www.what2do.co.il

רכוש משותף, מהו?

דרגו את המאמר
  התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5

רכוש משותף, מהו?

מהו הרכוש המשותף? כיצד יש להתנהל מולו ומהי משמעותו של סעיף 52 לחוק המקרקעין?

מהו רכוש משותף? מהו ערכו וכיצד מחשבים אותו? האם ניתן לבנות על הרכוש המשותף? האם יש צורך בהסכמת כל בעלי הדירות בבניין המשותף בכדי להרחיב דירה?


רכוש משותף מוגדר בחוק המקרקעין בסעיף 52 לחוק. סעיף זה קובע כי רכוש משותף כולל את חלקי הבית אשר אינם רשומים כדירות לרבות קירות חיצוניים, גגות, קרקע, חדרי מדרגות, המסד, מקלטים, מתקני הסקה, מתקני מים, מעליות וכיוצא באלה.

 

רכוש משותף הינו הרכוש אשר מיועד לשמש את כל בעלי הדירות או רובם. על פי סעיף זה לחוק, רכוש משותף יכול להיות אף בתחומיה של דירה מסוימת. הפסיקה קבעה כי דייר אשר בשטחו ישנו רכוש משותף אינו רשאי להביא להפסקת הבעלות המשותפת ברכוש באופן חד צדדי.

 

המחוקק קבע כי רכוש משותף הינו רכוש אשר איננו נחשב כדירה. כמו כן, ההגדרה השיורית של המחוקק בעניין זה מעניקה לבתי המשפט פתח לדון בשטחים מסוימים בבניין המשותף בדבר היותם רכוש פרטי או משותף. בחינה זו נעשית על ידי בדיקת שימוש שאר בעלי הדירות ברכוש. למשל, קיר משותף בין שתי דירות יכול להיות משותף לשני הדיירים אך אין הוא רכוש משותף של כלל בעלי הדירות בבניין שכן הוא איננו משמש את מרבית הדיירים בבניין.

 

חלקים הצמודים לדירה

 

כל בעל דירה בבניין משותף הינו בעליו של חלק בלתי מסוים ברכוש המשותף. חלק בלתי מסוים זה הינו חלק אשר לא ניתן להצביע עליו ולא ניתן לבצע עסקאות מקרקעין הקשורות בדירה שאינן כוללות אותו. בעלי הדירות רשאים, במסגרת תקנון הבית המשותף, לקבוע הצמדה של חלקים מהרכוש המשותף. בין חלקים אלו אסור לכלול מעליות, מקלטים, חדרי מדרגות וכדומה.

 

גודלו של הרכוש המשותף

 

בבואם של הדיירים לחשב את זכותם של בעלי הדירות ברכוש המשותף, נמדדים גודל הדירה ביחס לדירות האחרות בבניין. לדוגמא, בבניין בו ישנן שלוש דירות, כאשר שתי דירות הינן בעלות שטח של 100 מ"ר ודירה אחת בעלת שטח של 200 מ"ר, יזכו בעלי הדירות הקטנות ברבע מהרכוש המשותף ובעל הדירה הנוספת במחצית מהרכוש. מדידה זו אינה כוללת מרפסות או קירות חיצוני כל אימת שלא נקבע במפורש בתקנון.

 

השתתפותו של בעל הדירה בהוצאות השוטפות של הבניין מקיימות יחס ישיר בחלקו ברכוש המשותף. על פי רוב, בעלי דירות אשר בבעלותם זכויות גדולות יותר ברכוש המשותף יישאו בנטל ההוצאות לצורך תקינותו של הבניין באופן מוגבר.

 

הצמדת רכוש לדירה

 

לעיתים מעוניינים בעלי דירות להצמיד רכוש משותף לדירה מסוימת. רכוש זה יכול להיות חלק מהגינה, חניה וכדומה. עניין זה דורש את הסכמתם של כל בעלי הדירות וישנם שני חריגים להחלטה זו.

 

ראשית, לא ניתן להצמיד רכוש אשר משמש את כלל בעלי הדירות בבניין (לדוגמא, מעלית). שנית, במקרים בהם מעוניין בעל דירה להצמיד רכוש משותף בכדי להרחיב את דירתו, אין הוא זקוק להסכמה של כל בעלי הדירות (אלא להסכמה של חלקם לפי המפורט בחוק).

 

במקרים בהם הוצמד חלק מסוים מן הרכוש המשותף לדירה מסוימת, ישנה אפשרות להעביר את הרכוש המשותף לדירה אחרת מבלי לזכות בהסכמתם של כלל בעלי הדירות בבניין (בכפוף למספר תנאים). יודגש כי העברת חלק מהרכוש המשותף הינה אסורה במקום בו לא מדובר באדם הגר בבית המשותף. 


 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

האם נכס יהיה בית מורכב כאשר יש כניסה נפרדת לאחד הנכסים אך החניון משותף?

מהו בית מורכב? מהי משמעותו של הבית המורכב לעומת הבית המשותף? האם חניון משותף יכול למנוע הכרזה על בית כבית מורכב? 

פיצויים למקרקעין גובלים בגין ירידת ערך כתוצאה מתוכנית מתאר

מקרקעין גובלים - פיצויים בגין ירידת ערך בעקבות תוכנית מתאר במקרקעין סמוכים... 

מהו הסכם שיתוף במקרקעין?

לאדם שהוא הבעלים היחידים והבלעדיים של הנכס, אין כל שותפים לזכויות בו, אולם כאשר יש לנכס כמה שותפים, עלולות להתעורר בעיות ומחלוקות, ולשם כך נועד הסכם שיתוף במקרקעין.  

סכסוכי שכנים בבית משותף: כיצד למנוע ולפתור סכסוכים?

בעת מגורים בבית משותף, השכנים יכולים להשפיע רבות על שלוות החיים, באמצעות מטרדי רעש ולכלוך, ניצול זכויות בנייה שלא כדין, ניהול עסק פרטי, גידול חיות מחמד ועוד.  

אגרת מים: איך מחשבים חשבון מים?

אגרת מים מוטלת מכוח חוק המים ומתוקף תקנות המים. בתקנות נקבעו תעריפי מים אחידים לגביית אגרה לאספקה, אשר יש לשלם אחת לחודש, בהתאם לסוג השימוש.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

רכישת דירה יד שנייה, מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה מכר?

האחריות לבדיקת דירה יד שנייה מוטלת על הרוכשים, ועליהם לחשוף אם קיימים פגמים פיזיים בנכס, ולברר מהן הבעיות המשפטיות והזכויות של הדירה לפני חתימת חוזה מכר. 

כיצד מתקבלות החלטות בבית משותף?

החלטות לגבי שימוש וניהול רכוש משותף מתקבלות באסיפה כללית, כאשר נציגות הוועד פועלת על פי ההחלטות שהתקבלו באסיפה הכללית, ברוב של למעלה ממחצית בעלי הדירות. 

תיקון 4 בתמ"א 38, מה זה אומר?

תיקון 4 לתכנית תמ”א 38 מתייחס לאספקטים ביטחוניים כולל הוספת מרחב מוגן דירתי וקומתי לבתים שנבנו עד 1992, ויישום תכנית המתאר על מבני משרדים ותעשייה גם באזורי הפריפריה. 

תיקון רכוש משותף בבניין, על מי מוטלת האחריות?

בית משותף מנוהל בהתאם להחלטות האסיפה הכללית של הדיירים ועל פי תקנון הבית. ועד הבית אחראי לטפל באחזקת הרכוש המשותף ולדאוג לתחזוקתו השוטפת. 

האם אופציית הארכה בחוזה שכירות מחייבת?

אופציית הארכה בחוזה שכירות מאפשרת לחדש את החוזה לתקופה נוספת בתום תקופת השכירות, תוך הותרת שכר הדירה על מחירו או הגבלת העלאת המחיר באחוזים קבועים מראש.  

מטרדי רעש בבתים משותפים, מה ניתן לעשות?

מטרדי רעש הנובעים מדירות השכנים עלולים לפגוע באיכות החיים של יתר הדיירים, על כן התקנות למניעת מפגעים קובעות כללים ברורים לגבי שימוש במכשירים מרעישים וזיקוקים בשעות מסוימות וטיפול במטרדים הנובעים מבעלי חיים.  

תמ"א 38 אחוז הסכמה, מהו הרוב הדרוש לביצוע תמ"א?

אחוז הסכמת הדיירים הדרוש לביצוע תמ"א 38 משתנה בהתאם לסוג תכנית החיזוק הנדרש. לעבודות שיפוץ נדרשת הסכמה של לפחות 66% מכלל דיירי הבניין, ובמקרה של הריסת הבניין ובנייתו מחדש נדרשת הסכמה של לפחות 80%.  

הסכמת דיירים להרחבת דירה בבית משותף, מה הרוב הדרוש?

בעל נכס בבניין אשר דירתו הורחבה תוך ניצול זכויות הבניה, ייחשב כמי שמסכים להרחבה דומה של דירה אחרת בבית משותף, לפי תיקון 18 לחוק המקרקעין. 

הנחה משמעותית מהמדינה לבעלי דירות בפינוי בינוי

כדי לעודד בעלי דירות להסכים למיזמים של פינוי בינוי, קידם משרד הבינוי והשיכון הטבות והנחות במספר תחומים, לרבות הפחתת עלויות ארנונה ודמי ניהול בית משותף. 

ביטול הסכם תמ"א 38 לאחר חתימת חוזה, באילו מקרים?

ניתן לבטל הסכם תמ"א 38 שנחתם בין בעלי דירות לחברה היזמית או הקבלנית, עקב פגם בכריתתו, אי עמידה בלוחות זמנים, שינוי תכניות הבנייה ללא אישור והסכמה, חוסר תום לב, הסתרת עובדות מהותיות ועוד. 

עבירת שימוש חורג וסטייה מתכנית או היתר, מה העונש הצפוי?

שימוש חורג במקרקעין מהשימוש שהותר בו לפי היתר הבנייה או שימוש החורג מהמטרה שהוגדרה לו בתכנית בניין עיר, מהווה עבירה פלילית שדינה קנס כספי גבוה ומאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.