדובר בהעלאת ערך הנכס ולא בירידתו. מדובר למעשה במהלך "מסוכן" מבחינת בעלי הנכסים שכן הם עלולים, לכאורה, להיתבע על ידי העירייה בעקבות "היטל השבחה". עם זאת, יצוין כי סוגיה זו טרם הונחה לפתחו של בית המשפט וטרם נתבעה. שמאים מכריעים אשר עסקו בעניין זה לא הגיעו עדיין להחלטה מכרעת וקבועה והדעות בעניין חלוקות.