www.what2do.co.il

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

ליקויי בניה הם כל פעולה שלא בוצעה בהתאם לתכנון המקורי של המפרט ומשמעותה אי התאמה בין התכנון לביצוע. ליקויי בניה מוגדרים גם כפער בין הסעיפים שעליהם חתם קבלן בחוזה מכר לבין התוצאה שהתקבלה בפועל. על פי החוק יש לתת לקבלן אפשרות לתקן את ליקויי הבניה תוך פרק זמן סביר, ובמקרה שהליקויים לא תוקנו ניתן לפנות לבית משפט.

 

גם במקרה שהקבלן מסרב לתקן את ליקויי הבניה, או אם הוא תיקן את הליקויים באופן שאינו משביע רצון, או כאשר המשא ומתן עלה על שרטון, ניתן להגיש תביעה בבית משפט כדי לקבל פיצויים.

 

ליקויי בניה אסתטיים כמו: סדקים שטחיים בקירות, חיפויים עקומים וצביעה לא מדויקת, אינם מהווים סכנה בטיחותית, לעומת ליקויים חמורים כמו בניה לא תקינה של הממ"ד או מעקה בלתי תקין בגרם המדרגות, ולא פוגעים באיכות החיים, כמו בעיות במערכת האינסטלציה ונזילות מים, אך הם משפיעים על חזות הדירה ופוגעים במראה הדקורטיבי.

 

תביעה בגין ליקויי בניה אסתטיים

 

טיח שהושם בצורה רשלנית, צביעת קירות שאינה אחידה, ליקויי בניה בריצוף הרצפה שהונח בעקמומיות או שאינו בגוון אחד, סדקים קטנים בקירות, גבשושיות בגימור הקירות וכדומה, מהווים ליקויי בניה אסתטיים. ליקויים מסוג זה אינם מסכנים את דיירי הבית, אינם מועדים להידרדרות ואף אינם פוגעים ממשית בערך הדירה, אולם הם בהחלט עלולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות הרצון של הדיירים, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.

 

ליקויי בניה אסתטיים הנובעים מביצוע רשלני של הקבלן, יכולים שלא לעמוד בניגוד לתקן מפורש או למפרט הטכני של הדירה אך עדיין להוות אי התאמה כך שהחוק מחייב את הקבלן לשאת באחריות עליה. לעתים קרובות ליקויים אסתטיים מהווים מטרד פסיכולוגי ממשי לדיירים, על אף שהתיקון שלהם מינורי וקל יחסית לביצוע. 

 

חוק מכר דירות הקובע את תחום אחריותו של הקבלן בנוגע להופעת ליקויי בניה, כאשר תקופת האחריות נעה בין שנה לשבע שנים. החוק מגדיר את סוגי הליקויים השונים הנמצאים בתחום אחריותו בהתאם לתקופת בדק, שתחילתה מיום מסירת הדירה וסיומה בתום התקופה המוגדרת בחוק בהתאם לסוג הליקוי.

 

סעיף 4 א’ לחוק קובע כי רוכש הנכס יהיה זכאי להסתמך על אי התאמה שניתן היה לגלותה בעת העמדת הדירה לרשותו, אם הודיע על הליקויים למוכר תוך שנה מאותו מועד או שלא ניתן היה לגלות את הליקויים בבדיקה סבירה בעת העמדת הדירה לרשותו, או אם הודיע על אי ההתאמה למוכר תוך זמן סביר לאחר שגילה אותה.

 

כאשר מדובר בליקויי בניה קלים שניתנים לתיקון, יש לפנות אל הקבלן ולאפשר לו לבצע את התיקון הדרוש. במקרה שבו הליקוי לא מתוקן בתוך פרק זמן סביר, או שהקבלן תיקן את הליקוי ברשלנות או לא הצליח לתקנו, יכולים בעלי הדירה לבצע בעצמם את התיקון ולתבוע את הוצאות התיקון מהקבלן, ואף לדרוש ממנו פיצויים על ההתחייבות שהופרה ועגמת הנפש בגין ליקויי בניה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ועד בית בבניין משותף - האם קיימת סמכות משפטית?

האם ועד בית רשאי להגיש תביעה בגין ליקויי בנייה כנגד הקבלן אשר בנה את הבית במסגרת עסקת קומבינציה? האם ועד הבית הינו סמכות משפטית? 

תביעה על סך 7 מיליון שקלים בגין ליקויי בנייה

דיירי פרויקט המגדלים היוקרתיים במרינה בהרצליה הגישו תביעה כנגד הקבלנים אשר בנו את הפרויקט בגין "ליקויי בנייה קשים" לטענתם.  

איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר

באילו מקרים איחור במסירת דירה מקבלן מהווה הפרה של הסכם הרכישה ומהו שיעור הפיצויים שלו זכאים הרוכשים בעקבות האיחור?  

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות מחייב את הקבלן לתקן ליקויי בנייה במקרה שתוכח אחריות לפי החוק, לתקופות של עד עשר שנים מיום מסירת הדירה, בגין פריטים שונים בדירה ובבניין. 

תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?

ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי בהתקנת משטחים ללא שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד. 

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

סדקים בקירות, צביעה לא מדויקת, ואי אחידות בריצוף מהווים ליקויי בניה אסתטיים שאינם עלולים לפגוע בביטחות הדיירים, אך יכולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות רצונם, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהי תקופת בדק בית המוטלת על הקבלן?

תקופת בדק בית מתחילה מעת מסירת דירה חדשה לידי הרוכשים והיא נמשכת בין שנה אחת לשבע שנים בהתאם לטיב הליקוי, ובמהלכן הקבלן מחויב לתקן את הליקויים או לפצות את הקונים בגין הנזק.  

מהי תקופת אחריות לפי חוק המכר?

בתקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים, האחריות לתיקון ליקויים לא מוטלת על הקבלן באופן אוטומטי, ועל הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. 

הגנה על רוכשי דירות מקבלן באמצעות מתן בטוחות

קבלן המוכר דירה חדשה, מחויב למסור לרוכש בטחונות לצורך הבטחת ההשקעה עד להשלמת רישום הזכויות. הבטוחות השכיחות הן מתן ערבות בנקאית ורישום הערת אזהרה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.