www.what2do.co.il

האם המועצה המקומית גבתה מיסי ארנונה בניגוד לחוק?

דרגו את המאמר

האם המועצה המקומית גבתה מיסי ארנונה בניגוד לחוק?

חברה להלבשת וציוד ספורט, המנהלת את עסקיה בקרית עקרון, הגישה תביעה אזרחית נגד המועצה המקומית להשבת כספי ארנונה שנגבו על ידי הרשות שלא כדין, בין השנים 2006-2007.

 

מנגד טענה המועצה, כי היא קיבלה ממשרד הפנים אישור מיוחד להעלאת המס בשנים אלה, על כן יש לדחות את התביעה. בית משפט השלום ברחובות נדרש להכריע האם המיסים נגבו כדין, או האם יש להשיבם לתובעת.

 

המועצה ביקשה שתוספות המס שאושרו יחולו גם בשנים הבאות

 

בשנות המס 2004 ו- 2005 קיבלה המועצה המקומית קרית עקרון החלטה להעלות את הארנונה בשטחיה, על כן פנתה למשרדי האוצר והפנים בבקשה להטיל תוספת ארנונה בהתאם לחוק ההסדרים. משרד הפנים אישר את התקציב, למעט סיווג למגורים.

 

בתחילת שנת 2008, פנתה שוב המועצה למשרד הפנים וביקשה אישור להעלאה חריגה, לפיו תוספות המס מהשנים 2004-2005 יחושבו גם בשנים שלאחר מכן.

 

התובעת טענה כי הכללת תוספת המס לארנונה שאושרה לשנים 2004-2005, נעשתה בניגוד להלכה הפסוקה בשנים 2006-2007, ולכן עתרה לבית המשפט בבקשה להורות על השבתה.

 

מנגד טענה הנתבעת, כי היא פעלה כדין, מאחר ותקציבה אושר על ידי משרד הפנים, ואף ציינה שתקציב המועצה לא היה מאושר, לו היתה מפחיתה את תשלומי הארנונה, מכיוון שהתקציב לא היה מגיע לאיזון. עוד הוסיפה שיש לדחות את התביעה, מאחר וחלפו למעלה משבע שנים, ולפחות ביחס לשנת 2006 התביעה התיישנה בנוגע לארנונה.

 

יש הבדל מהותי בין העלאת מס להחלטה על תוספת הארנונה

 

בעת הדיון המשפטי, ציין בית המשפט כי הפסיקה מבחינה באופן חד משמעי בין יכולתה של הרשות המקומית להעלות את המס לשנים הבאות, במסגרת חוק ההסדרים, לבין ההחלטה על תוספת הארנונה, שהיא תקפה רק בתוך שנת הכספים בה התקבלה ההחלטה.

 

במקרה זה, תוספת המס לשנים 2004-2005 אושרה מכח חוק ההסדרים, על כן אין המועצה יכולה לשנות את בסיס המס לשנים הבאות בהתאם לפסיקה, ולא ניתן היה לאשר את עקיפת חוקי המס, גם אם בוצעו בשל שיקולים תקציביים, כפי שטענה הנתבעת.

 

עוד קבע בית המשפט, כי המועצה הגישה בקשה חריגה, והיתה מודעת לכך שפעלה בניגוד לחוק ובניגוד לכללים שנקבעו על ידי משרד הפנים, על כן היא אינה יכולה לטעון כי אין להשיב את הכספים שגבתה ביתר בניגוד לדין.

 

המועצה פעלה בניגוד לחוק על כי היא מחויבת להשיב את המס שגבתה ביתר

 

בנוגע לטענה בנוגע להתיישנות התביעה, קבע בית המשפט כי חיוב הארנונה לשנת 2006 הושת על התובעת בתחילת אותה השנה, והתביעה הוגשה בשנת 2013, על כן בהתאם להוראות חוק, התביעה אכן התיישנה, אולם התובעת טענה כי המכתב מתחילת שנת 2008, מהווה הודאה בקיום הזכות ויש בה כדי לחדש את תקופת ההתיישנות.

 

בעניין זה נקבע כי יש בהודאה אודות הגביה של תוספות המס לשנים 2004-2005 גם בשנים המאוחרות, די לבסס את זכות התובעת להשבת הכספים, מאחר שגבייה מעין זו הינה בניגוד לדין, בהתאם לפסיקה.

 

בסופו של דבר קבע בית המשפט כי המועצה תשיב לתובעת סך של 11,185 שקלים בצירוף ריבית והפרשי הצמדה מיום הגשת התביעה, ובנוסף היא תישא בהוצאות משפט בסך של 2500 שקלים.

 

תא"מ 37494-07-13 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

מס רכישה, מהו?

מהו מס רכישה? מהו המס על רכישת דירה שנייה? האם יש לשלם מס רכישה בעבור דירה שנתקבלה במתנה? כיצד ניתן להעריך בעצמך את שווי הדירה? 

העברת בעלות בדירה בין קרובים - מס רכישה?

האם העברת בעלות בדירה בין קרובים חייבת במס רכישה? כיצד משפיעה עובדת מגורים בדירה בעת העברת הבעלות? מה עם ידועים בציבור? 

האם מס שבח על נכס שהועבר בין בני משפחה?

העברת בעלות על מקרקעין דורשת תשלום מיסים שונים כגון מס שבח. בדרך כלל, העברת נכס במקרקעין פטורה מתשלום מס שבח כל אימת שבמשך ארבע השנים שקדמו לה לא הועברו מקרקעין נוספים על ידי הנותן... 

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

מהו חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה? מהן מטרות הוראת השעה? 

השגה על שומות מקרקעין - הנוהל המעודכן

מקורו של הנוהל בהחלטה 1181 אשר הצביעה על הצורך שיש בהפרדה בין הגוף אשר אמור לדון בהשגות וערעורים על השומות, לבין הגוף אשר עורך את השומות... 

הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין

מהי הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין? מהו ניכוי מס במקור? מהם המכשולים הנובעים מרפורמה זו? 

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

האם עירייה רשאית לפעול לגביית חוב ארנונה עתיק? אימתי מתיישן חוב ארנונה? 

שיטת המיסוי החדשה בעסקאות נדל"ן

בעקבות רפורמת המיסוי בעסקאות נדלן, כל מי שבידו שתי דירות מגורים ומעלה, וברצונו למכור אחת מהן נדרש לשלם מס שבח במכירה, למעט במקרים חריגים כמו דירות שנתקבלו בירושה בתנאים מסוימים.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.