www.what2do.co.il

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

דרגו את המאמר

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות עומד לרשות רוכשי דירה שנאלצים להתמודד עם קבלן שביצע עבודתו ברשלנות. החוק מחלק את האחריות בגין ליקויי בנייה לתקופת בדק ולתקופת אחריות. שנות הבדק הן שנים שבהן האחריות לתיקון הליקויים מוטלת על הקבלן, אלא אם כן הוכח כי הם נובעים כתוצאה משימוש לא תקין בדירה או מתחזוקה לקויה, ובשנות האחריות צריכים הרוכשים להוכיח כי הליקוי נוצר כתוצאה מעבודה לקויה של הקבלן או שימוש בחומרים לקויים.

 

בעת גילוי ליקויי בנייה בדירה חדשה מקבלן או ברכוש משותף בבניין יש לפנות אל הקבלן, ולדרוש ממנו לתקן את הליקויים באופן מידי, ובנוסף רצוי לפנות אל שירותי מהנדס שיבחן גם הוא את הנזק ויעריך את עלות התיקונים. יחד עם זאת ישנם קבלנים שמשתמטים מחובתם לתקן ליקויי בנייה, לכן תביעות ליקויי בנייה נגד קבלנים נפוצות מאוד.

 

התיישנות עד עשר שנים מיום מסירת הדירה

 

התביעה תתיישן מיום גילוי הנזק אם לא הוגשה במשך שבע שנים, אולם ייתכן כי גילוי הנזק יהיה רק כעבור שנים רבות מיום קבלת הדירה, בעיקר עקב כשלי ביסוס וקונסטרוקציה, ואף לא תמיד אפשר לקבוע את מועד גילוי העילה. לכן ישנם מקרים שבהם נוספות לתקופת ההתיישנות עוד שלוש שנים, זאת כאשר הנזק ארע ולא התגלה במועד שארע, אלא רק לאחר מכן.

 

החוק המרכזי החל על חובת הקבלן לתקן את הליקויים הוא חוק המכר משנת 1973. על פי החוק חלה חובה על הרוכש לאפשר לקבלן לתקן את הדירה במקרה שנתגלו בה ליקויים ואי התאמות, ועל הקבלן לתקנה תוך זמן סביר.

 

תקופת הבדק מתחילה ממועד המסירה

 

החוק קבע כי תקופת אחריות בגין תיקון ליקויי בנייה היא עד שלוש שנים מתום תקופת הבדק של הבנייה, כאשר תקופת הבדק מתחילה ממועד מסירת הדירה לרוכש. אולם גם אם חלפו תקופת הבדק והאחריות, ההתיישנות עשויה להיבחן גם מכוח דיני ההתיישנות הכלליים.

 

במקרה שקבלן רוצה להתגונן בטענת התיישנות בתביעת ליקויי בניה, יש לבחון לגבי כל אחד ואחד מהליקויים באופן קונקרטי, מאחר שלפי התוספת לחוק לכל ליקוי יש תקופת בדק ואחריות שונים.

 

חוק המכר קובע את התקופות השונות שתקופת הבדק חלה על כל פריט ופריט בבניין. כך למשל: תקופת הבדק עבור ליקויים במוצרי מסגרות ונגרות ועבור ריצוף וחיפוי פנים היא שנתיים, ואחריהן עוד שלוש שנות אחריות של הקבלן, כך שבסך הכל תקופת האחריות נמשכת חמש שנים.

 

תקופה מצטברת עבור פריטים שונים

 

תקופת הבדק של המרצפות בחניית הבניין היא שלוש שנים מיום המסירה, ולכן התקופה שבה הקבלן אחראי לפריט זה היא תקופה מצטברת של שש שנים, עם הבדלים מסוימים בין שתי התקופות. תקופת הבדק עבור נפילת חיפויי האריחים החיצוניים עומדת על שבע שנים, ויחד עם תקופת האחריות עד עשר שנים.

 

לעתים מתגלה נזק בחלקים הקונסטרוקטיביים והחשובים ביותר של הבניין זמן רב לאחר מסירת הדירה. על כן סעיף 8 לחוק ההתיישנות מאפשר לרוכש שמגיש תביעה גם לאחר תקופת התיישנות, להוכיח שהסיבה לאיחור בהגשה נעוצה בכך שלא ידע ולא יכול היה לדעת על הנזק שנגרם למבנה.

 

תביעה נגד קבלן עקב נזקים בקונסטרוקציה יכולה להתיישן תוך עשר שנים מיום סיום הבנייה. האחריות המצטברת לחיפויים חיצוניים של הבניין היא התקופה הארוכה ביותר לפי חוק מכר דירות, ומגיעה עד עשר שנים. במקרים מסוימים לא נמצא פתרון של תיקון נזק קונסטרוקטיבי, והדיירים רשאים להגיש תביעה כספית לפי פקודת נזיקין, אשר כפופה לטענת התיישנות של שבע שנים, ככל תביעה אחרת, עם הרחבה עד עשר שנים לפי סעיף 89 לפקודת הנזיקין. 
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ועד בית בבניין משותף - האם קיימת סמכות משפטית?

האם ועד בית רשאי להגיש תביעה בגין ליקויי בנייה כנגד הקבלן אשר בנה את הבית במסגרת עסקת קומבינציה? האם ועד הבית הינו סמכות משפטית? 

תביעה על סך 7 מיליון שקלים בגין ליקויי בנייה

דיירי פרויקט המגדלים היוקרתיים במרינה בהרצליה הגישו תביעה כנגד הקבלנים אשר בנו את הפרויקט בגין "ליקויי בנייה קשים" לטענתם.  

איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר

באילו מקרים איחור במסירת דירה מקבלן מהווה הפרה של הסכם הרכישה ומהו שיעור הפיצויים שלו זכאים הרוכשים בעקבות האיחור?  

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות מחייב את הקבלן לתקן ליקויי בנייה במקרה שתוכח אחריות לפי החוק, לתקופות של עד עשר שנים מיום מסירת הדירה, בגין פריטים שונים בדירה ובבניין. 

תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?

ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי בהתקנת משטחים ללא שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד. 

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

סדקים בקירות, צביעה לא מדויקת, ואי אחידות בריצוף מהווים ליקויי בניה אסתטיים שאינם עלולים לפגוע בביטחות הדיירים, אך יכולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות רצונם, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהי תקופת בדק בית המוטלת על הקבלן?

תקופת בדק בית מתחילה מעת מסירת דירה חדשה לידי הרוכשים והיא נמשכת בין שנה אחת לשבע שנים בהתאם לטיב הליקוי, ובמהלכן הקבלן מחויב לתקן את הליקויים או לפצות את הקונים בגין הנזק.  

מהי תקופת אחריות לפי חוק המכר?

בתקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים, האחריות לתיקון ליקויים לא מוטלת על הקבלן באופן אוטומטי, ועל הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. 

הגנה על רוכשי דירות מקבלן באמצעות מתן בטוחות

קבלן המוכר דירה חדשה, מחויב למסור לרוכש בטחונות לצורך הבטחת ההשקעה עד להשלמת רישום הזכויות. הבטוחות השכיחות הן מתן ערבות בנקאית ורישום הערת אזהרה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.